Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Sagan už myslí na Tour de France, chce obhájiť zelený dres

Peter Sagan Foto: TASR/Michal Svítok

Sagan bude na francúzskych cestách tentokrát v úlohe tímového lídra.

Bratislava 17. júna (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan po dvoch etapových triumfoch na Okolo Švajčiarska už myslí na jubilejný 100. ročník Tour de France (29. júna-21. júla). Jazdec tímu Cannondale chce na najprestížnejších pretekoch obhájiť zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

Sagan bude na francúzskych cestách tentokrát v úlohe tímového lídra. "Vlani sme mali v tíme Vincenza Nibaliho, ktorý bol adeptom na celkové prvenstvo. Teraz budem kapitánom ja. Môj cieľ je jasný - obhájiť zelený dres a získať čo najviac etapových víťazstiev, nebude to však jednoduché. Predpokladám, že sa oň budú usilovať aj Cavendish, Greipel, alebo Goss. Človek si nemôže vybrať slabší deň, musí zvoliť správnu taktiku a potrebuje aj pomoc spolujazdcov," povedal Sagan na pondelňajšej tlačovej konferencii po návrate z Brescie.

V meste ležiacom neďaleko Milána jazdci stajne Cannondale absolvovali v pondelok poslednú skúšku pred Tour de France. "Tímová zostava bola jasná už v zime. Vyselektovalo sa 12 jazdcov a desať z nich sa zúčastnilo na dnešnej skúške, po ktorej sa zredukovala záverečná deviatka. Vyskúšali sme si časovku družstiev, tá je na programe v štvrtý deň Tour. Bolo by super, keby sa nám od začiatku pretekov podarilo zabojovať o žltý dres," dodal slovenský reprezentant.

Nad súbojmi s britským špurtérskym esom Markom Cavendishom Sagan zatiaľ nepremýšľa. "Neviem, ako sa budú celé preteky vyvíjať. Na Tour je najdôležitejšie prežiť prvých desať dní, ktoré sú najhoršie. Je tam veľa nervozity a nepríjemných pádov. Veľa lídrov musí pre zranenia odstúpiť. Všetci sa môžeme štelovať na nejaké súboje, no až samotné preteky ukážu, kto bude miešať karty na popredných priečkach," dodal Sagan, ktorý má svoj tip na celkového víťaza. "Bude to niekto zo štvorice Contador, Froome, Evans, či Sanchez.“

Sagana čakajú v nedeľu 23. júna preteky s hromadným štartom na spoločných majstrovstvách Slovenska a Česka v Dubnici nad Váhom a okolí. „Teším sa, že budú blízko môjho domova v Žiline, budú pre mňa ťažšie ako Okolo Švajčiarska, lebo nebudem mať podporu tímu, teším sa na výbornú a početnú konkurenciu, teším sa na svojich fanúšikov. Prioritou bude skôr získať domáci titul a majstrovský dres ako celkové prvenstvo. Do úvahy pritom beriem skutočnosť, že českých pretekárov bude v pelotóne viac ako slovenských a môžu rôznym spôsobom ovplyvniť priebeh pretekov.“