Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Lucenko vyhral 5. etapu Vuelty a dosiahol najväčšie víťazstvo kariéry

Kazašský cyklista Alexej Lucenko Foto: TASR/AP

Brit Christopher Froome sa udržal v červenom drese lídra priebežného poradia.

Ermita Santa Lucía 23. augusta (TASR) - Kazašský cyklista Alexej Lucenko z tímu Astana triumfoval v stredajšej piatej etape pretekov Vuelta a Espaňa (Benicassim - Ermita Santa Lucía) na 175,7 kilometra. Presadil sa z úniku, keď sa približne sedem kilometrov pred finišom odpútal od rakúskeho súpera Marca Hallera (Kaťuša-Alpecin) a v cieľovom stúpaní ho nedostihol ani Eritrejčan Merhawi Kudus Ghebremedhin (Dimension Data). Dvadsaťštyriročný Lucenko dosiahol premiérové etapové prvenstvo na podujatiach Grand Tour.

Brit Christopher Froome (Sky) sa udržal v červenom drese lídra priebežného poradia, ba dokonca mierne zvýšil svoj náskok. Vedie o desať sekúnd pred Tejayom van Garderenom, Esteban Chaves zaostáva o jedenásť sekúnd. V závere zaútočil Alberto Contador, ktorý chcel zredukovať manko z predchádzajúcich dní, no cieľom prešiel spoločne s Froomeom. Ten sa tento rok snaží o double po úspechu na Tour de France.

"V roku 2014 som bol na mojej prvej Vuelte a v jednej etape som skončil na druhom stupienku. Toto je nepochybne najväčšie víťazstvo mojej kariéry. Pred posledným kopcom to bolo nesmierne náročné, boli sme osamote. Naháňalo nás mnoho pretekárov, nakoniec to pre mňa dopadlo úžasne, ďakujem tímovým kolegom. Na Tour de France som spadol, bolo to ťažké, ale tím ma podporil. Pokračoval som v tréningu, opäť som sa naštartoval a cítim sa čoraz lepšie," vyhlásil Lucenko na stránke cyclingnews.com.

výsledky 5. etapy (Benicassim - Ermita Santa Lucía, 175,7 km):

1. Alexej Lucenko (Kaz./Astana) 4:24:58 h, 2. Merhawi Kudus Ghebremedhin (Erit./Dimension Data) +42 s, 3. Marc Soler (Šp./Movistar) +56, 4. Matej Mohoric (Slovin./SAE Team Emirates) +1:11 min, 5. Alexis Gougeard (Fr./AG2R La Mondiale) +1:24, 6. Marco Haller (Rak./Kaťuša-Alpecin) +1:37, 7. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) +1:40, 8. Jetse Bol (Hol./Manzana Postobon) +2:04, 9. Matvej Mamykin (Rus./Kaťuša-Alpecin) +2:18, 10. Jérémy Maison (Fr./FDJ) +2:31

priebežné poradie po 5. etape:

1. Christopher Froome (V. Brit./Sky) 18:07:10 h, 2. Tejay Van Garderen (USA/BMC) +10 s, 3. Esteban Chaves (Kol./Orica-Scott) +11, 4. Nicolas Roche (Ír./BMC) +13, 5. David De La Cruz (Šp./Quick-Step Floors +23, 6. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain-Merida) +36, 7. Fabio Aru (Tal./Astana) +49, 8. Adam Yates (V. Brit./Orica-Scott) +50, 9. Simon Yates (V. Brit./Orica-Scott) +1:09 min, 10. Michael Woods (Kan./Cannondale-Drapac) +1:13