Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenský Červený kríž vyzýva študentov na darcovstvo krvi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Do kampane sa krátkymi videami pridali známi i neznámi ľudia vyzývajúci prostredníctvom sociálnych sietí tých, ktorí ešte váhajú pri rozhodnutí darovať krv.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Slovenský Červený kríž (SČK) odštartoval 24. ročník Študentskej kvapky krvi hashtagom #nevyhovarajsa. Do kampane sa krátkymi videami pridali známi i neznámi ľudia vyzývajúci prostredníctvom sociálnych sietí tých, ktorí ešte váhajú pri rozhodnutí darovať krv. Kampaňou chce SČK osloviť najmä prvodarcov z radov študentov a mladých ľudí. Tiež zdôrazniť význam pravidelného darovania krvi.

"Až keď vidíte blízkeho človeka bojovať o život, keď vidíte, ako sa mu uľaví po transfúzii, až potom pochopíte, načo je dobré darovať krv. Som hrdý na študentov i kolegov zo Slovenskej technickej univerzity (STU), že sa aktívne a opakovane zapájajú do Študentskej kvapky krvi," hovorí rektor STU v Bratislave Robert Redhammer.

Prvý mobilný odber Študentskej kvapky krvi bude v pondelok 15. októbra na Fakulte architektúry STU a odbery pokračujú na ďalších fakultách tejto univerzity. Ďalšie miesta organizátori zatiaľ nespresnili. Okrem toho možno krv darovať každý pracovný deň na všetkých odberových miestach Národnej transfúznej služby SR a vo vyhradených dňoch na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má aspoň 18 rokov, 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky.