Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ZMOS pripravuje konferenciu Municipálna V4

Ilustračná snímka. Foto: TASR Branislav Račko

Konferencia spojí zástupcov samospráv na úrovni V4 v rámci troch tém.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Prerokovanie tém z prostredia miestnej územnej samosprávy, ktoré majú výrazné presahy na mestá a obce v rámci krajín Vyšehradskej formácie, bude cieľom medzinárodnej konferencie Municipálna V4: SMART agenda pre kvalitu a modernizáciu. Zorganizuje ju Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) 18. a 19. septembra v Sliači. TASR o tom informoval hovorca združenia Michal Kaliňák.

Konferencia podľa neho spojí zástupcov samospráv na úrovni V4 v rámci troch tém. "Jej účastníci sa budú venovať SMART inovatívnym prístupom a komplexným riešeniam. Ďalší blok sa zameria na vstup do problematiky financovania a technickej asistencie municipálneho rozvoja a cezhraničnej spolupráce. V poradí tretí blok konferencie bude venovaný kontrolnej činnosti v samospráve – prevencii a otvorenosti," priblížil hovorca ZMOS-u s tým, že na záver konferencie sa účastníci zapoja do formulovania záverov a odporúčaní pre ďalšie aktivity národného projektu.

Prednášajúcimi v jednotlivých blokoch budú zástupcovia samospráv z krajín V4 vrátane zástupcov najvyšších kontrolných úradov, Úradu vlády SR a vybraných ministerstiev, finančných mechanizmov pôsobiacich na Slovensku a tiež Európskej investičnej banky či Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Na prvej konferencii v takomto formáte sa zúčastnia aj predsedovia združení z Českej republiky, Maďarska a Chorvátska, ktorí prejavili záujem o národný projekt ZMOS.

"Cieľovou skupinou medzinárodnej konferencie sú štatutárni predstavitelia miest a obcí, odborní zamestnanci mestských a obecných úradov, spoločných obecných úradov, hlavní kontrolóri, prednostovia a ekonómovia mestských a obecných úradov," ozrejmil Kaliňák.

Každoročná medzinárodná konferencia je súčasťou aktivít v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý združenie realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.