Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Deväť poldecákov a hurá na zápas: Aj taký bol legendárny Gascoigne

Paul Gascoigne ako hráč (vľavo) a jeho podoba spred dvoch rokov. Foto: twitter
Paul Gascoigne na titulke denníka The SUN z 11. júla 2016. Foto: printscreen

Hoci si ešte donedávna drvivá väčšina jeho fanúšikov myslela, že sa legenda anglického futbalu Paul Gascoigne nedožije 50. narodenín, všetko nasvedčuje tomu, že sa zrejme mýlili.

Bratislava, 8. október (Teraz.sk, Andrej Smatana) - Niekdajší vynikajúci futbalový reprezentant Anglicka Paul Gascoigne dal o sebe opäť vedieť. Pred pár dňami sa na mestskom súde v Dudley priznal, že v novembri minulého roka rasovo urazil pracovníka bezpečnostnej služby tmavej pleti.

To, ako sa v tomto prípade zachová, bolo však pre všetkých prítomných oveľa menej zaujímavé ako to, v akej „kondícii“ sa na súd dostaví. Štyridsaťdeväťročná futbalová legenda napokon ustála jedno i druhé, hoci niekoľko mesiacov dozadu to s ňou už po ikstýkrát vyzeralo zle-nedobre. Populárny „Gazza“, ako znie jeho prezývka, neraz totiž balansoval na hranici medzi životom a smrťou.

Bývalý anglický futbalový reprezentant Paul Gascoigne (uprostred) odchádza z mestského súdu v Dudley v pondelok 19. septembra 2016.
Foto: TASR/AP

Bývalý hviezdny hráč Newcastlu, Tottenhamu, Lazia Rím či Glasgowu Rangers mal dlhoročné problémy s alkoholom či drogami, a tých sa nezbavil dodnes. Na jeho život by zrejme nestačil poltucet hrubých kníh, no jemu stačili tri autobiografie. Zatiaľ. A možno si druhú polovicu ani nepamätá.

Reportéri anglického denníka The SUN prichytili futbalovú legendu v júli tohto roka v takomto stave.



Ale k veci. Gascoigne ukončil profesionálnu kariéru v roku 2005, no už v roku 1998 absolvoval prvú odvykaciu liečbu. Problémy s alkoholom a tvrdými drogami však už priznal o dva-tri roky skôr. Paradoxom je, že práve v tom období sa ako hráč spomínaného škótskeho veľkoklubu stal najlepším futbalistom tamojšej najvyššej súťaže. Celkovo v drese Glasgowu Rangers nastrieľal v priebehu necelých troch sezón 30 gólov. Lenže nie na všetky si spomína... „Boli časy, keď som pred zápasom vypil deväť koňakov, posilnil som sa aj kokaínom a všetkým možným, dal som si aj víno,“ ponúkol pred časom pre anglické médiá svoje vysvetlenia „nestráženia“ svojich všetkých presných zásahov v hlave Paul Gascoigne.

Bývalý hráč Glasgow Rangers Paul Gascoigne na štadióne St. James Park v Newcastli 1. augusta 2004.
Foto: TASR/AP

Pohárik mu nosil fyzioterapeut


Z Glasgowa si to futbalovo mimoriadne nadaný stredopoliar namieril späť do Anglicka, konkrétne do Middlesborough, kde sa stal načas spoluhráčom slovenského obrancu Vladimíra Kindera. Odchovanec bratislavského Slovana si na slávneho spoluhráča pred časom pre denník Šport zaspomínal: „Gascoigne bol fantastický futbalista, dokázal neskutočné veci. Ale v čase, keď prišiel do Middlesbroughu, už skôr rečnil s rozhodcami a nevládal behať. Kde sme však prišli, bol veľkou atrakciou, ľudia mu tlieskali. Bolo vidieť, že je ikonou anglického futbalu. Žiaľ, ovládal ho alkohol. Mal stráviť na protialkoholickom liečení šesť týždňov, bol tam dva, keď mu lekár pripomenul, že by tam mal byť ešte ďalšie štyri, mávol rukou, vraj už je preliečený. Na tréning došiel napitý ako puma... Pil pred zápasmi a zažil som aj, že i počas zápasu! Fľaštičku mal v saku, vytiahol si ju a napil sa. Pohárik mu nosil fyzioterapeut. Taliani raz kvôli nemu ani nechceli nastúpiť, vraj s opitým hrať nebudú,“ lovil v pamäti Kinder.

Paul Gascoigne v drese Glasgowu Rangers v roku 1998.
Foto: TASR/AP

O jeho kvalitách svedčí aj 57 zápasov za anglickú reprezentáciu, v ktorých strelil desať gólov. Málo? Veľa? Ťažko povedať, isté je akurát to, že ak by sme sa preniesli do časov jeho najväčšej slávy a góly premenili na panáky, tak na jeden deň by to bola v Gascoigneho ponímaní bieda. „V priebehu dvojdňového záťahu som ich zvládol aj 32,“ priznal.

Mohol byť na cintoríne


Jeden z najlepších futbalistov v anglickej histórii zavesil kopačky definitívne na klinec pred jedenástimi rokmi. Po skončení hráčskej kariéry to skúšal chvíľu ako kouč v klube z nižšej anglickej súťaže Kettering Town, no na niektoré zápasy chodil pod vplyvom alkoholu, a tak sa na trénerskej stoličke dlho neohrial. „Som alkoholik. Som ním a musím s tým bojovať. Alkohol mi vzal celý život,“ verejne sa priznal Gascoigne, aby sa vzápätí zamyslel nad tým, že ide o chorobu ako všetky ostatné. „Ľudia sa pýtali, prečo pijem? Odpovedal som, že neviem, nechcel som byť alkoholikom rovnakým spôsobom, ako ľudia nechcú, aby boli diabetikmi. No som alkoholik a hoci si želám, aby som nebol, som ním.“

Paul Gascoigne a jeho prvá žena Sheryl v Londýne v roku 1993.
Foto: TASR/AP

Po viacerých neúspešných liečbach sa Gazza azda dostáva do normálu a hoci mu mnohí predpovedali, že sa nedožije päťdesiatky, tá už v jeho prípade klope na dvere. Mal by ju osláviť koncom mája budúceho roku. „Uvedomujem si, že už dávno som mohol byť na cintoríne. Aj preto by som nikdy nezaobchádzal s niekým tak, ako som zaobchádzal sám so sebou. Teraz sa to otočilo a v mojom živote sa dejú pozitívne veci. Hlavnou vecou pre mňa je znovu si užívať život. Mám späť úsmev na tvári,“ dodal Paul Gascoigne.