Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NEMÁTE ICH V KÚPEĽNI? Pozor na nebezpečné kozmetické výrobky

My WOW Lashes - eyelash growth serum z Poľska Foto: http://www.uvzsr.sk

Prečítajte si, o ktoré kozmetické výrobky sa jedná.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami, ktoré do systému Rapex (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Českej republike a Litve. Podľa úradu je možné, že sa výrobky nachádzajú aj na Slovensku.

Upozornenie sa týka séra na rast rias pod názvom My WOW Lashes - eyelash growth serum z Poľska. Výrobcom je Delia Cosmetics.

Ďalším výrobkom je taktiež sérum na rast rias značky Eyelash serum značky MoLash. Výrobok je pôvodom z Českej republiky a jeho výrobcom je spoločnosť Tanacetum.

"Výrobky obsahujú látku Bimatoprost, čo je v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu. Výrobok môže vyvolať svrbenie, opuchnutie, zápal očných viečok, bolesť očí alebo alergickú reakciu," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Nebezpečným pre ľudské zdravie je aj telový sprej Skoraja pomosh značky Horse Health z Ruska. Jeho výrobcom je Koroliov Farm. Na obale je v zozname zložiek uvedená zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone. "Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb," informuje Mikas.