Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slovenskí futbalisti remizovali v príprave so Švédskom

Na snímke švédsky futbalista John Guidetti (druhý sprava) strieľa úvodný gól do brány Martina Dúbravku (Slovensko) v priateľskom zápase Švédsko - Slovensko v Štokholme 16. októbra 2018. Prizerajú sa sprava Švéd Oscar Hiljemark, Milan Škriniar, Juraj Kucka a Erik Sabo (všetci Slovensko). Foto: TASR

Švédi to skúsili od prvých sekúnd vysokým pressingom, ale aktívni Slováci postupne otupili ich elán. V prvom polčase hrali hostia lepšie ako Tre kronor, mali viac z hry a boli aj nebezpečnejší.

Štokholm 16. októbra (TASR) - Slovenskí futbalisti remizovali v utorňajšom prípravnom zápase v Štokholme so Švédskom 1:1. Na gól štvrťfinalistu MS z 52. minúty z kopačky Johna Guidettiho odpovedal v 84. minúte exportnou strelou Albert Rusnák.

Najbližšie sa Slováci predstavia v novembrovom závere Ligy národov UEFA v Trnave proti Ukrajine (piatok 16. novembra), resp. v Prahe proti rivalovi z Česka (pondelok 19. novembra).

Vo Friends Arene proti štvrťfinalistovi MS v Rusku nastúpili Slováci v základnej zostave s troma zmenami ako naposledy proti Česku. Zmenili sa krajní obrancovia a v strede poľa Ondreja Dudu nahradil Albert Rusnák. Po rezignácii Jána Kozáka poverený tréner Štefan Tarkovič vymenil Petra Pekaríka a Tomáša Hubočana Erikom Sabom a Dávidom Hanckom.

Švédsko - Slovensko 1:1 (0:0)
Góly: 52. Guidetti - 84. Rusnák, ŽK: Sabo (SR), rozhodovali: Kehlet - Boric, Dahl (všetci Dán.), 9876 divákov.

Švédsko: Johnsson (46. Nordfeldt) - Krafth, Jansson, Granqvist (81. Papagiannopolos), M. Olsson - Durmaz (66. Claesson), K. Olsson, Ekdal (81. Rohdén), Hiljemark (81. Peterson) - Guidetti, Andersson (66. Berg)
Slovensko: Dúbravka - Sabo, Škriniar, Škrtel (83. Šatka), Hancko - Rusnák, Kucka (56. Hrošovský), Lobotka (56. Greguš), Mak (67. Bero) - Hamšík (67. Duda) - Nemec (71. Mráz)


Švédi to skúsili od prvých sekúnd vysokým pressingom, ale aktívni Slováci postupne otupili ich elán. V prvom polčase hrali hostia lepšie ako Tre kronor, mali viac z hry a boli aj nebezpečnejší.

Mali väčšie držanie lopty aj viac striel. V 16. minúte po priamom kope Maka prepadla odrazená lopta k Hamšíkovi, ktorý to v nádejnej pozícii trafil dobre, ale jeho strelu zblokoval pred preniknutím do siete v poslednej chvíli Hiljemark.

V 25. minúte to skúsil zakrytou strelou s nenápadným krátkym švihom Rusnák, ale trafil len pravú žrď Johnssonovej brány. Až potom sa na chvíľu domáci dostali k náznakom nebezpečnejších akcií, ale dobre pracujúca slovenská obrana ich zastavila. V 37. minúte išli v brejku Mak s Rusnákom na jedného obrancu, ale Mak to zobral na seba a jeho strelu napokon obrana zblokovala.



Do druhého polčasu naskočili domáci aktívne, ale ohrozili ich najprv dve Kuckove. Najmä tá v 51. minúte nebezpečne zaplávala a prinútila striedajúceho brankára Nordfeldta k výbornému zákroku. Následne ale gólovo zahrmelo na druhej strane, po rýchlej akcii a centri z pravej strany Sabo loptu zlým spracovaním pripravil Guidettimu a ten s prehľadom otvoril skóre.

Od tohto okamihu Švédi dostali krídla a viackrát poriadne hosťom podkúrili. V 60. minúte zapískal rozhodca na päťke Sabovi malú domov, ale Durmazova bomba po rozohraní nepriameho kopu napálila Hancka. Domáci prebrali opraty a boli lepší.

V 74. minúte urobil veľkú chybu Škriniar, loptu mu zobral napádajúci Berg, ale jeho strelu zablokoval Hancko a následnú dorážku napálil Hiljemark len do sediaceho Berga. Po striedaniach viacerých hráčov sa už hralo otvorene, v 79. minúte mal z priameho kopu z oblúka šestnástky šancu vyrovnať Duda, ale jeho technickú strelu Nordfeldt skvele vyrazil.

V 84. minúte to však už Slováci dokázali, exportnou strelou k ľavej žrdi vyrovnal Rusnák. A hostia mohli napokon aj vyhrať, v 89. minúte po priamom kope do ohňa hlavičku Škriniara fantasticky zlikvidoval domáci brankár.

Štefan Tarkovič, tréner SR: "Škoda, že sme skóre napokon neotočili, tento zápas sme mohli aj vyhrať. Prvý polčas sme na ihrisku jednoznačne dominovali. Dobre sme kombinovali, mali sme šance, dali sme žrď. Chýbal iba gól, v druhom polčase ho dal po našej chybe súper a potom na chvíľu udával tón. Napokon sme vyrovnali a v závere sme ešte mali veľkú príležitosť rozhodnúť."

Albert Rusnák, strelec gólu SR: "Myslím si, že sme hrali veľmi dobre. Proti účastníkovi MS to nebol ľahký zápas, ale mohli sme ho napokon aj vyhrať. Remíza je ale tiež pre nás dobrý výsledok. V prvom polčase som trafil žrď, v tom druhom som to opäť vyskúšal a som rád, že mi to tam po dlhšom čase padlo."

Stanislav Lobotka, stredopoliar SR: "Bol to určite zaujímavý zápas aj pre divákov. Hralo sa hore dolu a oba tímy chceli hrať futbal. Aj šancí bolo dosť. Myslím, že sme po zápase s Českom, ktorý nevyšiel ukázali, že ideme za víťazstvom a ukázali sme aj dobrú hru."

Milan Škriniar, obranca SR: "Vedeli sme, že to bude náročné. Prvý polčas sme dostatočne držali loptu, nebáli sme sa hrať, mali sme tam šance, Bobo Rusnák trafil tyčku. V druhom polčase sme boli až príliš rozťahaní a nechávali sme im veľa priestoru. Dostali sme gól, ale nakoniec sme vyrovnali a ešte sme mohli zápas aj vyhrať."

Samuel Mráz, útočník SR: "Bol to obrovský deň pre mňa. Debut v národnom drese prvého mužstva, užil som si to. Škoda toho výsledku, na konci tej Miňovej hlavičky, bolo by to ešte krajšie."