Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zavedenie priamej voľby sudcov by otvorilo dvere mafii

Daniel Lipšic Foto: TASR/Michal Svítok

V reakcii na dnešné vyjadrenia lídra strany Nová väčšina Daniela Lipšica to uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Jana Zlatohlávková.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Zavedenie priamej voľby sudcov, prokurátorov a Súdnej rady SR, ktoré presadzuje nezávislý poslanec a líder strany Nová väčšina (NOVA) Daniel Lipšic, by umožnilo mafii získavať si priazeň sudcov tak, že by cez tretie osoby financovali ich kampaň. V reakcii na dnešné Lipšicove vyjadrenia to pre TASR uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Jana Zlatohlávková.

"Ak poslanec Lipšic tvrdí, že justíciu ovláda mafia, tak práve zavedením priamej voľby sudcov by sme aj najznámejším postavám kriminálneho prostredia dali možnosť prostredníctvom tretích osôb financovať kampane sudcov a zabezpečiť si tak ich priazeň," uviedla. MS SR sa podľa nej namiesto "úvah nad podobnými experimentmi" radšej plánuje sústrediť na vylepšenie súčasného systému otvorených výberových konaní na miesta sudcov a najmä pracovať na systémových a odborných riešeniach, ktoré zvýšia vymožiteľnosť práva. "Sme presvedčení, že súčasné problémy súdnictva, pred ktorými si nezatvárame oči, sú aj dôsledkom necitlivých justičných experimentov a politizácie súdnictva z minulých volebných období," podčiarkla Zlatohlávková.

Lipšic dnes vyhlásil, že pre stav slovenského súdnictva je na Slovensku o desaťtisíce nezamestnaných viac, ako by ich bolo v prípade jeho optimálneho fungovania. Aj z tohto dôvodu sú potrebné zásadné zmeny, ktoré by priniesli ozdravenie justície, vrátane priamej voľby sudcov, Súdnej rady SR a prokurátorov. Dodal, že na Slovensku boli "škandalózne rozhodnutia súdov, ktoré pripravili dobromyseľných investorov o investície v prospech mafiánskych skupín".

Lipšic upozornil, že podľa prieskumov súdom na Slovensku dôveruje len 28 percent občanov, pričom 70 percent im nedôveruje. "Nedôveryhodnosť slovenského súdnictva je alarmujúca," vyhlásil s tým, že takýto stav nie je v právnom štáte dlhodobo udržateľný. "Myslíme si, že kozmetické zmeny zákonov nestačia. Myslíme si, že jediná cesta k očiste justície je, aby sa očistil personálny stav súdnictva, aby ľudia mohli zvoliť sudcov a prokurátorov v priamych voľbách," vyhlásil Lipšic. Dodal, že NOVA bude navrhovať aj priamu voľbu Súdnej rady SR, ktorá rozhoduje o kariérnom postupe sudcov.

Nová väčšina podľa Lipšica ešte v tomto roku vypracuje novelu ústavy, ktorá by zaviedla priamu voľbu sudcov, prokurátorov a Súdnej rady SR.