Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Čepelová zdolala Vichľacenovú v prvom kole Pohára federácie

Na snímke Jana Čepelová (Slovensko) podáva proti Natalii Vichľancevovej (Rusko) v tretej dvojhre zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Slovensko - Rusko 11. februára 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vo fedcupovej histórii ide už o štvrtý vzájomný zápas oboch krajín, v troch predchádzajúcich boli úspešné Rusky.

Bratislava 11. februára (TASR) - Slovenské tenistky vedú po úvodnej nedeľňajšej dvojhre zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie nad Ruskom 2:1. O druhý bod pre domáce farby sa na harde v bratislavskom NTC postarala Jana Čepelová, ktorá po kvalitnom koncentrovanom výkone zdolala ruskú jednotku Nataliu Vichľancevovú 6:4, 6:4. Čepelová nahradila pôvodne nominovanú Magdalénu Rybárikovú. Postup Slovenska do aprílovej baráže o svetovú skupinu môže spečatiť Viktória Kužmová.

V zápase medzi Čepelovou a Vichľancevovou boli diváci od začiatku svedkami dlhých razantných výmen od základnej čiary. Obe hráčky si do stavu 4:4 s prehľadom vyhrávali svoje podanie. V deviatom geme sa Čepelová aj vďaka výbornému pohybu po dvorci dostala k prvým brejkbalom v zápase a tretí z nich premenila. V ďalšej hre prehrávala 0:30, no potom získala štyri fiftíny za sebou a prvý set sa stal jej korisťou.

Aj v druhom dejstve mala Čepelová vysoké percento prvého podania. Vichľancevová bola s pribúdajúcimi minútami čoraz nervóznejšia, čo bola voda na mlyn Slovenky. Po brejku v piatom geme Čepelová odskočila Vichľancevovej na 4:2 a zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenila hneď prvý mečbal a súperke odplatila prehru z 1. kola kvalifikácie turnaja WTA v Petrohrade.

"Som veľmi rada, že sa mi podarilo získať druhý bod. Hrala som veľmi dobre. O tom, že nastúpim, som sa dozvedela doobeda po porade tímu. Bola som nervózna, lebo reprezentovať Slovensko je veľká zodpovednosť, no zvládla som to aj vďaka veľkej bojovnosti. Dúfam, že Vika Kužmová pridá tretí bod a nebudem musieť hrať štvorhru," uviedla Čepelová v prvej reakcii pre RTVS.

Vichľancevová priznala, že Čepelová bola lepšia. "Bola som pripravená na zápas s Rybárikovou a prekvapilo ma, že nastúpila Čepelová. Jana podala veľmi dobrý výkon, výborne podávala a nedala mi šancu. Bol to úplne iný zápas ako v Petrohrade - hralo sa na inom povrchu a Jana mala na svojej strane domácu publikum, čo jej asi psychicky pomohlo."

Vo fedcupovej histórii ide už o štvrtý vzájomný zápas oboch krajín, v troch predchádzajúcich boli úspešné Rusky. Doposiaľ posledný raz sa oba tímy stretli v semifinále svetovej skupiny v apríli 2013 v moskovskom Krylatskom. Slovenky viedli po úvodných dvojhrách 2:0, Rusky však zápas otočili. Rozhodujúci bod vybojovali vo štvorhre výborné deblistky Jekaterina Makarovová s Jelenou Vesninovou.



1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:



SLOVENSKO - Rusko 2:1

Viktória Kužmová - Natalia Vichľancevová 4:6, 2:6

Magdaléna Rybáriková - Anna Kalinská 5:7, 6:3, 6:4

Jana Čepelová - Vichľancevová 6:4, 6:4