Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Aj v 12. partii remíza,o majstrovi sveta v šachu sa rozhodne v stredu

Izraelčan Boris Gelfand (vľavo) v zápase o titul majstra sveta v šachu s obhajcom titulu, Indom Višvanathanom Anandom (vpravo) v Moskve. Foto: TASR/AP

Medzi obhajcom titulu Indom Višvanathanom Anandom a izraelským vyzývateľom Borisom Gelfandom sa v pondelok zrodila ďalšia remíza. Víťaza majstrovského duelu určí až stredajší tajbrejk.

Moskva 28. mája (TASR) - Záverečné dvanáste kolo stretnutia o titul šachového majstra sveta v Moskve rozhodnutie neprinieslo. Medzi obhajcom titulu Indom Višvanathanom Anandom a izraelským vyzývateľom Borisom Gelfandom sa v pondelok zrodila ďalšia remíza a stav súboja je naďalej nerozhodný 6:6. Víťaza majstrovského duelu určí až stredajší tajbrejk.

V rámci neho sa najskôr odohrajú štyri partie so skráteným časom na rozmýšľanie (25 minút na hráča) a ak by ani tie nepreklopili misky váh na jednu stranu, definitívu by priniesol "bleskový šach".

Obaja veľmajstri pritom ešte pred záverečnými dvoma kolami vyhlasovali, že by len neradi dospeli do "jedenástkového rozstrelu". Napriek tomu sa tajbrejk stal skutočnosťou už po 22. ťahu. Anand s bielymi figúrkami sa už v šiestom ťahu rozhodol pre nezvyčajný ťah, no aj napriek početnej výhode pešiakov sa nedokázal presadiť proti sicílskej obrane Gelfanda. Úradujúci šampión ale prekvapil komentátorov partie v Treťjakovskej galérii vrátane bývalého ruského majstra sveta Vladimira Kramnika, ktorý netajil sklamanie, keď Ind ponúkol súperovi remízu a spoľahol sa na svoju povesť špecialistu v rýchlom šachu.

S úlohou favorita sa ale Anand oficiálne nestotožnil. Na otázku o vzájomnej bilancii v rýchlom šachu obaja rivali odpovedali: "Nikdy sme to nepočítali," a Gelfand doplnil: "Nie som tu ako štatista, ale ako šachista."

Výsledok - 12. kolo:

biely: Višvanathan Anand (Ind.) - čierny: Boris Gelfand (Izr.) 0,5:0,5

/stav série: 6:6/