Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Basketbalisti SR v prípadnej kvalifikácii ME proti Poľsku či Izraelu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenský výber aktuálne čaká tretie kolo predkvalifikácie ME 2021. Z prvého kola totiž nedokázal postúpiť, keď obsadil v A-skupine posledné tretie miesto.

Mníchov 22. júla (TASR) – V prípade postupu slovenských basketbalistov z predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 si v kvalifikácii na európsky šampionát zahrajú v A-skupine proti Španielsku, Poľsku a Izraelu. Rozhodol o tom pondelňajší žreb v Mníchove.

"V prípade postupu to bude pre nás všetkých odmena. Sila súperov hovorí za všetko," reagoval Peter Torda, asistent trénera slovenských basketbalistov Žana Tabaka. "Španielsko je posledné roky jeden z najlepších tímov na svete po USA. Poľsko je krajina, ktorá má vybudovanú veľmi dobrú infraštruktúru pre všetky športy, vrátane basketbalu. Družstvá hrajú pravidelne európske súťaže, niekoľko rokov dozadu hrali Euroligu. Množstvo poľských hráčov hrá v domácej lige, čiže úroveň bude určite vysoká. Izrael je sám o sebe basketbalová krajina. Značka Maccabi je známa každému."

Španielsko je v rebríčku Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) na druhom mieste. "La Roja" patrí k absolútnej svetovej basketbalovej špičke, na predchádzajúcom európskom šampionáte obsadila tretie miesto. Z ME má krajina celkovo 13 medailí, v troch prípadoch získala najcennejší kov (2009, 2011, 2015). V roku 2006 sa Španieli stali majstrami sveta, z posledných olympijských hier v Riu de Janeiro majú bronz.

Poľsko je v rebríčku FIBA na 25. pozícii, patrí však k pravidelným účastníkom európskych šampionátov. Na poslednej edícii sa umiestnilo na 18. priečke. Najväčším úspechom je striebro z ME (1963), respektíve bronz (1939, 1965 a 1967). Poliaci sa v dvoch prípadoch predstavili na MS, šesťkrát si zahrali na olympiáde.

Izrael sa nachádza v rebríčku FIBA na 35. pozícii, tiež ide o pravidelného člena záverečných turnajov ME. V predchádzajúcom vydaní obsadil 21. miesto. Reprezentácia Izraelu má na svojom konte aj dve účasti na MS, raz sa predstavila pod piatimi kruhmi.

Slovenský výber aktuálne čaká tretie kolo predkvalifikácie ME 2021. Z prvého kola totiž nedokázal postúpiť, keď obsadil v A-skupine posledné tretie miesto. Pred týmto kvalifikačným cyklom prišlo k výmene na trénerskej stoličke, Chorváta Ivana Rudeža nahradil jeho krajan Žan Tabak. Jeho zverencov čaká v rámci F-skupiny Cyprus a Rumunsko. Miestenku v kvalifikácii si vybojuje iba víťaz skupiny.

Kvalifikácia sa bude hrať tradičným systémom doma – vonku, na európsky šampionát postúpia tímy na prvých troch miestach v skupine. Výnimku tvoria skupiny, v ktorých sa nachádza organizátor záverečného turnaja. Z tých ide ďalej automaticky organizátor a dve najvyššie postavené družstvá. Záverečný turnaj sa uskutoční za účasti 24 tímov v septembri 2021 v Česku, Gruzínsku, Nemecku a Taliansku.


Program Slovenska v predkvalifikácii ME 2021:



sobota 3. augusta o 18.00 h: SLOVENSKO – Cyprus (Eurovia aréna/Bratislava)

sobota 10. augusta o 19.00 h: Rumunsko – SLOVENSKO (Ploješť)

streda 14. augusta o 19.00 h: Cyprus – SLOVENSKO (Nikózia)

streda 21. augusta o 18.00 h: SLOVENSKO – Rumunsko (Eurovia aréna/Bratislava)


Žreb kvalifikácie ME 2021:



A-skupina: Španielsko, Poľsko, Izrael, víťaz F-skupiny predkvalifikácie ME 2021 (SLOVENSKO, Cyprus, Rumunsko)

B-skupina: Rusko, Taliansko, Severné Macedónsko, Estónsko

C-skupina: Litva, Česko, Belgicko, víťaz E-skupiny predkvalifikácie ME 2021 (Albánsko, Bielorusko, Dánsko)

D-skupina: Chorvátsko, Turecko, Holandsko, Švédsko

E-skupina: Srbsko, Fínsko, Gruzínsko, víťaz H-skupiny predkvalifikácie ME 2021 (Švajčiarsko, Portugalsko, Island)

F-skupina: Slovinsko, Ukrajina, Maďarsko, Rakúsko

G-skupina: Francúzsko, Nemecko, Čierna Hora, víťaz G-skupiny predkvalifikácie ME 2021 (Luxembursko, Kosovo, Veľká Británia)

H-skupina: Grécko, Lotyšsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko


Prípadný program Slovenska v kvalifikácii ME 2021:



20. februára 2020: SLOVENSKO - Španielsko

23. februára 2020: Izrael - SLOVENSKO

27. novembra 2020: SLOVENSKO - Poľsko

30. novembra 2020: Španielsko - SLOVENSKO

18. februára 2021: SLOVENSKO - Izrael

21. februára 2021: Poľsko - SLOVENSKO