Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Zomrel najstarší kňaz Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie

Ján Škoviera Foto: TASR/ Bratislavská gréckokatolícka eparchia

Ján Škoviera zomrel 31. marca vo veku nedožitých 98 rokov a v 68. roku kňazstva.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Najstarší kňaz Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Ján Škoviera zomrel 31. marca 2012 vo veku nedožitých 98 rokov a v 68. roku kňazstva.

Pohrebné obrady - svätá liturgia a kňazský pohreb - sa budú konať po Veľkej noci 10. apríla o 12.00 h v gréckokatolíckej Katedrále Povýšenia Svätého kríža v Bratislave.


Následne telesné pozostatky zosnulého uložia na cintoríne v Slávičom údolí, informovali o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) a Bratislavská gréckokatolícka eparchia.

Ján Škoviera sa narodil 22. júna 1914 v dedine Vernár v okrese Poprad. Keďže cítil povolanie k duchovnej službe, vstúpil do malého seminára redemptoristov v Libějoviciach pri Vodňanoch v južných Čechách. Zmaturoval na arcibiskupskom klasickom gymnáziu v Prahe. Po rozdelení Československej republiky v roku 1939 sa vrátil na Slovensko. Rok pôsobil v rímskokatolíckej ľudovej škole v Kľačanoch v okrese Kremnica, neskôr vstúpil do kňazského seminára v Prešove, kde vyštudoval Gréckokatolícku bohosloveckú akadémiu. Za kňaza ho vysvätil prešovský biskup, blahoslavený Pavol Gojdič, v máji 1944 v Prešove. Do roku 1950 pôsobil v pastorácii vo farnostiach Vyšná Jedľová, Mikulášová a ďalších.

Po zákaze gréckokatolíckej cirkvi pracoval Ján Škoviera vo svojom rodisku v poľnohospodárstve. V októbri 1951 ho vysťahovali do Čiech, kde pracoval na viacerých miestach v poľnohospodárstve, ťažkom priemysle a tiež v zdravotníctve. V Havlíčkovom Brode si urobil maturitu na zdravotníckej škole. Na Slovensko sa aj s rodinou opäť vrátil v lete 1963, usadil sa na východnom Slovensku. Po znovuobnovení gréckokatolíckej cirkvi pôsobil v niekoľkých farnostiach, napríklad v Šumiaci, Malých Zalužiciach a iných. Po odchode do dôchodku v roku 1991 vypomáhal v bratislavskej gréckokatolíckej farnosti.

Ján Škoviera spolu s manželkou Máriou vychovali štyroch synov, všetci vyštudovali vysoké školy. Najstarší syn Daniel Škoviera je profesor gréčtiny a latinčiny a dlhoročný kantor bratislavskej farnosti. Manželka zosnulého kňaza Jána Škovieru zomrela len nedávno, 4. marca tohto roku, vo veku nedožitých 93 rokov.