Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Barcelona a Manchester City môžu spečatiť postup do osemfinále

Bernardo Silva z Manchestru City, druhý sprava, oslavuje so spoluhráčmi po tom, čo strelil piaty gól svojho tímu počas futbalového zápasu anglickej Premier League medzi Manchestrom City a Bournemouthom na štadióne Etihad v anglickom Manchestri v sobotu 4. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Postup v G-skupine si môže zaistiť aj obhajca trofeje Manchester City. Tri predošlé duely v LM vyhral 3:1 a v utorok ho čaká súboj so švajčiarskym Young Boys Bern.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Futbalisti Paríža Saint-Germain so slovenským obrancom Milanom Škriniarom nastúpia v utorňajšom zápase F-skupiny Ligy majstrov na San Sire proti AC Miláno. Dvojité slovenské zastúpenie môže byť v zápase medzi Laziom Rím a Feyenoordom Rotterdam, v tíme hostí pôsobia Dávid Hancko aj Leo Sauer. V akcii bude aj Newcastle United so slovenským brankárom Martinom Dúbravkom. FC Barcelona a Manchester City si môžu v predstihu zabezpečiť postup do osemfinále.

Hráči AC Miláno sa trápili v predošlých zápasoch domácej i európskej súťaže. V troch dueloch Ligy majstrov získali dva body a v Parku Princov utrpeli naposledy prehru 0:3. PSG je napriek prehre 1:4 v Newcastli v tabuľke prvý so ziskom šiestich bodov. V prvom meraní síl s "rossoneri" zaujal sedemnásťročný stredopoliar Warren Zaire-Emery, ktorý asistoval pri dvoch góloch vrátane víťazného a v ďalších dvoch ligových stretnutiach sa presadil aj strelecky. Milánčania získali len bod z predošlých troch stretnutí v domácej súťaži a bez víťazstva sú takmer mesiac. Naposledy nestačili doma na Udinese (0:1) a tomuto súperovi podľahli prvýkrát po štyroch rokoch. Prehra by rapídne znížila šancu Milána na postup a znamenala by historicky najhoršiu domácu sériu v skupinovej fáze LM. AC ešte nikdy nevyšlo na San Sire bodovo naprázdno trikrát za sebou. Rapídny pokles formy spôsobilo niekoľko zranení, najmä v defenzívnych radoch. Tréner Stefano Pioli nemôže počítať s obrancami Pierrom Kaluluom a Simonom Kjärom. Na listine zranených sú ďalší štyria hráči a ohrozená je aj účasť ľavého obrancu Thea Hernandeza. Ich nadchádzajúci súper však nemá v LM na ihrisku súperov najpriaznivejšiu bilanciu - vyhral len dva z predošlých desiatich zápasov a tri roky si vonku neudržal čistý štít. Navyše, aj Parížanov trápi maródka - obranca Danilo Pereira utrpel zranenie stehna a francúzskemu majstrovi môže chýbať celkovo až šesť hráčov.

V druhom stretnutí "efka" sa predstaví Newcastle na pôde Borussie Dortmund. Bundesligista sa bude chcieť otriasť po sobotňajšej prehre 0:4 v šlágri proti Bayernu Mníchov. V skupinovej fáze LM vyhral zatiaľ jeden zápas práve na pôde Newcastlu (1:0), pred ktorým je vďaka lepšej bilancii na druhom mieste so štyrmi bodmi. Borussia prišla v St. James Parku o stredopoliara Emreho Cana, ktorý je pevnou súčasťou mužstva trénera Edina Terziča. Newcastle je na tom s maródkou horšie, zranenie trápi kanoniera Alexandra Isaka, krídelníkov Jacoba Murphyho a Harveyho Barnesa, obrancov Matta Targetta a Dana Bruna i stopéra Svena Botmana. Ďalší kľúčový hráč Sandro Tonali je suspendovaný pre nelegálne stávkovanie.

Feyenoord sa predstaví na Olympijskom štadióne v Ríme v súboji prvého a tretieho tímu E-skupiny. Najlepších troch delia v tabuľke len tri body – so šiestimi vedie holandský majster, druhé je Atletico Madrid a tretia priečka patrí práve Laziu. Prvý vzájomný duel sa skončil 3:1 v prospech Feynoordu. Úradujúci vicemajstri Serie A nemali ideálny vstup do sezóny, no z predošlých štyroch zápasov domácej súťaže vyhrali trikrát. Ich nasledujúce stretnutie sľubuje gólovú nádielku, keďže tím skóroval v uplynulých 15 zápasoch skupinovej fázy LM a zároveň si neudržal čisté konto v predošlých 22 dueloch v európskych súťažiach. Proti Feynoordu budú trénerovi Mauriziovi Sarri zrejme chýbať dvaja kľúčoví obrancovia Adam Marušič a Nicolo Casale. U hostí zas absentuje kapitán Gernot Trauner. Hancko je stabilným členom základnej zostavy Feyenoordu a v októbri si otvoril strelecký účet v Lige majstrov, keď skóroval na pôde Atletica Madrid, ktoré vyhralo 3:2.

Hráč Barcelony Ronald Araujo.
Foto: TASR/AP


Už v dva zápasy pred koncom základnej fázy si môže zaistiť postup Barcelona. Do vyraďovacej fázy by tak išla po dvojročnej prestávke. Na pôde Šachtaru Doneck, ktorý hrá svoje domáce zápasy v Hamburgu, jej stačí remíza. Barca je v H-skupine prvá s plným bodovým ziskom a jediným inkasovaným gólom. Skórovať proti nej dokázal práve Šachtar, ktorý prehral v Katalánsku 1:2. Otázna je účasť zranených Pedriho a Frenkieho de Jonga. Ukrajinský tím bojuje o prvý postup zo skupiny od sezóny 2017/18. V doterajšom priebehu získal tri body za triumf na pôde Antverp a patrí mu tretie miesto.

Postup v G-skupine si môže zaistiť aj obhajca trofeje Manchester City. Tri predošlé duely v LM vyhral 3:1 a v utorok ho čaká súboj so švajčiarskym Young Boys Bern. Oba tímy prežívajú v domácich súťažiach vydarené obdobie, no anglický majster je jasný favorit a za určitých okolností mu stačí len jeden bod - pokiaľ Crvená Zvezda Belehrad nezdolá RB Lipsko. ManCity ťahá šnúru šestnástich zápasov v LM bez prehry. Doma neprehralo v najprestížnejší európskej súťaži v uplynulých 27 stretnutiach. Young Boys nikdy nevyhrali v skupinovej fáze LM na ihrisku súpera a bojuje o prvý postup do vyraďovacej fázy v histórii.



4. kolo skupinovej fázy Ligy majstrov 2023/24



UTOROK 7. novembra /časy v SEČ/:

E-skupina:

21.00 Atletico Madrid - Celtic Glasgow

21.00 Lazio Rím - Feyenoord Rotterdam



tabuľka:



1. Feyenoord Rotterdam 3 2 0 1 7:4 6

2. Atletico Madrid 3 1 2 0 6:5 5

3. Lazio Rím 3 1 1 1 4:5 4

4. Celtic Glasgow 3 0 1 2 3:6 1



F-skupina:

18.45 Borussia Dortmund - Newcastle United

21.00 AC Miláno - Paríž Saint-Germain



tabuľka:


1. Paríž Saint-Germain 3 2 0 1 6:4 6

2. Borussia Dortmund 3 1 1 1 1:2 4

3. Newcastle United 3 1 1 1 4:2 4

4. AC Miláno 3 0 2 1 0:3 2



G-skupina:

21.00 Manchester City - Young Boys Bern

21.00 CZ Belehrad - RB Lipsko



tabuľka:



1. Manchester City 3 3 0 0 9:3 9

2. RB Lipsko 3 2 0 1 7:5 6

3. Young Boys Bern 3 0 1 2 4:8 1

4. CZ Belehrad 3 0 1 2 4:8 1



H-skupina:

18.45 Šachtar Doneck - FC Barcelona

21.00 FC Porto - Royal Antverpy



tabuľka:



1. FC Barcelona 3 3 0 0 8:1 9

2. FC Porto 3 2 0 1 7:3 6

3. Šachtar Doneck 3 1 0 2 5:7 3

4. Royal Antverpy 3 0 0 3 3:12 0