Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Záchranári na strednom Slovensku ratovali dvoch stratených lyžiarov

Horská záchranná služba Foto: TASR/Adriána Antošková

Prvý zablúdil v Nízkych Tatrách na južnej strane Chopku, druhý vo Vrátnej.

Nízke Tatry/Malá Fatra 30. marca (TASR) - Horská záchranná služba (HZS) dnes ratovala dvoch stratených slovenských lyžiarov.

Prvý zablúdil v Nízkych Tatrách na južnej strane Chopku, druhý vo Vrátnej. TASR o tom informovalo operačné stredisko Horskej záchrannej služby.

Na tiesňovú linku HZS sa dnes v popoludňajších hodinách ozval slovenský lyžiar, ktorý zablúdil v teréne Zadných Derešov na južnej strane Chopku. Lyžiar bol bez zranení, no keďže sa nevedel presne zorientovať v teréne pre silnú hmlu a tiež pre skoré stmievanie, kontaktoval záchranárov HZS.

Podľa popisu sa nachádzal v rúbanisku, z ktorého chcel zlyžovať do sedla Krúpová. Po telefonickom kontakte sa ukázalo, že sa nachádza v oblasti Vajskovskej doliny. Na pomoc mu prišli dvaja záchranári oblastného strediska HZS Nízke Tatry, ktorí zhora nalyžovali do doliny a muža našli vďaka krátkodobému zlepšeniu počasia podľa stôp od lyží. Oproti im zároveň prišli zo strediska ďalší dvaja záchranári HZS na terénnom vozidle a následne na snežnom skútri. Po zlyžovaní do ústia Vajskovskej doliny transportovali lyžiara neskôr do Domu HZS v Bystrej.

Horskí záchranári z oblastného strediska Malej Fatry dnes taktiež pomáhali slovenskému lyžiarovi. Nezvestnosť svojho 55-ročného kamaráta nahlásil na tiesňovú linku HZS lyžiar zo Slovenska, s ktorým schádzal z chaty pod Chlebom. V oblasti bola hustá hmla a po tom, ako sa rozdelili na zjazdovke, sa jeden druhému prestali hlásiť. Navyše, nezvestný lyžiar mal nedostupný telefón. Záchranári HZS oblastného strediska Malá Fatra zvolali pátraciu akciu, avšak muž sa napokon prihlásil sám. Pátracia akcia bola odvolaná.