Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zdravotnícky výbor odobril návrh na dofinancovanie zdravotníctva

Ilustračná snímka. Foto: detuschebank.ge

Zdravotníctvo by sa tak malo dofinancovať o 90 miliónov eur.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR v stredu odsúhlasil pozmeňovací návrh predsedu výboru Štefana Zelníka (SNS) na zvýšenie platby za poistencov štátu na päť percent. Zdravotníctvo by sa tak malo dofinancovať o 90 miliónov eur.

Na tomto kroku sa dohodli ministerstvá zdravotníctva a financií. Podľa rezortu financií je dohodnutá suma výsledkom rokovaní a sú v nej zohľadnené všetky reálne požiadavky a zároveň možnosti rozpočtu verejnej správy.





Zvýšenie percenta za poistencov štátu sa očakáva na októbrovej schôdzi Národnej rady SR. Malo by sa týkať mesiacov november a december. "Na základe hospodárskej situácie, skutočných a prognózovaných príjmov v sektore verejného zdravotného poistenia na rok 2019 dochádza k úprave percentuálnej sadzby za poistencov štátu. Percento sadzby sa stanovuje vzhľadom na potreby dodatočného dofinancovania sektora podľa vývoja ekonomiky a aktualizovanej prognózy na rok 2019," zdôvodnil navrhovateľ Zelník.

"Ponúkla som pánovi ministrovi financií, že zoberieme z našej rozpočtovej kapitoly ministerstva zdravotníctva až šesť miliónov eur, čiže nebudú odmeny, nebude nič a vyskladáme sa na 90 miliónov. Ale viem, že aj ostatné ministerstvá sa na toto skladajú," dodala šéfka rezortu zdravotníctva po rokovaní výboru k téme dofinancovania.