Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Calzona je nový tréner Neapola, potvrdil šéf klubu

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie pred zápasom J-skupiny kvalifikácie ME 2024 Luxembursko - Slovensko v Luxemburgu 15. októbra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zatiaľ nie je isté, či v realizačnom tíme Calzonu v Neapole bude figurovať bývalý dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie a hráč SSC Marek Hamšík, no podľa Sky by tam nemal ísť.

Neapol 19. februára (TASR) - Trénerovi slovenskej futbalovej reprezentácie Francescovi Calzonovi pribudla do portfólia ďalšia funkcia. Stal sa nástupcom Waltera Mazzarriho na lavičke SSC Neapol, taliansky tím povedie už v stredajšom úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti FC Barcelona. Jeho angažovanie potvrdil šéf klubu Aurelio De Laurentiis pre portál sport.sky.it.

Calzona sa s Neapolom dohodol na kontrakte na štyri mesiace do konca prebiehajúcej sezóny. Už v utorok povedie svoj prvý tréning, ktorý posunuli na 14.00 h. V predvečer duelu s Barcelonou sa predstaví spolu s kapitánom tímu Giovannim Di Lorenzom na tlačovej konferencii o 19.30 h. Slovenský futbalový zväz (SFZ), s ktorým sa minulý týždeň dohodol na zmluve minimálne do roku 2025, mu za vopred stanovených podmienok povolil pôsobenie v SSC do konca prebiehajúcej klubovej sezóny.

"Je bolestivé vyhodiť priateľa ako je Mazzarri. Poďakoval som mu za to, že prišiel vo chvíli ťažkostí, ale musíme byť schopní dať niečo viac Neapolu a jeho fanúšikom. Teraz sa o to pokúsi Calzona, ktorý tu pracoval so Sarrim a potom so Spallettim a ktorý pozná 80 percent našich hráčov. Zajtra ho predstavíme hráčom. Čas ukáže, či to bola správna voľba," uviedol De Laurentiis v rozhovore pre Sky Sport Italia.

Zatiaľ nie je isté, či v realizačnom tíme Calzonu v Neapole bude figurovať bývalý dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie a hráč SSC Marek Hamšík, no podľa Sky by tam nemal ísť. Do Neapola si však má Calzona so sebou zobrať videoanalytika slovenskej reprezentácie Marca Briniho, jeho asistentmi budú Simone Bonomi a Francesco Sinatti. Sinatti pôsobí ako kondičný tréner zároveň aj pri talianskej reprezentácii. Calzona bude viesť svoj prvý tím na klubovej úrovni v pozícii hlavného kouča.

Mazzarri v pondelok popoludní ešte viedol tréning tímu v klubovom centre v Castel Volturno, ale na otázky talianskych médií neodpovedal. V centre sa mal vtedy nachádzať aj šéf klubu Aurelio De Laurentiis. Večer už talianske médiá informovali, že Mazzari na lavičke definitívne skončil a nepovedie ani utorkový tréning.

Calzona už v Neapole pôsobil, naposledy ako technický tréner v rokoch 2021 až 2022. Predtým (od 2015 do 2018) bol v SSC asistent hlavného trénera Maurizia Sarriho. Na lavičke Slovenska je od augusta 2022. Pod jeho vedením odohrala reprezentácia štrnásť zápasov s bilanciou sedem víťazstiev, štyri remízy a tri prehry. V novembri doviedol tím k postupu na majstrovstvá Európy 2024.

Neapol sa v lige trápi, vyhral iba dva z uplynulých ôsmich duelov a v tabuľke figuruje až na 9. mieste. Cez víkend doma iba remizoval 1:1 s FC Janov. "Partenopei" budú mať už tretieho trénera v tejto sezóne. V úvode viedol tím Rudi Garcia, ktorý skončil v novembri po prehre v 12. kole Serie A s FC Empoli 0:1. Francúz získal s Neapolom 21 bodov a mužstvu patrila štvrtá priečka. Mazzarrimu sa však darilo ešte horšie, keď bol na lavičke rovnako v dvanástich dueloch a nazbieral len 15 bodov.

Neapol zaostáva za prvým Interom Miláno o 27 bodov. Od konca druhej svetovej vojny sa len päťkrát stalo, že obhajca titulu skončil s mankom 20 alebo viac bodov za majstrom Serie A. Najhoršiu bilanciu má Juventus, ktorý v roku 1962, rok po zisku titulu, skončil o 24 bodov za AC Miláno.

Na snímke vľavo tréner Slovenska Francesco Calzona.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


SFZ sa dohodol s Calzonom na novej zmluve a dal mu súhlas pôsobiť v SSC Neapol


Slovenský futbalový zväz (SFZ) sa rozhodol udeliť reprezentačnému trénerovi Francescovi Calzonovi súhlas viesť aj SSC Neapol do konca prebiehajúcej sezóny za vopred stanovených podmienok. Zväz sa už minulý týždeň dohodol s talianskym koučom na novej zmluve do konca roka 2025, ktorá sa v prípade postupu na MS 2026 automaticky predĺži až do konca účinkovania slovenskej futbalovej reprezentácie na záverečnom turnaji.

Súhlas SFZ je časovo limitovaný na obdobie od 19. februára do posledného zápasu SSC Neapol v Serii A alebo Lige majstrov v sezóne 2023/24. Tréner Calzona je zároveň povinný dodržať všetky zmluvné záväzky, ktoré mu vyplývajú z platnej zmluvy so SFZ. Kouč musí byť k dispozícii pre slovenskú futbalovú reprezentáciu vždy, avšak nie výlučne, počas asociačných termínov futbalových reprezentácií určených medzinárodným futbalovým kalendárom. Takýto postup odsúhlasili všetci členovia výkonného výboru SFZ.

"Až v nedeľu 18. februára prišla oficiálna žiadosť od SSC Neapol, aby Francesco Calzona mohol vykonávať popri funkcii hlavného trénera slovenskej futbalovej reprezentácie súčasne aj funkciu hlavného trénera klubu. Po intenzívnych rozhovoroch s F. Calzonom a konzultáciách prezidenta SFZ Jána Kováčika, viceprezidenta pre štátnu reprezentáciu Karola Belaníka s členmi výkonného výboru sa SFZ rozhodol udeliť súhlas F. Calzonovi viesť aj SSC Neapol za stanovených podmienok," uvádza sa v oficiálnom stanovisku zväzu s tým, že SFZ má právo v prípade nedodržania ktorejkoľvek z týchto podmienok kedykoľvek svoj súhlas odvolať.

"Slovenský futbalový zväz si uvedomuje, že ide o neštandardné rozhodnutie, ktoré môže vo verejnosti vyvolávať obavy. Chápe však aj výnimočný vzťah F. Calzonu ku klubu, v ktorom dlhodobo pôsobil a chce mu pomôcť v súčasnej neľahkej situácii. Tréner F. Calzona opakovane deklaroval, že hlavnou prioritou jeho činnosti zostáva slovenská futbalová reprezentácia a jej príprava na záverečný turnaj EURO 2024," informoval SFZ.



Podmienky SFZ k súhlasu pre F. Calzonu viesť SSC Neapol /zdroj: futbalsfz.sk/:

1. súhlas je časovo limitovaný na obdobie od 19.2. do posledného zápasu SSC Neapol v Serii A alebo Lige majstrov v sezóne 2023/24

2. tréner je povinný dodržať všetky zmluvné záväzky, ktoré mu vyplývajú z platnej zmluvy so SFZ

3. tréner bude k dispozícii pre slovenskú futbalovú reprezentáciu vždy, avšak nie výlučne, počas asociačných termínov futbalových reprezentácií určených medzinárodným futbalovým kalendárom vrátane osobnej prítomnosti na nominačnej tlačovej konferencii pred marcovými zápasmi slovenskej reprezentácie