Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Na jubilejnej Banskobystrickej latke aj vlaňajší víťaz Číňan Ju Wang

Na archívnej snímke čínsky skokan do výšky Ju Wang. Foto: TASR/Branislav Račko

Ju Wang sa môže pochváliť osobným rekordom 233, vlani na Štiavničkách si vytvoril halové maximum 231.

Banská Bystrica 22. januára (TASR) - Na jubilejnom 25. ročníku Banskobystrickej latky, ktorá je na programe v sobotu 9. februára, si v hale na Štiavničkách zaskáče najnovšie aj Číňan Ju Wang, vlaňajší prekvapujúci víťaz.

Ju Wang sa môže pochváliť osobným rekordom 233, vlani na Štiavničkách si vytvoril halové maximum 231. Vlaňajší víťaz Ázijských hier a šiesty na halových MS bude mať vážnu konkurenciu. Grék Kostadinos Baniotis už pokoril v bohatej kariére maximum 234 cm. O tri cm menej má na konte olympijský finalista v Riu a na MS 2017 v Londýne Bulhar Tihomir Ivanov. Jediným v štartovej listine s osobným rekordom horším ako 230 bude slovenská dvojka Lukáš Beer.

V štartovej listine mužskej súťaže figuruje 12 mien, z nich jedenásť má skočených 230 cm a viac.

Ženskú súťaž skvalitní prítomnosťou Ukrajinka a piata vlani na ME v Berlíne Katerina Tabašnyková, ktorá si koncom decembra v Minsku zlepšila osobný rekord na 198 cm a v halovej sezóne sa od nej očakáva útok na dvojmetrovú bariéru. Treťou Taliankou v štartovej listine popri Trostovej a Vallortigarovej bude olympijská finalistka v Riu Desiree Rossitová s maximom 197 cm. Exotickou účastníčkou bude mladá Mexičanka Ximena Esquivelová s maximom 191 cm, strieborná na MS juniorov 2016. Ženská štartová listina momentálne obsahuje jedenásť mien, z nich tri už skočili dva metre a viac, všetky ostatné majú skočené viac ako 190 s jedinou výnimkou, a tou je slovenská jednotka Tatiana Dunajská.

Na BBL pricestujú aj významní čestní hostia, prezident European Athletics (EA) Nór Svein Arne Hansen, člen MOV, olympijský víťaz, štvornásobný víťaz BBL Švéd Stefan Holm, majsterka sveta, víťazka 1. ročníka BBL Češka Šárka Kašpárková a Brit Dalton Grant, halový majster Európy, víťaz 2. ročníka BBL.

Doteraz na BBL štartovali muži z 36 a ženy z 27 krajín, celkove sa predstavilo 45 krajín, zo svetadielov chýba iba Austrália a Oceánia. V doterajšej 25-ročnej histórii sa zrodilo 68 mužských výkonov 230 cm a viac a 11 ženských 200 a viac.