Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na Slovensku sme privítali bývalého člena Ál-Káidy i sedem prezidentov

Teraz.sk prináša prehľad zahraničných návštev, ktoré prišli na Slovensko v prvom polroku 2017, ilustračná kombosnímka. Foto: TASR Foto: TASR

V prvom polroku sme mali možnosť privítať v našej krajine niekoľko významných návštev. Tradičnú slovenskú pohostinnosť si vychutnalo 7 prezidentov či viacerí svetoví lídri a rečníci.

Bratislava 23. decembra (TASR/Teraz.sk) - Slovenskú republiku v roku 2017 navštívilo niekoľko európskych alebo aj svetových osobností, predstaviteľov štátov, medzinárodných organizácií a inštitúcií.

Vďaka Teraz.sk sa môžete pozrieť na výberový chronologický prehľad zahraničných návštev predstaviteľov politického a spoločenského života v SR v prvom polroku 2017.


JANUÁR



25. januára – V rámci dvojdňovej oficiálnej návštevy Slovenskej republiky sa minister zahraničných vecí Čiernej Hory Srdjan Darmanovič zúčastnil inaugurácie priestorov nového konzulárneho úradu Čiernej Hory, ktorý otvoril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).



31. januára – Pracovnú návštevu Bratislavy absolvovala skupina spravodajcov Benátskej komisie Rady Európy. V spoločnom rozhovore s predsedom NR SR Andrejom Dankom (SNS) sa zamerali na ústavnoprávnu situáciu, ktorá vznikla nevymenovaním sudcov Ústavného súdu SR prezidentom Slovenskej republiky.

FEBRUÁR



5. februára - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) sa vo Vysokých Tatrách stretol s predsedom poľskej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczynským. Témami pracovného rokovania bola bilaterálna spolupráca medzi Slovenskom a Poľskom, spolupráca krajín v rámci V4 a budúcnosť Európskej únie (EÚ).

8. februára – Banská Štiavnica by mala byť súčasťou tzv. turistickej mapy Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), a tak by sa Slovensko malo stať pilotnou krajinou programu v rámci V4. Potvrdil to expert z Centra svetového dedičstva UNESCO pre udržateľný cestovný ruch Peter Debrine, ktorý absolvoval pracovnú návštevu Slovenska súvisiacu najmä s prípravou medzinárodnej konferencie o udržateľnom cestovnom ruchu. Tá sa uskutočnila v Bardejove 5. mája 2017 za účasti riaditeľky Centra svetového dedičstva UNESCO Mechtild Rossler a tímu svetových expertov na valorizáciu hodnôt UNESCO v cestovnom ruchu.

MAREC



1. marca - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa stretol s ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska Pétrom Szijjartóom, ktorý pricestoval do Bratislavy, aby sa zúčastnil na slávnostnom podpise zmluvy o výstavbe elektrizačného prepojenia, ktoré patrí medzi strategické cezhraničné projekty SR v oblasti energetiky. Ministri ocenili dobrú úroveň vzájomných vzťahov medzi oboma krajinami a venovali sa možnostiam zintenzívnenia spolupráce nielen v oblasti energetiky a infraštruktúry, ale aj v ďalších sférach bilaterálnej spolupráce, osobitne vo formáte V4, ktorého predsedníctvo Maďarsko preberie už v tomto roku.

2. marca - Na súčasnej preťaženosti Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu sa Slovensko nepodieľa. V rámci návštevy Slovenskej republiky to uviedol predseda tohto súdu Guido Raimondi.

3. marca – Minister vlády Veľkej Británie pre brexit David Davis navštívil po Dánsku a Nemecku aj Slovensko. Témami rozhovorov s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom bola nielen postupnosť krokov, ktoré Londýn plánuje v súvislosti s odchodom z EÚ, ale aj budúcnosť občanov Únie vrátane občanov SR, ktorí žijú a pracujú vo Veľkej Británii. Stretnutiu ministrov predchádzala schôdzka D. Davisa s premiérom SR Robertom Ficom.



10. marca – Vôbec prvú návštevu ministra zahraničných vecí Francúzskej republiky na Slovensku počas pôsobenia vlády vedenej prezidentom F. Hollandom absolvoval francúzsky minister zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Jean-Marc Ayrault. Popri otázkach bilaterálnej spolupráce sa témy diskusie s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom týkali aj aktuálnych tém medzinárodnej a bezpečnostnej politiky. Ministri hovorili o ďalšom smerovaní Európskej únie po brexite a o možných scenároch vývoja, ktoré predstavil predseda Európskej komisie, rovnako tak aj o transatlantických vzťahoch po nástupe novej americkej administratívy, situácii na Ukrajine, v Sýrii a na západnom Balkáne.

29. marca - Predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Andrej Danko prijal delegáciu Amerického židovského výboru/American Jewish Committee (AJC), ktorá bola na návšteve regiónu strednej a východnej Európy. Cieľom návštevy bolo predovšetkým zdôraznenie dlhoročných tradične kvalitných vzťahov medzi americkou židovskou komunitou a SR.

APRÍL



5. apríla - Ako zabrániť ďalšiemu nárastu extrémizmu a ako nenásilne eliminovať násilie – aj o tom rozprávali ľudia, ktorí sa tvárou v tvár stretli s agresiou radikalizmu. Na dvojdňovej konferencii pod názvom Hodnotové konflikty a násilie, ktorá sa uskutočnila v Bratislave, vystúpil bývalý člen Ál-Káidy Hanif Qadir, ktorý prostredníctvom svojej organizácie Active Change Foundation viac ako 14 rokov pomáha v Londýne mladým moslimom ohrozeným radikalizáciou. Vystúpil tiež Mike Haines, brat známeho humanitárneho pracovníka Davida Hainesa, ktorého popravil Islamský štát. Ďalšími rečníkmi boli líder Krymských Tatárov Mustafa Džemilev či Bjorn Ihler, ktorý prežil útok Andersa Breivika na ostrove Utoya v roku 2011. O terénnej práci s extrémizmom ovplyvnenou mládežou porozprával Stefan Shutzler z Berlína, ktorý sa venuje radikálnym futbalovým fanúšikom, známym ako "hooligans". Expertka na občiansku spoločnosť z Moldavska Antonina Fonari zasa hovorila o pozícii a vhodnom prístupe občianskych aktérov, vystavených rôznym formám násilia zo strany verejnosti, politikov či médií.

7. apríla – Prvú oficiálnu návštevu člena novej rumunskej vlády na Slovensku absolvoval rumunský minister zahraničných vecí Teodor Melescanu. S ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom popri otázkach bilaterálnej spolupráce diskutovali o aktuálnych európskych témach a medzinárodnej a bezpečnostnej agende. Ministri hovorili o ďalšom smerovaní Európskej únie po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, o transatlantických vzťahoch a spolupráci EÚ s NATO, boji proti terorizmu a bezpečnostnej situácii vo svete.

20. apríla - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák privítal v Bratislave na historicky prvej návšteve Slovenska ministra zahraničných vecí Kapverd Luísa Filipa Tavaresa. Témou rozhovorov oboch ministrov boli otázky súvisiace s európskou agendou a partnerstvom medzi Kapverdami a EÚ. Návšteva bola tiež vhodnou príležitosťou na potvrdenie záujmu o spoluprácu na bilaterálnej úrovni v ekonomickej a kultúrnej oblasti, ako aj na platforme Spoločenstva portugalsky hovoriacich krajín, ktorého pridruženým pozorovateľom sa Slovensko stalo v novembri 2016.

23. apríla – Hlavné mesto Slovenska Bratislava bola dejiskom dvojdňového medzinárodného podujatia s názvom Konferencia predsedov parlamentov Európskej únie. Národná rada SR privítala 300 delegátov zo všetkých členských krajín. Konferencia je každoročným formálnym stretnutím reprezentantov národných parlamentov členských krajín EÚ, Európskeho parlamentu, predstaviteľov parlamentov kandidátskych a ďalších európskych krajín. Na podujatí sa zúčastnilo 45 zahraničných delegácií, z toho 29 predsedov parlamentov, 11 podpredsedov parlamentov a päť delegácií bolo zastúpených na nižšej úrovni. Na konferencii sa zúčastnil aj novozvolený predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Účastníci zhodnotili výsledky slovenského predsedníctva v Rade EÚ a jeho parlamentnej dimenzie a odprezentoval sa i aktuálny priebeh parlamentnej dimenzie maltského predsedníctva v Rade EÚ.

26. apríla - Na pozvanie prezidenta SR Andreja Kisku uskutočnil oficiálnu návštevu Slovenskej republiky prezident Rakúskej republiky Alexander Van der Bellen. Išlo o jednu z prvých zahraničných ciest nového rakúskeho prezidenta po nástupe do funkcie. Okrem ďalšieho posilňovania veľmi dobrých bilaterálnych a susedských vzťahov bola hlavnou témou rozhovorov situácia v Európe a spoločný záujem o jednotnú a súdržnú Európsku úniu. Obaja prezidenti položili vence k pamätníku Brána slobody v Devíne a otvorili slovensko-rakúske ekonomické fórum.

MÁJ



15. mája – Plne podporujeme Gruzínsko, aby sa stalo členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Vyhlásil to po stretnutí s gruzínskym prezidentom Giorgim Margvelašvilim slovenský prezident Andrej Kiska. Gruzínsky prezident upozornil, že vzťahy medzi rôznymi krajinami sa stávajú viac napätými, a preto bola pre neho návšteva Slovenska veľmi dôležitá. Počas stretnutia apeloval na slovenského prezidenta, aby mu na summite NATO, ktorý sa uskutoční 25. mája v Bruseli, vyslovil podporu.



22. mája – Estónsky premiér Jüri Ratas počas návštevy Slovenska ocenil vzájomné bilaterálne vzťahy a tiež vyzdvihol, že v Slovensku vidí partnera v dôležitých témach, akými sú digitalizácia a informatizácia. So slovenským premiérom Robertom Ficom diskutovali o prioritách estónskeho predsedníctva. Spoločne riešili i veľké témy, pred ktorými bude Európa stáť, a to, čo treba urobiť, aby bola jednotná.

24. mája - Prevencia a mediácia konfliktov sú najlepšími nástrojmi v mierotvornom úsilí OSN, pretože každý dolár či euro na prevenciu sa zhodnotí účelnejšie než peniaze vynaložené na manažovanie už prebiehajúcich konfliktov. Odznelo to na stretnutí ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s generálnou riaditeľkou pre medzinárodný poriadok, OSN a kontrolu zbrojenia ministerstva zahraničných vecí Nemecka Patriciou Hildegard Flor. M. Lajčák poukázal na nezastupiteľnú úlohu OSN pri udržiavaní mieru vo svete. S partnerkou sa zhodli na potrebe zaoberať sa reformou Bezpečnostnej rady OSN, aby lepšie odrážala dnešné rozloženie síl vo svete.

26. - 27. mája - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák absolvoval paralelne s programom bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2017 rad bilaterálnych stretnutí so zahraničnými partnermi. Prvý deň v Bratislave diskutoval s bývalým bulharským prezidentom Rosenom Plevnelievom, s rumunským ministrom zahraničných vecí Teodorom Melescanu, s rezortným kolegom z Maďarska Péterom Szijjártóom, s ministrom zahraničných vecí Litvy Linasom Linkevičiusom, s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom. Druhý deň so zahraničnopolitickou poradkyňou viceprezidenta USA Andreou Thompsonovou diskutoval v Bratislave Lajčák o záväzkoch Slovenska voči NATO. Lajčák na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Čiernej Hory Srdjanom Darmanovičom vyjadril podporu Slovenska ambíciám Čiernej Hory o vstup do EÚ. Ocenil jej získanie plnoprávneho členstva v NATO. Záver Lajčákovho pracovného programu patril rozhovoru s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Pavlom Klimkinom.

Na snímke predseda Výboru pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti amerického Senátu Ron Johnson počas tlačového brífingu na Medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Globsec 2017 v Bratislave, 27. mája 2017.
Foto: TASR/Jakub Kotian


26. mája - Prezident SR Andrej Kiska vystúpil s príhovorom na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2017, ktorá sa začala v Bratislave. Bilaterálne rokoval s chorvátskou prezidentkou Kolindou Grabar - Kitarovič, s bulharským exprezidentom Rosenom Plevnelievom, s estónskou prezidentkou Kersti Kaljulaidovou a počas obeda s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

28. mája 2017 – Slovenský premiér Robert Fico si nemyslí, že EÚ potrebuje záložný plán. Vyhlásil to na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2017 v Bratislave v rámci diskusného panelu o problémoch a ďalšom smerovaní EÚ, ktorého sa zúčastnil aj český premiér Bohuslav Sobotka a predseda Európskej rady Donald Tusk.

JÚN



2. júna - Témou spoločnej tlačovej konferencie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka a predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jana Hamáčka bol aktuálny politický vývoj a spolupráca medzi Národnou radou SR a Poslaneckou snemovňou parlamentu ČR a súčasné zahranično-politické výzvy v jednotlivých regiónoch V4. Konferencia sa uskutočnila v Grandhoteli Starý Smokovec vo Vysokých Tatrách.



5. júna – Pod záštitou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka sa v Bratislave uskutočnila Medzinárodná konferencia "The Role of Security Sector Reform in Sustaining Peace: Challenges and Opportunities". Konferencia, na ktorej sa zúčastnil generálny tajomník OBSE Lambert Zannier a námestník GT OSN pre právny štát a bezpečnostné inštitúcie Alexander Zueva, sa konala pri príležitosti 10. výročia prvej otvorenej debaty Bezpečnostnej rady OSN k problematike reformy bezpečnostného sektora (SSR), ktorú iniciovala Slovenská republika počas svojho predsedníctva ako nestáleho člena rady v rokoch 2006 – 2007. Cieľom konferencie bolo poskytnúť platformu pre zástupcov globálnych a regionálnych organizácií a partnerských krajín a diskutovať o vývoji v agende SSR za ostatné desaťročie s výhľadom na nadchádzajúce obdobie aj v kontexte zvolenia ministra M. Lajčáka na post Predsedu Valného zhromaždenia OSN a predsedníctva SR v OBSE v roku 2019.

20. júna - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák privítal na pôde rezortu diplomacie svojho kubánskeho rezortného partnera Bruna Rodrígueza Parrillu v rámci jeho historicky prvej oficiálnej návštevy na Slovensku. Hlavnými témami rokovaní boli bilaterálne otázky, vzťahy medzi EÚ a Kubou po podpísaní Dohody o politickom dialógu a spolupráci. Ministri tiež diskutovali o regionálnej spolupráci medzi EÚ a krajinami CELAC (Spoločenstvo krajín Latinskej Ameriky a Karibiku) najmä s ohľadom na nadchádzajúci summit, ktorý sa uskutoční koncom októbra v Salvádore, ako aj o aktuálnych zahranično-politických otázkach ovplyvňujúcich globálny vývoj a o situácii v oboch regiónoch.

Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez Parrilla
Foto: TASR/Daniel Veselský



20. júna - Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Na pôde rezortu diplomacie ho privítal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Prediskutovali témy spojené s implementáciou Agendy 2030, ako aj prieniky priorít OSN a Európskej únie v kontexte nášho nadchádzajúceho predsedníctva 72. Valného zhromaždenia (VZ) OSN.

21. júna – Pri príležitosti prezentácie publikácie Ekonomický prehľad: Slovenská republika 2017 sa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák stretol s generálnym tajomníkom OECD Josém Ángelom Gurríom. Minister s hosťom diskutoval aj o spolupráci s OECD v nadväznosti na priority, ktoré M. Lajčák predstavil ako predsedajúci 72. VZ OSN, osobitne v oblasti Agendy 2030 a cieľov trvalo udržateľného rozvoja, ale aj pri príprave migračného kompaktu.



21. júna - Slovensko je jedným z najlepších priateľov Izraela vo svete. Povedal to predseda Knesetu štátu Izrael Juli-Joel Edelstein po stretnutí s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom (SNS) na Bratislavskom hrade. Danko tiež vyzdvihol vzťahy a spoluprácu oboch krajín. Slovensko a Izrael si podľa jeho slov majú čo poskytnúť. V rámci návštevy Slovenska si Juli-Joel Edelstein v sprievode predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka prezrel aj Múzeum holokaustu v Seredi.