Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Buffon sa v sobotu rozlúči s Juventusom: Koniec krásneho dobrodružstva

Gianluigi Buffon, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pôvodne zamýšľal úplne zavesiť rukavice na klinec, rozhodol sa však reflektovať na zatiaľ nešpecifikovanú ponuku zo zahraničia.

Turín 17. mája (TASR) - Taliansky futbalový brankár Gianluigi Buffon odchádza z Juventusu Turín. Štyridsaťročný kapitán sériového šampióna to oznámil vo štvrtok s tým, že v kariére bude pokračovať mimo svojej vlasti. Pôvodne zamýšľal úplne zavesiť rukavice na klinec, rozhodol sa však reflektovať na niektorú zo zahraničných ponúk.

Posledný zápas v drese "Starej dámy" naňho čaká v sobotu proti Hellasu Verona v záverečnom 38. kole Serie A. "Dostal som sa do tohto bodu a som plný emócií. Zároveň však cítim obrovskú radosť. Vnímal som, že ma v Juventuse veľa ľudí malo rado. Vždy som bojoval o ich priazeň a snažil som sa vydať zo seba maximum. V sobotu odchytám môj posledný zápas za Juventus a myslím si, že to je najlepšia cesta, ako ukončiť toto krásne dobrodružstvo. Lúčim sa ziskom titulu a Coppa Italia. Ešte pred pár dňami som bol presvedčený, že končím úplne. Prišli však nové zaujímavé ponuky," povedal Buffon.

Reprezentačnú kariéru uzavrie "Gigi" 4. júna v prípravnom zápase v Turíne proti Holandsku. V roku 2006 prispel k zisku titulu majstra sveta pre "Squadru azzurru", v roku 2012 stroskotalo Taliansko až vo finále EURO na Španielsku.

Charizmatický brankár odštartoval svoju úspešnú kariéru v roku 1995 v Parme, s ktorou získal Pohár UEFA (1999). Od roku 2001 nepretržite až doteraz pôsobil v Juventuse, s ktorým bol deväťkrát majster Talianska a štyrikrát vyhral Taliansky pohár. Pôvodne nazbieral jedenásť titulov, ale o dva (2004/2005, 2005/2006) Juventus prišiel v dôsledku korupčnej kauzy a porúčal sa do Serie B. Buffon zostal a pomohol mu v okamžitom návrate do najvyššej súťaže, v ktorej má na konte najdlhšiu šnúru bez inkasovaného gólu - 974 minút v ročníku 2015/2016. Za Juventus odchytá v sobotu 656. stretnutie, kapitánsku pásku po ňom preberie 33-ročný obranca Giorgio Chiellini. Brankárskou jednotkou sa stane Poliak Wojciech Szczesny, ktorý prišiel ako potenciálna dlhodobá náhrada pred touto sezónou z londýnskeho Arsenalu.

Štvrtková tlačová konferencia bola pre talianskeho brankára emotívna najmä na začiatku po tom, ako mu vzdal hold prezident Juventusu Andrea Agnelli. Buffon vylúčil, že v kariére by mohol pokračovať v inom talianskom klube alebo v nižšej súťaži. "Nepovažoval by som za správne, ukončiť aktívnu činnosť v tretej či štvrtej lige. Nemám to v povahe, som súťaživý. Pokiaľ budem naďalej chytať, chcem bojovať o veľké veci, pre ne žijem," povedal Buffon podľa agentúry AP. V zbierke mu chýba triumf v Lige majstrov, trikrát neuspel vo finále najprestížnejšej európskej klubovej súťaže: "V sobotu odchytám zápas a to je momentálne jediná istota. Dostal som ponuky, ktoré sú zaujímavé na ihrisku i mimo neho, tú najdôležitejšiu mi predstavil prezident Agnelli. Nechám uplynúť tieto tri dni a potom v úplnom pokoji urobím definitívne rozhodnutie. Bude zodpovedať mojej osobnosti a mojej povahe."