Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PRÁVNICI: Ak by zrušili ĽSNS, ich poslanci by v NRSR zostali naďalej

Foto: Ilustračné foto

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal v stredu (24. 5.) na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽSNS.

Bratislava 25. mája (TASR) - Ak by Najvyšší súd SR rozpustil politickú stranu Mariana Kotlebu ĽSNS, ako navrhuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár, poslanci za túto stranu by v Národnej rade SR zostali do konca volebného obdobia. Myslia si to oslovení ústavní právnici Eduard Bárány a Jozef Vozár.

"Nikto nemôže nikoho vyhodiť z parlamentu," povedal pre TASR Bárány. Zdôraznil, že k zrušeniu parlamentnej strany ešte nedošlo, ide teda len o hypotetickú otázku. Podobný názor má aj Vozár, ktorý si tiež myslí, že nemožno poslancovi zobrať mandát a tak by kotlebovci v parlamente dokončili volebné obdobie. Keďže by prišli o stranu, za túto by už kandidovať v ďalších voľbách nemohli.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal v stredu (24. 5.) na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽSNS. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Najvyšší súd už v minulosti rozpustil Kotlebovu Slovenskú pospolitosť.

"Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike," vysvetlila Predajňová.

Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu návrh na rozpustenie tejto politickej strany.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) 9. mája vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby zakročili. "Pretože ak toto budeme vnímať ako niečo normálne a budeme sa tváriť, že toto je súčasť slobody názoru alebo slobody prejavu, tak sa veľmi, veľmi mýlime. Toto nemá nič spoločné ani s demokraciou, ani s hodnotami a čím skôr tieto prejavy zastavíme, tak to bude pre túto krajinu lepšie," uviedol.

Fico hovoril o prejavoch extrémizmu spojených s pôsobením jednej z parlamentných strán. Upozornil, že politik tejto strany v televízii hovorí, že nemá názor na holokaust a iného predstaviteľa strany sprevádzali v televízii dvaja ozbrojení muži, ktorí ostentatívne ukazovali svoje zbrane. Podobne to podľa Fica bolo aj v 30. rokoch minulého storočia, keď Adolf Hitler chodil po Nemecku s príslušníkmi SA.


Chmelová: Zrušenie ĽSNS by nespôsobilo v NRSR takmer žiadne zmeny


Prípadné zrušenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽSNS by v Národnej rade SR nespôsobilo takmer žiadne zmeny. TASR to potvrdila zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová s odvolaním sa na volebné zákony.

Kotlebovci by teda v parlamente bez strany zostali do konca volebného obdobia. Ak by však niektorý z nich po zrušení strany prišiel z rôznych dôvodov o mandát, nikto by ho nenahradil. "Zákon hovorí, že ak je strana zrušená, tak nenastupuje náhradník," uviedla Chmelová.