Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Čada chce odhodlaný Slovan

Rastislav Čada Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Konkrétnu a najpresnejšiu odpoveď na otázku, do akej miery sme pripravení, dá prvý zápas," povedal Rastislav Čada.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Byť ťažkým súperom pre každý jeden klub Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) a keď už prehrať, tak po tuhom boji. Taký je podľa trénera Rostislava Čadu jeden z cieľov Slovana Bratislava v jeho premiérovom ročníku nadnárodnej súťaže.

"Belasých" čaká po nabitom prípravnom období ostrý štart súťaže vo štvrtok, keď si svoj debut v KHL odbijú pred domácimi tribúnami v súboji s ďalším ligovým nováčikom - ukrajinským Donbassom Doneck. Český kormidelník na lavičke Slovana pred prvým súťažným zápasom nechcel hodnotiť pripravenosť jeho mužstva a rozhovoril sa skôr o cieľoch. "Konkrétnu a najpresnejšiu odpoveď na otázku, do akej miery sme pripravení, dá prvý zápas. Domnievam sa však, že všetko, čo sme mali spraviť v príprave, sme aj spravili. Prajem si, aby bol Slovan veľmi ťažkým súperom pre každý jeden klub, s ktorým sa stretneme, hlavne v domácom prostredí. Keď si aj od nás niekto odvezie body, bol by som rád, keby bolo takých mužstiev čo najmenej a aby to bolo vždy po ťažkom boji a zaslúžene," vyhlásil.

Slovenského zástupcu v druhej najprestížnejšej súťaži sveta čakajú po Donecku ďalšie dva zápasy v Slovnaft Aréne, v sobotu 8. septembra proti Dinamu Riga a v pondelok 10. septembra so Spartakom Moskva. "Budem rád za každý jeden bod, ktorý v týchto dueloch získame, lebo to nebude vôbec jednoduché. Medzi jednotlivými tímami nevidím príliš veľký kvalitatívny rozdiel a veľa bude záležať od našej i súperovej momentálnej formy. To budú rozhodujúce faktory vo všetkých zápasoch," povedal a dodal, že tím sa bude spoliehať aj na veľkú divácku podporu: "Dúfam, že nám budú fanúšikovia priať aj vo chvíľach, keď sa nebude dariť. Viem, že to bude veľmi náročné. Hrať tri-štyri zápasy doma za sebou je veľká záťaž. Každý hráč či tréner potvrdí, že v toľkých domácich dueloch vyhrať, hoci aj so slabými súpermi, nie je vôbec jednoduché."


Na snímke sa teší zo svojho druhého gólu Ján Lipiansky (Slovan) v hokejovom zápase European Trophy medzi HC Slovan Bratislava a JYP Jyväskylä 24. augusta 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann

Hráči s napätím očakávajú štart


Štart súťaže s napätím očakáva aj skúsený útočník Ján Lipiansky. "Všetci chceme, aby sa to už začalo. Bude to niečo úplne iné ako extraliga, začína sa nová éra. Prvé tri zápasy hráme doma, ale či to bude výhoda alebo nie, ukážu až samotné stretnutia. Našou hlavnou motiváciou budú zaplnené tribúny. Očakávania sú samozrejme veľké a s tým je spätá aj veľká zodpovednosť," uviedol 38-ročný veterán, ktorý nemá strach ani z tisícok leteckých kilometrov: "Samozrejme budeme prekonávať obrovské vzdialenosti a bude to náročné. Práve cestovanie a presuny popri kvalite samotných zápasoch zdvíhajú latku náročnosti KHL. Keď to však zvládajú iné mužstvá, zvládneme to aj my."

Odchovanec Slovana načrtol recept, podľa ktorého by úradujúci slovenský majster mohol dosiahnuť úspech. "Musíme makať ako tím, vzadu nesmieme robiť chyby. Myslím, že budeme hrať iný hokej ako doteraz, zodpovednejší smerom dozadu. V tejto súťaži sa chyby nekompromisne trestajú a preto bude dôležitá aj disciplína, aby sme nehrali často v oslabení. Základom je dobrý pohyb, bez toho nebudeme môcť byť úspešní," povedal s tým, že jednou zo silných stránok tímu bude aj dobrý kolektív: "V kabíne nie je žiadny rušivý moment, sme spolu už pomerne dlho a partia je výborná. V každom prípade si myslím, že nebude stačiť hrať dobre, musíme ísť na hranu našich možností a byť na zápasy pripravení aj po mentálnej stránke."

Hoci sa Slovan bude v prvej sezóne s KHL predovšetkým zoznamovať, deklarovaným vytúženým cieľom je účasť vo vyraďovacej fáze súťaže. "Postup do play off, to by bolo niečo krásne a všetci si to želáme, ale sezóna bude dlhá a náročná. Už z extraligy vieme, že počas sezóny sa môže stať všeličo, či už sa to týka formy alebo zranení. Preto treba byť trpezlivý a ísť od zápasu k zápasu," dodal Lipiansky.