Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

FOTO: Založenie Matice slovenskej si v Martine pripomenuli inscenáciou

Na snímke inscenované valné zhromaždenie Matice slovenskej (MS) z roku 1863, ktoré sa konalo v rámci osláv 160. výročia založenia Matice slovenskej a 30. výročia vzniku Slovenskej republiky v Martine v piatok 4. augusta 2023. Foto: TASR Daniel Stehlík

Predseda MS Marián Gešper doplnil, že repliky hercov parafrázovali z dobových zápisníc.

Martin 4. augusta (TASR) - Inscenovaným valným zhromaždením Matice slovenskej (MS) z roku 1863 sa v piatok v Martine začal vstupný program osláv 160. výročia jej založenia. Podľa predsedu MS Mariána Gešpera divadelná dramatizácia v Parku sv. Cyrila a Metoda podrobne popísala založenie a prvý deň MS.

Doplnil, že repliky hercov parafrázovali z dobových zápisníc. "Ukazujú, že mnohé veci, ktoré Slováci rozoberali v roku 1863, nás do určitej miery trápia aj v súčasnosti. Materiálne a finančné problémy, ale aj to, ako riadiť slovenskú kultúru," podotkol Gešper.



Pripomenul, že MS reprezentuje národnú ideu okrem iného v histórii, literatúre, archívnictve, ale aj pri spolupráci so zahraničnými Slovákmi. "V obciach dobrovoľne udržiava tradície 505 miestnych odborov a základňa je na úrovni 26.500 členov. Máme aj 20 pracovísk, ktoré na profesionálnej úrovni robia rôznorodé aktivity s obcami, mestami a máme tiež vedecké pracoviská," uviedol predseda MS.

Hlavný program s názvom Matica žije na Slovensku aj vo svete sa začne v sobotu (5. 8.) napoludnie. "V martinskej športovej hale vystúpia folklórne matičné kolektívy zo všetkých kútov Slovenska a slovenského zahraničia. Podvečer sa uskutoční slávnostný galaprogram s názvom 160 rokov v Turčianskej záhradke, 30 rokov v Slovenskej republike. Vyvrcholením programu bude vystúpenie Slovenského ľudového umeleckého kolektívu. Následne sa uskutoční koncert pod názvom Matica pre mladých, Matica pre súčasnosť, na ktorom vystúpia slovenské speváčky Veronika Rabada a Zuzana Smatanová,"
dodal tajomník MS Ján Seman s tým, že v nedeľu sa v Martine uskutočnia slávnostné pobožnosti s pripomenutím 160. výročia MS.