Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Zväz protifašistických bojovníkov odmieta návrh novely o odboji

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Krúpa chce zamedziť zneužívaniu protifašistického odboja či odkazu SNP na propagáciu proruských naratívov.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) odmieta návrh novely zákona o protifašistickom odboji, ktorú minulý týždeň predložil do parlamentu opozičný poslanec Juraj Krúpa (SaS). Zväz návrh označil za protidemokratický. Kritizuje, že Krúpa chce zakázať šíriť dejinnú pravdu o hrdinstvách sovietskych vojakov a zamedziť vyzdvihovanie Sovietskeho zväzu. TASR o tom informoval hovorca zväzu Vladimír Mikunda.

"Poslanec Krúpa predložil do parlamentu bezcharakternú novelu zákona o protifašistickom odboji, ktorou nám chce zakázať šíriť dejinnú pravdu o hrdinstvách sovietskych vojakov, o zásluhách Červenej armády i o obetiach komunistických odbojárov. Chce zamedziť vyzdvihovanie Sovietskeho zväzu," uviedol predseda SZPB Viliam Longauer. Skritizoval Krúpu, že návrat "skutočne všeľudového a civilného charakteru" osláv výročia Slovenského národného povstania (SNP) označuje za "otvorený priestor pre zneužívanie odkazu SNP." Zväz verí, že návrh novely bude zmetený z rokovacieho programu parlamentu.

Krúpa chce zamedziť zneužívaniu protifašistického odboja či odkazu SNP na propagáciu proruských naratívov. Docieliť to chce zmenou zákona o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti SZPB, ktorú v piatok (5. 4.) predložil do parlamentu. Účinnosť navrhuje od 1. júla 2024.