Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Záchranári vlani pomáhali pri 611 prípadoch uštipnutia hmyzom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Anafylaktický šok malo podľa OS ZZS SR 34 pacientov.

Bratislava 18. júla (TASR) - Záchranári vlani pomáhali pri 611 prípadoch uštipnutia hmyzom, z toho 269 pacientov bolo po ošetrení prevezených do nemocnice. Uviedol to riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZSS) SR Július Pavčo. Vážne zdravotné komplikácie spôsobilo najmä bodnutie ôs a včiel, v menšej miere sršňov.

"Na tiesňovej linke 155 evidujeme ročne stovky volaní po bodnutí hmyzom, keď majú pacienti ťažkú alergickú reakciu a potrebujú pomoc záchranárov," skonštatoval Pavčo. Frekvencia volaní je podľa jeho slov vyššia najmä v letných mesiacoch.

Anafylaktický šok malo podľa OS ZZS SR 34 pacientov. "Príznaky anafylaxie majú rôznu podobu. Môžu sa prejavovať opuchom, žihľavkou, sťaženým dýchaním, nevoľnosťou či vracaním. U niektorých ľudí môžu dokonca spôsobiť zástavu srdca a dýchania. Takáto reakcia si vyžaduje nielen urgentnú pomoc, ale i následnú liečbu," vysvetlil prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie Miloš Jeseňák.

Záchranári upozorňujú, že v prípade anafylaktického šoku je kľúčové podanie prvej pomoci ešte pred príchodom záchranárov. Podľa Pavča je dôležité najmä chladiť miesto vpichu, zdržiavať sa v tieni a ovlažovať si pery. Každý alergik na bodnutie hmyzom by tiež mal so sebou vždy nosiť adrenalínové pero, ktoré treba aplikovať ešte pred zavolaním záchranárov.

Ak pacient prestane dýchať, treba okamžite začať s oživovaním, zdôraznil Pavčo. "Ak nevieme, ako na to, operátor tiesňovej linky 155 nás presne usmerní krok za krokom, ako postupovať do príchodu záchrannej zdravotnej služby," doplnil.