Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Sestry z V4 vyzývajú vlády, aby ich problémy riešili v spolupráci EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

S nedostatkom sestier a pôrodných asistentiek sa pasujú takmer všetky susedné krajiny. Slovensko sa v rámci V4 nachádza na treťom mieste.

Vysoké Tatry 21. septembra (TASR) – Nedostatok sestier a pôrodných asistentiek nie je problémom len Slovenska, ale aj Česka, Poľska či Maďarska. Na celoslovenskej konferencii s medzinárodnou účasťou na tému Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia v procese zmien v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách sa dnes na tom zhodli predstavitelia sestier a odborníci na ošetrovateľstvo z krajín V4. Zároveň vyzvali predstaviteľov miestnych vlád, aby problém riešili systémovo v spolupráci s európskymi inštitúciami. Uviedla to dnes počas tlačovej konferencie vo Vysokých Tatrách prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová.

"Rozhodli sme sa organizovať konferenciu ako veľké strategické podujatie komory zamerané na budúcnosť ošetrovateľstva, aby sme vedeli, na čom je potrebné pracovať, akým smerom sa máme uberať, aby sme navonok vedeli komunikovať, čo je ošetrovateľstvo a čo pre spoločnosť znamená práca sestier a pôrodných asistentiek. V diskusii sme zistili, že s nedostatkom sestier a pôrodných asistentiek sa pasujú všetky krajiny V4, a preto vyzývam jednotlivé vlády, aby tento problém riešili spoločne a v spolupráci s európskymi inštitúciami," konštatovala Lazorová.

Prezidentka Poľskej komory sestier a pôrodných asistentiek Zofia Malas uviedla, že Poľsko je podľa štatistík OECD v počte sestier na chvoste krajín V4, pričom sestry vyčerpáva aj to, že musia robiť celú ošetrovateľskú činnosť, keďže nemajú žiadny pomocný personál. Slovensko sa pomedzi krajín V4 nachádza na treťom mieste. "Na 100.000 obyvateľov máme na Slovensku 5,7 sestier, v Poľsku to je 5,4. Kým v Nemecku sa jedna sestra stará o siedmich pacientov, na Slovensku je to jedna sestra zhruba na 30 pacientov," doplnila Lazorová. V Poľsku majú rovnako aj málo mladých zdravotných sestier, teda ak odídu zdravotné sestry do dôchodku, môže nastať v krajine ich akútny nedostatok.

Predseda českej Profesijnej a odborovej únie zdravotníckych pracovníkov Tomáš Válek varoval Slovensko, aby sa nevydalo zlou cestou ako Česká republika, ktorá zrušila registráciu a celoživotné vzdelávanie sestier a pôrodných asistentiek a porušila tak smernice EÚ. "Bez adekvátneho platu nebude o toto povolanie v budúcnosti záujem. Už teraz je v Českej republike v ročníku 16 študentov. Kompetentní by si mali uvedomiť, že pokiaľ nebude mať zdravotná sestra na Slovensku alebo v Česku minimálne 2000 eur na výplatu, nebude pracovať," povedal Válek. Na Slovensku je priemerná hrubá mzda sestier podľa Lazorovej vo výške zhruba 1020 eur. Ako doplnila, v tejto sume sú zarátané aj nadčasy, ktorých majú zdravotné sestry veľa.

Podľa člena Prezídia a Rady SKSaPA Milana Laurinca je vzdelávanie sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku v súlade s legislatívou EÚ a slovenské sestry sú využiteľné v ktorejkoľvek krajine Európy. "Upratovanie v oblasti kompetencií sestier a pôrodných asistentiek je síce na konci, ale opatrenia na stabilizáciu a motiváciu sestier v nedohľadne," povedal Laurinc.

Cieľom dvojdňovej konferencie (21. - 22.9.) je diskusia o viacerých aktuálnych témach a problémoch, pričom najhlavnejšou je oblasť vzdelávania a kompetencie sestier a pôrodných asistentiek z medzinárodného hľadiska. Na konferencii sa preberala aj téma potreby zdravotníckeho asistenta, ale aj stratégie rozvoja ošetrovateľstva a pôrodných asistentiek v zahraničí či systém duálneho vzdelávania.