Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zomrel Pavol Paška, bývalý predseda parlamentu

Pavol Paška Foto: TASR/Martin Baumann

Paška mal podľa medializovaných informácií skonať na infarkt.

Bratislava 6. apríla (Teraz.sk/TASR) - Vo veku 60 rokov zomrel na infarkt bývalý predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Skonal v piatok dopoludnia v areáli Železničnej nemocnice s poliklinikou Košice, potvrdil to hovorca nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Paška zomrel v piatok niekoľko minút pred pol jedenástou po viacnásobnej resuscitácii lekárov. "Napriek enormnej snahe, nebola, žiaľ, úspešná," povedal Kráľ. Bývalého predsedu parlamentu doviezli do areálu nemocnice súkromným autom v kritickom stave so zlyhávaním základných životných funkcií krátko pred desiatou hodinou.

Bývalý šéf parlamentu Pavol Paška by mohol mať štátny pohreb. Súhlasiť s tým však musia jeho pozostalí. Pre TASR to uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Vláda je pripravená rozhodnúť o organizovaní štátneho pohrebu, ale v tomto budeme plne rešpektovať prianie rodiny," uviedol Úrad vlády SR.

"Podľa informácií nemocnice smeroval do Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb. Privolaný lekársky tím z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny začal okamžite priamo na mieste s jeho oživovaním," dodal Kráľ.



Pavol Paška sa narodil 23. februára 1958 v Košiciach. Vysokoškolské štúdium na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave ukončil promóciou v roku 1985. Na Filozofickej fakulte UK vyštudoval filozofiu a estetiku. Pred vysokoškolským štúdiom pracoval v rokoch 1979 a 1980 v štátnom podniku Zdroj v Košiciach. Po ukončení štúdia pôsobil v rokoch 1985 a 1986 v Krajskom osvetovom stredisku v Košiciach. Do roku 1992 pracoval na Obvodnom národnom výbore, neskôr na Miestnom úrade KVP v Košiciach. V roku 1992 začal súkromne podnikať.

Pavol Paška
Foto: TASR


Od roku 2002 bol poslancom Národnej rady SR za stranu Smer (neskôr Smer-SD). Po septembrových parlamentných voľbách v roku 2002 bol členom Výboru NR SR pre zdravotníctvo a členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a od 24. augusta 2004 predsedom Zahraničného výboru NR SR.

Mandát poslanca NR SR získal aj v ďalšom volebnom období parlamentu v júni 2006. Od 4. júla 2006 do 8. júla 2010 prvýkrát zastával post šéfa slovenského zákonodarného zboru.

Vo volebnom období 2010-2012 bol ako opozičný poslanec NR SR predsedom poslaneckého klubu strany Smer-SD.

Po víťazstve strany Smer-SD opäť predsedal od 4. apríla 2012 NR SR. Paška 18. novembra 2014 oznámil poslaneckému grémiu strany Smer-SD, že sa vzdáva funkcie predsedu Národnej rady SR a zároveň aj mandátu poslanca NR SR. Dlhšiu dobu vtedy čelil kritike zo strany opozície aj v súvislosti s kauzou nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Predseda parlamentu poveril po odstúpení dočasným vedením Národnej rady jej podpredsedníčku Janu Lašákovú až do zvolenia nového predsedu parlamentu.

Od mája 2003 bol podpredsedom strany Smer-SD. Túto stranícku funkciu zastáva do 10. decembra 2016, kedy už na sneme strany v Prešove nekandidoval.

Kondolenčná kniha bude v parlamente


Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sprístupní dnes, v piatok 6. apríla od 15.00 h v priestoroch Národnej rady SR na Námestí A. Dubčeka 1 v Bratislave kondolenčnú knihu v súvislosti s úmrtím bývalého predsedu NR SR Pavla Pašku. Národná rada SR zároveň na počesť bývalého predsedu NR SR Pavla Pašku stiahla zástavy a vyvesila smútočnú zástavu. Pre verejnosť bude kondolenčná kniha sprístupnená až do pohrebu denne v časoch:
Piatok: 15.00 – 18.00 h
Sobota: 09.00 – 12. 00 h
Nedeľa: 09.00 – 12.00 h

Predseda NR SR Andrej Danko sa zapíše do kondolenčnej knihy dnes o 16.00 h spolu s poslancami NR SR.