Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zetor sa ohradil voči tvrdeniam J. Naďa

Traktory firmy Zetor. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ministerstvo vyhlásilo tender začiatkom júna. Nakúpiť chce 424 vozidiel za maximálnu sumu 321 miliónov eur bez DPH.

Bratislava 22. júna (TASR) - Spoločnosť Zetor sa ohradila voči tvrdeniam odborníka na obranu hnutia OĽaNO Jaroslava Naďa v súvislosti s taktickým obrneným vozidlom 4x4 Gerlach, ktoré vyvíjajú pre armádu. Prezentované porovnanie parametrov vozidiel nepovažuje za správne.

"Naša spoločnosť nesúhlasí s medializovanými informáciami, ktoré odzneli na tlačovej konferencii strany OĽaNO v piatok (14. 6.) a ktoré môžu poškodzovať dobré meno a odborné renomé projektu ATV Zetor Gerlach 4x4," uviedla spoločnosť.

Tvrdí, že nezohľadňujú celú šírku problematiky. Zdôraznila, že na zostavenie poradia uchádzačov v prvom kole slúži iba parameter jazda v bočnom náklone. V druhom kole má rozhodovať cena základného vozidla, náklady technickej podpory a integrovanej podpory i prevádzkové náklady. Za výhodu produktu považuje to, že podporuje domácu ekonomiku.

Vozidlo Gerlach podľa slov spoločnosti zohľadňuje vo svojom technickom riešení poznatky z posledných ozbrojených konfliktov vo svete. Vozidlo prezentovala aj rezortom obrany Rumunska, Egypta, Českej republiky, Slovinska a zúčastňuje sa súťaže aj v Poľsku.

Naď koncom minulého týždňa kritizoval verejné obstarávanie, podmienky tendra označil za účelové pre konkrétneho dodávateľa. Argumentoval aj testovanými parametrami vozidiel.

Ministerstvo obrany spochybňovanie tendra odmieta. "Operačné požiadavky boli zadefinované vojakmi, ktorí budú ich užívateľmi. Proces obmeny tohto typu vojenských vozidiel začal ešte v roku 2013.

Ministerstvo vyhlásilo tender začiatkom júna. Nakúpiť chce 424 vozidiel za maximálnu sumu 321 miliónov eur bez DPH. Súčasťou tendra je podľa slov hovorkyne rezortu Danky Capákovej aj rámcová dohoda na desať rokov na dodávky náhradných dielcov, mobilné maskovanie a aj dodatočné plnenie potrieb spôsobených krízou. Záujemcovia o predloženie žiadosti sa majú prihlásiť do 2. júla.