Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Chorvátsku a Kosovu hrozia pokuty. Kvôli futbalovým fanúšikom

Kosovskí a chorvátski futbaloví fanúšikovia mávajú vlajkami pred začiatkom kvalifikačného zápasu základnej I-skupiny o postup na MS2018 vo futbale Kosovo - Chorvátsko na hlavnom námestí v albánskom meste Škodra 6. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Oba tábory údajne pokrikovali protisrbské heslá v stredajšom stretnutí kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá sveta 2018, ktoré sa odohralo v albánskom meste Škodra.

Belehrad 8. októbra (TASR) - Chorvátsku a Kosovu hrozia pokuty za extrémistické prejavy ich fanúšikov v stredajšom stretnutí kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá sveta 2018, ktoré sa odohralo v albánskom meste Škodra. Informovala o tom agentúra DPA.

Oba tábory údajne pokrikovali protisrbské heslá. Kosovský, chorvátsky ani srbský futbalový zväz zatiaľ oficiálne nereagovali, prípad pravdepodobne vyšetrí Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). V Albánsku sa hralo, keďže v Kosove sa nenachádza žiaden štadión vyhovujúci medzinárodným štandardom.

Podľa antidiskriminačnej organizácie Fare Network sa ďalšie problémy dajú očakávať v nedeľu, keď si Ukrajina zmeria sily s Kosovom v Poľsku. Skupiny krajnej pravice vo viacerých východoeurópskych krajinách ostro vystupujú proti účasti Kosova na medzištátnej futbalovej scéne. Ukrajina bude v zápise figurovať ako domáci tím, no neuznáva Kosovo ako samostatný štát, hrať sa tak musí v Poľsku.

Kompetentní síce obmedzili počet fanúšikov na štadióne približne na tisícku, do Krakova, kde majú miestne kluby Wisla a Cracovia silnú chuligánsku základňu, ich však pricestuje viac. "Nebude to masové podujatie, momentálne neočakávame žiadne ťažkosti cez zápas a nechystáme špeciálne opatrenia," uviedol pre agentúru AP hovorca krakovskej polície Dariusz Lach.

Nejasno je ohľadom spomenutej tisícky vpustených priaznivcov. Ukrajinská futbalová federácia (FFU) tvrdí, že číslo sa vzťahuje jedine na jej podporovateľov, zatiaľ čo kosovská strana zaujala odlišné stanovisko: "Našim fanúšikom z Kosova zabráni v účasti vízová povinnosť, no mali by nás podporovať bratia žijúci v ostatných európskych krajinách."