Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Zachar: SR patrí do krajín s najprísnejšou cenovou reguláciou liekov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Asociácia pre generické a biosimilárne lieky (GENAS) považuje za nevyhnutné odstrániť najväčšie legislatívne bariéry.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Slovensko patrí podľa šéfa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušana Zachara medzi krajiny s najprísnejšou cenovou reguláciou liekov v Európskej únii a najnižšími úradne určenými cenami liekov. Odvrátenou stratou má byť nedostupnosť niektorých liekov na trhu. Na výpadky upozorňuje aj Slovenská lekárnická komora. Ministerstvo zdravotníctva deklarovalo, že pripraví opatrenia, aby bol slovenský trh pre výrobcov atraktívnejší.

"Farmaceuti v lekárňach sú v prvej línií problému nedostupnosti liekov a sú konfrontovaní s nespokojnosťou pacientov, zvlášť tých, ktorí si svoje lieky zabezpečia v zahraničí a právom sa pýtajú, prečo nie sú dostupné na Slovensku," uviedla viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková. "Vnímame, že skôr je možné zabezpečiť pre pacienta náročnú, inovatívnu liečbu ako liečbu najčastejších diagnóz bežnými liekmi s cenou v jednotkách až desiatkach eur," poznamenala.

Snopková upozornila, že najčastejšie sa momentálne stretávajú s nedostatkom niektorých druhov antibiotík, vakcín a liekov na ochorenia kardiovaskulárneho alebo neurologického systému. "Veľká časť týchto liekov má svoju alternatívu. Takže, ak aj chýba konkrétny produkt, tak vieme pacientovi odporúčať generickú alternatívu. Niektoré druhy liekov ju však nemajú, takže ak nám vypadne liek od konkrétneho výrobcu, tak pacienta musíme vrátiť k ošetrujúcemu lekárovi," doplnila.

Nedostupnosť môže byť okrem rôznych globálnych výrobných či distribučných výpadkov zapríčinená podľa Zachara naším systémom určovania cien liekov na úrovni priemeru troch najnižších cien v celej EÚ. "Na rozdiel od mnohých iných štátov nedovoľuje zvýšenie ceny, aj keď referenčné ceny v ostatných krajinách vrástli. Efekt nižšej atraktivity nášho relatívne malého trhu pre dodávateľov liekov ešte umocňuje aj fakt, že Slovensko je veľmi často referenčnou krajinou pre určovanie cien v ostatných krajinách EU," vysvetlil.

Zachar poznamenal, že k lepšej dostupnosti by pomohla úprava slovenského systému medzinárodného referencovania cien liekov. "Jedným z prvých riešení by mohlo byť umožnenie zvýšenia ceny pre najlacnejšie lieky z generifikovaných skupín liečiv, ak sa v referenčných troch najlacnejších krajinách cena lieku v priemere zvýšila," dodal.

Asociácia pre generické a biosimilárne lieky (GENAS) považuje za nevyhnutné odstrániť najväčšie legislatívne bariéry. Podľa jej prezidentky Terézie Szádockej treba zosúladiť externé referencovanie podľa medzinárodného odporúčania EURIPID, umožniť zvýšenie ceny lieku prostredníctvom referencovania a zrušiť "nesystémovú" výnimku z fixného doplatku, ktorá bráni penetrácii generických a biosimilárnych liekov na slovenskom trhu.

"Biologicky podobné lieky prispievajú k rozvoju konkurenčného prostredia na farmaceutickom trhu, a tým pomáhajú k budovaniu udržateľného financovania zdravotnej starostlivosti, preto je potrebné skrátiť dobu procesu stanovovania cien a úhrad biologicky podobných liekov," skonštatoval Tomáš Tesař z Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) v reakcii poukázalo, že ide o komplexnú tému, ktorá si vyžaduje súbor opatrení. V súčasnosti môžu podľa neho výrobcovia využívať napríklad nástroj osobitnej cenovej regulácie. "Na základe zvýšených výrobných nákladov môžu žiadať o zvýšenie ceny, ktorá sa platí," priblížila hovorkyňa rezortu Petra Lániková. Avizovala, že v blízkej budúcnosti budú pripravovať aj ďalšie opatrenia, aby bolo pre výrobcov atraktívnejšie vstupovať na slovenský trh.