Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Barteková triumfovala vo finále SP v Pragersku

Foto: TASR/Martin Baumann

Dvadsaťosemročná zverenka trénera Juraja Sedláka dosiahla výkon 95 bodov a po prvý raz triumfovala vo finálovom vyvrcholení Svetového pohára.

Pragersko 24. septembra (TASR) - Slovenská reprezentantka Danka Barteková zvíťazila v pondelok v slovinskom Pragersku vo finále Svetového pohára 2012 v skeete žien. Dvadsaťosemročná zverenka trénera Juraja Sedláka dosiahla výkon 95 bodov a po prvý raz triumfovala vo finálovom vyvrcholení Svetového pohára.

Medzi najlepšiu šesticu postúpila bronzová v tejto disciplíne z OH v Londýne z prvého miesta, keď trafila 72 terčov (23-24-25) a dva body za ňou skončili Tung-lien Čang a Američanka Caitlin Connorová. Vo finále k nim členka Strediska štátnej športovej reprezentácie MV SR Bratislava pridala 23 trafených terčov a už po predposlednej 24 rane sa mohla tešiť z prvenstva, keď jej najväčšie súperky sa po skončení finále zastavili na 93 bodoch.

"Dnes to boli ťažké preteky, lebo bol dosť silný vietor," povedal pre TASR tréner Juraj Sedlák a pokračoval: "Tá kvalifikácia na pohľad síce vyzerala jednoducho, no bolo to vydreté. Danka sa však s tými podmienkami vyrovnala najlepšie. Aj to finále podľa výsledkov vyzerá, že to zvládla s prehľadom, ale koniec bol trocha nervóznejší, preto tam aj prišla tá druhá chyba, ale inak strieľala excelentne."


Počasie Danke neprialo


Aj natešená Danka Barteková sa najskôr posťažovala práve na počasie. "Hlavne poveternostné podmienky boli dnes ťažké. Fúkalo nám, terče lietali a ja som si robila srandu, že je to také skôr také poľovníctvo, než streľba, lebo naozaj to všetko záviselo od vetra. Ale myslím si, že som to zvládla dobre, lebo ostatné mali problémy. Povedala som si, že sa nebudem stresovať, lebo vrchol sezóny máme za sebou a že vsadím na pokoj a rozvahu a vyšlo to."

Hovi vo finále dva terčne minula, vôbec ju to nerozhodilo. "Ja som celé finále strieľala veľmi dobre a bola som sebavedomá v tom, že to dobre dopadne. Lebo som sa mohla oprieť o svoju techniku, ktorá mi zostala z tohto roka a spolu s Jurajom sme v tomto roku natrénovali veľmi veľa. Chybu som urobila iba na dvoch jednoduchých terčoch, na štvorke a šestke a navyše som vedela, že mám dva terče náskok. Preto som bola kľudná a na osmičku som išla s tým, že by sa nemalo nič stať."

Pre Danku Bertekovú to bola posledná tohtoročná súťaž a už teraz povedala o sezóne 2012, že bola najlepšou. "Najlepšia v živote, už to môžem povedať. Mám štvrtú medailu, z toho dve so Svetového pohára, zlato, striebro, bronz z olympiády a zlato ešte z finále SP, takže pre mňa je to najúspešnejšia sezóna v kariére." Už sa teší, ako si do konca roka oddýchne. "Balím flintu a tak, ako som ju teraz zabalila, ju nechcem veľmi dlho vidieť. Od začiatku septembra, ako sa poznám, budem ale už trénovať na sucho, alebo ako sa hovorí u nás, sušiť. Doma si ju vytiahnem a budem si nahadzovať pred zrkadlom, aby som si natrénovala nahodenie a toto robím vždy v decembri. Takže 1. decembra sa s puškou zase vidíme."



Výsledky:

skeet žien:
1. Danka Barteková (SR) 95 (72+23), 2. Brandy Drozdová (USA) 93 (63+24+9), 3. Christine Wenzelová (Nem.) 93 (68+25+8), 4. Caitlin Connorová (USA) 93 (70+23+3), 5. Tung-lien Čang (Čína) 90 (70+20), 6 Diana Bacosiová (Tal.) 84 (65+2+19)

dvojitý trap mužov: 1. Joshua Richmond (USA) 192 (145+47), 2. Ronjan Sodhi (India) 191 (144+47), 3. Fehaid Aldeehani (Kuvajt) 190 (143+47), 4. Vasilyj Mosin (Rus.) 187 (141+46), 5. Hakan Dahlby (Švéd.) 186 (140+46), 6. Michail Lejbo (Rus.) 181 (141+40)