Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Juhoafrická atletická federácia bojuje proti pravidlu IAAF

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Medzinárodná asociácia atletických federácii (IAAF) určila, že pretekárky nemôžu mať vyššie hodnoty mužského pohlavného hormónu ako 5 nanomolov na liter krvi.

Johannesburg 13. mája (TASR) - Juhoafrická atletická federácia (ASA) sa obrátila na Švajčiarsky federálny súd vo veci pravidla o hladine testosterónu. Medzinárodná asociácia atletických federácii (IAAF) určila, že pretekárky nemôžu mať vyššie hodnoty mužského pohlavného hormónu ako 5 nanomolov na liter krvi.

Najviac sa opatrenie dotkne Juhoafričanky Caster Semenyovej, ktorá trpí poruchou pohlavného vývoja. Dvadsaťosemročná olympijská šampiónka bojovala proti pravidlu na Športovom arbitrážnom súde (CAS), ten však jej žalobu zamietol. ASA tak podnikla poslednú právnu možnosť proti novým regulám. Informovala o tom agentúra dpa.

Pravidlo IAAF núti pretekárky pol roka pred súťažami v kategóriách od 400 m do míle udržať hladinu testosterónu pod stanovenú úroveň. Opačnom prípade musia pretekárky užívať lieky na zníženie hladiny testosterónu.