Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Lance Armstrong verejne priznal doping, v rozhovore s Oprah

Lance Armstrong Foto: TASR/AP

Armstrong prehovoril na verejnosti po prvý raz od odňatia všetkých siedmich titulov z Tour de France a udelenia doživotného zákazu činnosti.

Washington 18. januára (TASR) - Americký cyklista Lance Armstrong vo štvrtok v rozhovore s hviezdnou moderátorkou Oprah Winfreyovou prvýkrát verejne priznal, že užíval zakázané podporné látky na zvýšenie výkonnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Interview natočili v ešte pondelok, televízna stanica Oprah Winfrey Network ho odvysielala vo štvrtok. Armstrong na otázku moderátorky, či užíval podporné prostriedky vrátane rastových hormónov, krvných transfúzií či ďalších nepovolených látok v záujme získania siedmich titulov Tour de France, odpovedal "áno".

"Pozeral som sa na túto situáciu ako na jednu veľkú lož, ktorú som mnohokrát zopakoval," uviedol Armstrong. Ako dodal, podľa jeho názoru bolo nemožné preteky toľkokrát vyhrať bez užívania zakázaných prostriedkov. "Urobil som svoje rozhodnutia. Boli to moje chyby," citovala amerického cyklistu agentúra AP.


Fenomenálny cyklista Lance Armstrong vyšiel s farbou von. Priznal sa k dopingu a vybral si na to šou Oprah Winfreyovej.
Foto: TASR/AP
Cyklista prehovoril po prvý raz na verejnosti, ako mu odobrali tituly
Armstrong prehovoril na verejnosti po prvý raz od odňatia všetkých siedmich titulov z Tour de France a udelenia doživotného zákazu činnosti. Okrem toho mu Medzinárodná cyklistická únia (UCI) anulovala všetky výsledky od roku 1998 a Medzinárodný olmympijský výbor odobral bronzovú medailu z olympiády v roku 2000 v Sydney.

Dopingový hriešnik zdôraznil, že nikdy svojich tímových kolegov priamo nenútil brať zakázané látky. Pripustil však, že na nich mohol svojim počínaním vyvíjať nátlak. "Bol som lídrom tímu a líder tímu ide príkladom. Ale nikdy som nikoho do ničoho nenútil," dodal Armstrong.

Bývalý americký cyklista ponúkol priznanie hneď v úvode dlhoočakávaného rozhovoru s Winfreyovou. Podľa vlastných slov začal pravidelne dopovať po vyliečení sa z rakoviny semenníkov v roku 1998, keď dospel k mentálnemu poznaniu "vyhrať za každú cenu".

Armstrong v rozhovore sám seba nazval "surovým a arogantným hovädom" v súvislosti s opakovaným odmietaním všetkých obvinení na svoju adresu počas viac ako desiatich rokov. Na nikoho sa nechcel vyhovárať. "Sám som sa rozhodol," zopakoval s tým, že do šou prišiel, aby vyjadril nad svojím počínaním ľútosť.

Texasan sa ale vo štvrtkovom rozhovore s Oprah Winfreyovou vyhýbal odpovediam na otázky, ako presne fungoval jeho dopingový program a kto všetko bol do celého procesu zapojený.

UCI by privítala Armstrongovo priznanie aj pred špeciálnou komisiou


Medzinárodná cyklistická únia (UCI) by privítala, keby sa Lance Armstrong k dopingu na Tour de France priznal aj pred športovou komisiou v záujme pravdy a uzmierenia. Infom agentúra Reuters.

"UCI víta, že Lance Armstrong sa v prvej časti rozhovoru s Oprah Wifreyovou konečne rozhodol priznať sa k užívaniu zakázaných podporných prostriedkov," povedal prezident UCI Pat McQuaid.

Šéf UCI sa súčasne domnieva, že takto sa lepšie Armstrong vyrovaná s minulosťou a "cyklistika si opäť očistí svoje renomé vo svete športu. Privítali by sme však, keby Lance Armstrong vyjadril želanie zúčastniť sa aj na procese pravdy a zmierenia."

Z čiastočne očisteného mena sa môže tešiť aj šéf UCI McQuaid. "Lance Armstrong oznámil, že medzi UCI a Lance Armstrong nefungovala žiadna spoolupráca ani konšpirácia," uviedol McQuaid vo vyhlásení. "Neboli tam žiadne pozitívne testy, ktoré by sme zaznamenali."

Šéfa WADA nahnevala snaha Armstronga obhajovať svoje podvody


Vysvetlenie Lancea Armstronga v rozhovore s populárnou moderátorkou Oprah Winfreyovou, že zakázané látky užíval v snahe "vytvoriť rovnakú štartovaciu čiaru", nahnevalo prezidenta Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Johna Faheyho.

"Je to iba jemu vyhovujúce zdôvodnenie si toho, čo naozaj robil - podvody," uviedol Fahey v telefonickom rozhovore s agentúrou AP. "Tvrdenie, že v skutočnosti nepodvádzal, keď sa k siedmim titulom na Tour de France dopracoval pomocou dopingu, mu berie akúkoľvek dôveryhodnosť."

Bývalý americký cyklista Armstrong v rozhovore uviedol, že doping nebral ako podvod: "Pozrite sa na definíciu podvodu. A tou definíciou je získať výhodu nad súperom. Ale ja som to tak nevidel. Videl som to ako rovnakú štartovaciu čiaru pre všetkých."

Podľa Faheyho takáto obhajoba brania dopingu je iba ťažko uveriteľná. "Mýli sa. Podvádzal a nie je žiadne ospravedlnenie na to, čo urobil," vyhlásil Fahey. "Ak čakal, že takto sa z toho vykúpi, tak sa mu to nepodarilo."

Šéfa WADA sklamalo, že v rozhovore s Armstrongom padlo iba málo podrobností. "Nepovedal žiadne mená, nepovedal kto ho zásoboval a ani to, ktorí funkcionári boli do celého procesu zapojení," kritizoval Fahey vystúpenie Texasana.