Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

ZMOS: Memorandum o spolupráci podpísalo so siedmimi stranami

Na snímke predseda Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Foto: TASR Martin Baumann

Božik priblížil, že memorandum dáva priestor na diskusiu a určuje priority, ktoré by sa mali odraziť v prípade volebného úspechu daných strán.

Bratislava 27. septembra (TASR) - K dosahovaniu priorít dôležitých pre samosprávy sa podpisom memoranda so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) zaviazalo sedem politických strán. Priority sa týkajú oblastí, ktoré sú v pôsobnosti územných samospráv, ako sú sociálna oblasť a zdravotníctvo, životné prostredie, stavebná agenda, regionálneho rozvoja, ako aj samotného financovania či definovania miestnych územných samospráv. Na stredajšom brífingu o tom informoval predseda ZMOS Jozef Božik.

"Memorandá sa podpisovali v priebehu septembra, s tým, že sme ich nakoniec z deviatich strán podpísali so siedmimi," povedal Božik. Priblížil, že memorandá ZMOS podpísal s Hlasom-SD, Sas, Republikou, KDH, SNS, Progresívnym Slovenskom a Sme rodina. Rokovanie podľa neho prebiehali aj so Smerom-SD, ktorý vydal vyhlásenie reflektujúce požiadavky samospráv. Doplnil, že hnutie OĽANO a priatelia sa zúčastnilo na úvodnom rokovaní a ďalšie už neboli.

Božik priblížil, že memorandum dáva priestor na diskusiu a určuje priority, ktoré by sa mali odraziť v prípade volebného úspechu daných strán. "Máme prísľub, že len čo bude po voľbách a bude priestor na rokovanie, tak ZMOS má otvorené dvere ku komunikácii tak, aby sa naše požiadavky dostali do zorného uhla pozornosti," uviedol.

ZMOS rokovalo s deviatimi politickými stranami, ktoré mali pred letom v prieskumoch preferencií päť a viac percent. "Usúdili sme, že toto sú relevantné politické strany, ktoré budú mať dôraz kladený vo väzbe aj na samosprávu vo chvíli, keď budú v parlamente, o to viacej, že takmer každá politická strana, s ktorou sme rokovali, má aj zastúpenie v územnej samospráve," zhrnul Božik.