Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Bratom Šťastným odhalili v Quebecu spoločné súsošie

Na snímke slovenské hokejové legendy zľava bratia Anton, Peter a Marián Šťastní pózujú v spomienkovej hokejovej uličke na námestí Jean-Béliveau pred odhaleným súsoším autorov Pierra Brassarda a Marie-Pier Lebeau s príznačným názov Dotknúť sa cieľa 8. augusta 2019 v Quebec City. Foto: TASR/AP

Slávnostná udalosť sa uskutočnila pred halou Videotron Center, v ktorej Peter, Anton a Marián spoločne nastupovali v drese tímu NHL Quebec Nordiques.

Quebec 9. augusta (TASR) - Bratskej trojici hokejistov Šťastných sa dostalo pocty v podobe odhalenia spoločného súsošia v kanadskom Quebecu. Slávnostná udalosť sa uskutočnila pred halou Videotron Center, v ktorej Peter, Anton a Marián spoločne nastupovali v drese tímu NHL Quebec Nordiques.

Ako informoval portál CBS Sport, na slávnosti sa zúčastnil aj starosta Quebecu Régis Lebeaume. Autorské dielo s názvom "Dotknúť sa cieľa" stálo 200.000 dolárov a jej autorom je firma Pierre&Marie. Jeho vzniku predchádzalo hlasovanie obyvateľov mesta o tom, ktorý hráč má byť zvečnený pred halou. Až 45% z 20-tisíc hlasujúcich vybralo Petra Šťastného.

Na jeho žiadosť umelci spracovali dielo na počesť celej trojice. "Som presvedčený, že súsošie bude oslavou skvelej hokejovej kariéry legendárneho tria, ako aj symbolom priateľstva medzi provinciou Quebec, Kanadou a Slovenskom," povedal veľvyslanec Slovenskej republiky v Kanade Vít Koziak. "Slováci boli vždy hrdí na to, čo v hokejovom svete dokázali bratia Marián, Peter a Anton Šťastní. Toto krásne gesto je symbolickým ocenením toho, čo priniesli klubu Quebec Nordiques a jeho fanúšikom. Mám z toho radosť a úprimne všetkým trom bratom a ich rodinám blahoželám," uviedol prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Quebec Nordiques pôsobili v NHL v rokoch 1979 a 1995, potom sa presťahovali do Colorada. Peter Šťastný je historickým lídrom kanadského bodovania tohto tímu. V jeho drese nastupoval v rokoch 1980 - 1990 a zaznamenal 380 gólov a 668 asistencií. Jeho brat Anton pôsobil v tíme iba o rok kratšie a dosiahol 252 gólov a 384 asistencií. Marián si s bratmi zahral štyri sezóny v rokoch 1981 - 1985 a pripísal si 98 gólov a 153 asistencií.