Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Sagan vyhral 6. etapu na pretekoch Okolo Švajčiarska

Slovenský cyklista Peter Sagan dvíha ruky nad hlavu po triumfe vo štvrtkovej šiestej etape pretekov Okolo Švajčiarska v Bienne 18. júna 2015. Jazdec tímu Tinkoff Saxo ťažil na 193-kilometrovej trati z Bielu do Bienne z výraznej podpory tímových kolegov a v záverečnom špurte zdolal Jürgena Roelandtsa z Lotto Soudal aj Alexandra Kristoffa z Kaťuše. Vo Švajčiarsku vystúpil na pódium už tretíkrát, keď tretiu etapu vyhral a v tej nasledujúcej skončil druhý. Foto: TASR/AP

Vo Švajčiarsku vystúpil na pódium už tretíkrát a je lídrom bodovačky.

Bienne 18. júna (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan vyhral štvrtkovú šiestu etapu pretekov Okolo Švajčiarska. Jazdec tímu Tinkoff Saxo ťažil na 193-kilometrovej trati z Bielu do Bienne z výraznej podpory tímových kolegov a v záverečnom špurte zdolal Jürgena Roelandtsa z Lotto Soudal aj Alexandra Kristoffa z Kaťuše. Vo Švajčiarsku vystúpil na pódium už tretíkrát, keď tretiu etapu vyhral a v tej nasledujúcej skončil druhý. So ziskom 35 bodov naďalej vedie bodovaciu súťaž.

V priebežnej klasifikácii si polepšil o jedno miesto a po štvrtku mu patrí 40. priečka. Na Francúza Thibaut Pinota z FDJ, ktorý je lídrom súťaže o žlté tričko, stráca 23:29 min. Na pretekoch Okolo Švajčiarska dosiahol slovenský jazdec od roku 2011 už jedenásty etapový triumf.

Už zvlnený profil štvrtkovej etapy bol jasným signálom toho, že o zaujímavý dojazd by sa mali postarať najmä špurtéri. Na začiatku sa do úniku dostalo kvarteto Rutkiewicz, Mohorič, Dumont a Baugnies, ktorí síce po väčšinu pretekov diktovali tempo, no pelotón so Saganom sa na nich postupne dotiahol a pred záverom si vytváral východiskovú pozíciu pre špurt. Záver etapy skomplikoval dážď a pre vlhký terén niekoľko jazdcov neudržalo stabilitu. Saganovi výrazne pomohli tímoví kolegovia, ktorí mu vytvorili veľmi výhodnú špurtovaciu pozíciu a slovenský reprezentant sa im za to odvďačil druhým víťazstvom na podujatí. Kristoff a ani Cavendish, ktorý s dvojsekundovou stratou obsadil až šiestu priečku, nemali na cieľovej rovinke už dostatočné zrýchlenie.

"Dnes Etixx - Quickstep ťahal počas celej etapy a my sme tvrdo pracovali. V predposlednej zákrute som bol dosť vzadu. Vzal som zákrutu dosť široko doprava a ocitol som sa po boku spolu s Danielom Bennatim a jazdca z Lotto. Vošli sme do poslednej zákruty a ja som išiel na šprint a zvíťazil som. S výsledkom som veľmi spokojný a rád by som sa poďakoval celému tímu, pretože pripravili dokonalý vjazd do cieľa. Ferdi Kübler a Hugo Koblet sú držitelia rekordu na Tour de Suisse s 11 vyhratými etapami... Zajtra sa budeme snažiť zdolať tento rekord!" sprostredkoval pre TASR slová Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Výsledky 6. etapa z Biel do Bienne (193 km):
1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff - Saxo) 4:34:43 h., 2. Jürgen Roelandts (Bel./Lotto), 3. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 4. Jempy Druecker (Lux./BMC Racing), 5. Daniele Bennati (Tal./Tinkoff - Saxo) - všetci rovnaký čas ako víťaz, 6. Mark Cavendish (V.Brit./Etixx - Quick-Step), 7. Tom Van Asbroeck (Bel./LottoNL), 8. Alexej Lucenko (Kaz./Astana), 9. Borut Božič (Slov./Astana), 10. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) - všeti +2 s.
priebežná klasifikácia: 1. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) 22:16:51 h., 2. Geraint Thomas (V.Brit./Team Sky) +42 s., 3. Simon Špilak (Slov./Kaťuša) +50, 4. Domenico Pozzovivo (Tal./AG2R) +55, 5. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +1:07 min., 6. Fuglsang +1:22, 7. Tom Dumoulin (Hol./Giant) +1:32, 8. Steve Morabito (Švaj./FDJ) +2:29, 9. Sebastien Reichenbach (Švaj./IAM Cycling) +2:43, 10. Sergio Henao (Kol./Team Sky) +2:46 ... 40. SAGAN +23:29.
bodovacia súťaž: 1. SAGAN 35, 2. Pinot 20, 3. Dumoulin 18, 4. Daniel Moreno (Šp./Kaťuša) 16, 5. Roelandts 14, 6. Marco Marcato (Tal./Wanty) 12.