Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Čepelová ďalšiu senzáciu nepripravila, s Wimbledonom sa lúči aj Lacko

Jana Čepelová Foto: TASR/AP

Slovenská tenistka dosiahla pri debute v hlavnej súťaži na podujatí veľkej štvorky životný úspech v seniorskej kategórii.

Wimbledon 30. júna (TASR) - Slovenská tenistka Jana Čepelová (178. v rebríčku WTA) neuspela v 3. kole dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V pozícii kvalifikantky prehrala na tráve All England Clubu s favorizovanou nasadenou dvojkou Bieloruskou Victoriou Azarenkovou dôstojne 3:6 a 3:6.

Čepelová podala sympatický bojovný výkon a za kvalitné údery si od divákov viackrát vyslúžila veľký potlesk, v rozhodujúcich momentoch sa však predsa len prejavili väčšie skúsenosti bývalej svetovej jednotky.

Slovenka dosiahla pri debute v hlavnej súťaži na podujatí veľkej štvorky životný úspech v seniorskej kategórii. Zverenka trénera Petra Hubera vyhrala na tohtoročnom Wimbledone vrátane kvalifikácie päť zápasov.

V 1. kole hlavného pavúka vyradila bývalú juniorskú svetovú jednotku Francúzku Kristinu Mladenovičovú, v 2. kole nasadenú dvadsaťšestku Španielku Anabel Medinovú Garriguesovú, hoci v druhom sete prehrávala už 2:5.

Čepelová si z Wimbledonu odnáša prémiu 38.875 libier a 160 bodov do svetového rebríčka WTA. Po skončení tretieho grandslamového turnaja roka bude figurovať najvyššie v kariére.

Galéria z Wimbledonu:




Slovenská nádej sa nezľakla súperky zvučného mena a hneď prvé podanie Azarenkovej vrátila na druhú stranu dvorca skvelým víťazným returnom. Šampiónka Australian Open sa po brejku v treťom geme síce ujala vedenia 3:1, no Čepelová nezložila zbrane a vyrovnala na 3:3, keď predviedla viacero ukážkových bekhendových obhodení. Azarenková v ďalších minútach zvýšila agresivitu na podaní i na returne, zrýchlila hru a vďaka šnúre troch gemov získala prvý set vo svoj prospech.

Aj na začiatku druhého dejstva kládla Čepelová Azarenkovej tuhý odpor. Dokázala vyhrávať dlhšie výmeny od základnej čiary a v "maratónskom" štvrtom geme mala k dispozícii tri brejkbaly, Azarenková však vyrovnala na 2:2. V piatom geme dokázala Čepelová otočiť z 0:40 a podržať si podanie, za stavu 3:3 však stratila servis a Azarenková už dotiahla zápas do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenila Bieloruska pri podaní Čepelovej hneď prvý mečbal. V osemfinále nastúpi Azarenková proti Srbke Ane Ivanovičovej.

Slovenská tenistka Jana Čepelová odvracia úder Bielorusky Viktorie Azarenkovej v 3. kole ženskej dvojhry.
Foto: TASR/AP


Čepelová bola napriek prehre s Azarenkovou s prevedeným výkonom spokojná. "Bol to celkom dobrý tenis, dalo sa na to pozerať. Škoda úvodu druhého setu, keď som mala dve šance odskočiť súperke na 3:1, brejkbaly som však nevyužila. Pred zápasom som nebola vôbec nervózna. Išla som na kurt s tým, že nemám čo stratiť, môžem hrať uvoľnene a snažiť sa prekvapiť. Atmosféra v hľadisku bola dnes fantastická. Som rada, že mi ľudia po pekných úderoch zatlieskali," povedala pre TASR Čepelová.

S tohtoročným Wimbledonom vyslovila veľkú spokojnosť. "Prežila som na tomto turnaji nádherné dva týždne. Každé jedno víťazstvo si veľmi cením, zrejme najviac triumf nad Medinovou Garriguesovou v zápase, v ktorom som v druhom sete otočila z 2:5. Už sa teším na ďalšie Wimbledony. Som rada, že vďaka úspešnému grandslamovému debutu si výrazne polepším v rebríčku. V posledných mesiacoch som trochu zmenila moju hru. Snažím sa hrať odvážnejšie a aktívnejšie, viac útočím z forhendu. Prináša to ovocie," dodala Čepelová.

Lacko nestačil na Tsongu


Slovenský tenista Lukáš Lacko (60. v rebríčku ATP) neuspel v 3. kole dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Zverenec trénera Mateja Liptáka podľahol na tráve All England Clubu piatemu nasadenému Francúzovi Jo-Willfriedovi Tsongovi v troch setoch 4:6, 3:6 a 3:6.

Lukáš Lacko v dueli s Tsongom.
Foto: TASR/AP


Slovensko tak prišlo aj o svojho posledného zástupcu v singli. Lacko napriek prehre s vlaňajším semifinalistom na treťom podujatí veľkej štvorky vyrovnal svoje grandslamové maximum z tohtoročného Australian Open. Z Wimbledonu si odnáša prémiu 38.875 libier a 90 bodov do rebríčka ATP Entry pre nasadzovanie. V jeho novom vydaní bude figurovať najvyššie v kariére.

Lacko v úvode zápasu s Tsongom exceloval pri vlastnom podaní, keď trikrát za sebou nestratil ani fiftín. Za stavu 3:3 však neudržal servis a Tsonga po potvrdení brejku získal prvý set vo svoj prospech. V druhom dejstve mal Lacko za stavu 1:0 dva brejkbaly, Tsonga ich však odvrátil, za stavu 2:2 prelomil Lackovo podanie a dostal sa na koňa. V deviatom geme Lacka opäť brejkol a ujal sa vedenia 2:0 na sety. V treťom dejstve Tsonga za stavu 4:3 čistou hrou zobral Lackovi podanie a v ďalšom geme premenil hneď prvý mečbal. V osemfinále nastúpi proti Američanovi Mardymu Fishovi.

Vypadli aj Cibulková s Hantuchovou


Slovenské tenistky Dominika Cibulková s Danielou Hantuchovou neuspeli v 2. kole štvorhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Českému páru Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká podľahli v dvoch setoch 2:6 a 4:6.

ženy - dvojhra - 3. kolo:
Victoria Azarenková (2-Biel.) - Jana ČEPELOVÁ (SR) 6:3, 6:3
Ana Ivanovičová (14-Srb.) - Julia Görgesová (22-Nem.) 3:6, 6:3, 6:4
Francesca Schiavoneová (24-Tal.) - Klára Zakopalová (ČR) 6:0, 6:4
Tamira Paszeková (Rak.) - Yanina Wickmayerová (Belg.) 2:6, 7:6 (4), 7:5
Petra Kvitová (4-ČR) - Varvara Lepčenková (USA) 6:1, 6:0
Jaroslava Švedovová (Kazach.) - Sara Erraniová (10-Tal.) 6:0, 6:4
Serena Williamsová (6-USA) - Čeng Ťie (25-Čína) 6:7 (5), 6:2, 9:7
Roberta Vinciová (21-Tal.) - Mirjana Lučičová (Chorv.) 7:6 (4), 7:6 (3)

muži - dvojhra - 3. kolo:
Brian Baker (USA) - Benoit Paire (Fr.) 6:4, 4:6, 6:1, 6:3
Philipp Kohlschreiber (27-Nem.) - Lukáš Rosol (ČR) 6:2, 6:3, 7:6 (6)
Juan Martin del Potro (9-Arg.) - Kei Nišikori (19-Jap.) 6:3, 7:6 (3), 6:1
Mardy Fish (10-USA) - David Goffin (Belg.) 6:3, 7:6 (6), 7:6 (6)
Jo-Willfried Tsonga (5-Fr.) - Lukáš LACKO (SR) 6:4, 6:3, 6:3
David Ferrer (7-Šp.) - Andy Roddick (30-USA) 2:6, 7:6 (8), 6:4, 6:3
Marin Čilič (16-Chorv.) - Sam Querrey (USA) 7:6 (6), 6:4, 6:7 (2), 6:7 (3), 17:15
Andy Murray (4-V.Brit.) - Marcos Baghdatis (Cyprus) 7:5, 3:6, 7:5, 6:1

ženy - štvorhra - 2. kolo:
Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká (ČR) - Dominika CIBULKOVÁ, Daniela HANTUCHOVÁ (SR) 6:2, 6:4