Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Zomrel katolícky kňaz a disident Vladimír Jukl

V utorok 1. mája zomrel 87-ročný katolícky kňaz, generál takzvanej podzemnej cirkvi a disident z obdobia komunizmu v bývalej ČSSR Vladimír Jukl (na snímke pár dní pred smrťou, 25. apríla 2012. Foto: Pavol Demeš

V roku 1971 bol Vladimír Jukl tajne vysvätený za kňaza a venoval sa pastoračnej činnosti.

Bratislava 1. mája (TASR) - V utorok 1. mája zomrel 87-ročný katolícky kňaz, generál takzvanej podzemnej cirkvi a disident z obdobia komunizmu v bývalej ČSSR Vladimír Jukl. Informoval o tom Anton Čulen.

Juklova smrť ho podľa vlastných slov prekvapila. "Ešte vo štvrtok sa tešil dobrému zdraviu a absolvovali sme spoločne návštevu u lekára. Vladko sa ako vždy aj v tento deň živo zaujímal o dianie na Slovensku," uviedol Čulen. Termín poslednej rozlúčky so zosnulým zatiaľ nie je určený.

Vladimír Jukl sa narodil v Bratislave, kde prežil väčšiu časť svojho života. Bol členom spoločenstva Rodina, kde sa v roku 1943 zoznámil s kňazom a profesorom Tomislavom Kolakovičom. Spolu chceli nadviazať spoluprácu s vedúcimi ruskými činiteľmi, a tak pomôcť katolíckej cirkvi v Sovietskom zväze.

V roku 1971 bol Vladimír Jukl tajne vysvätený za kňaza a venoval sa pastoračnej činnosti. Spolu so Silvestrom Krčmérym a Jánom Chryzostomom Korcom sa zaslúžil o pád komunizmu na Slovensku.