Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Začína sa maturitný týždeň, a to testami a slohom zo slovenčiny

Na snímke študenti počas písomných maturitných skúšok 12. marca 2019 na Strednej odbornej škole pedagogickej v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Výsledky riadneho termínu externej časti maturitnej skúšky si všetky školy môžu prevziať 2. mája elektronickou formou, doplnil rezort školstva.

Bratislava 12. marca (TASR) – Týždeň písomných maturít v utorok otvoria externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry, ktoré bude písať približne 39.500 žiakov. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra to isté čaká aj ich takmer 1800 rovesníkov zo stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským," uviedol rezort školstva.

Viac ako 43.100 maturantov zo 706 stredných škôl bude v stredu 13. marca písomne maturovať z cudzieho jazyka, kde absolvujú externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. "Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzatvorenú medzinárodnú zmluvu, je v tomto čase určený externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1," priblížilo ministerstvo školstva.



Nasledujúci deň, vo štvrtok 14. marca, čaká externý test z matematiky zhruba 6000 maturantov, ktorí si vybrali tento predmet. Maturitný týždeň uzatvorí v piatok 15. marca test a slohová práca z vyučovacieho jazyka maďarského a ukrajinského pre žiakov škôl týchto národnostných menšín. V prípade maďarského jazyka a literatúry ich bude písať 1786 žiakov, ukrajinský jazyk a literatúra čaká 18 maturantov.

"Výsledky riadneho termínu externej časti maturitnej skúšky si všetky školy môžu prevziať 2. mája elektronickou formou. Výsledky žiakov v papierovej forme budú školám doručené v dňoch od 3. do 6. mája," doplnil rezort školstva. Náhradný termín písomných maturít určený pre žiakov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zúčastniť na riadnom termíne, je naplánovaný na 9. až 12. apríla. Opravný termín písomných maturít sa uskutoční od 3. do 6. septembra. 

Maturitu organizačne zabezpečuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.