Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Šport

Dortmund po 15 rokoch vo štvrťfinále Ligy majstrov

Futbalista Borussie Dortmund Felipe A. Santana (uprostred) sa teší po strelení gólu v odvete osemfinálového zápasu Ligy majstrov Borussia Dortmund - Šachtar Doneck 5. marca 2013 v Dortmunde. Foto: TASR/AP

Borussia Dortmund si počká na meno štvrťfinálového súpera, ktorého spozná na žrebovaní v piatok 15. marca.

Dortmund 6. marca (TASR) - Prvýkrát po dlhých 15 rokoch sa futbalisti Borussie Dortmund prebojovali do štvrťfinále Ligy majstrov 2012/2013. Pozoruhodný je suverénny spôsob, akým sa to držiteľovi nemeckého double podarilo, keď po remíze 2:2 v Donecku pochoval akékoľvek postupové nádeje Šachtaru už v prvom polčase utorňajšej domácej odvety. V 31. minúte Felipe Santana a v 37. minúte Mario Götze posadili Borussiu na koňa, v ktorého sedle sa "žlto-čierni" pohodlne uvelebili až do konca zápasu. Triumf zverencov Jürgena Kloppa poistil v 59. minúte Jakub Blaszczykowski, ktorý využil zaváhanie brankára Šachtaru Andrija Pjatova.

Dortmund si zahrá vo štvrťfinále LM prvýkrát od roku 1998, keď v pozícii obhajcu trofeje stroskotal v semifinále. Po vypadnutí v Nemeckom pohári a jasnej dominancii Bayernu Mníchov v bundeslige tak Dortmund zostáva v hre o poslednú cennú trofej v tejto sezóne - v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži. "Odohrali sme neuveriteľný zápas, od prvej minúty sme na súpera vyvinuli tlak a dvojgólové vedenie do polčasu bolo zaslúžené. Po zmene strán sme mierne spustili nohu z plynu, ale s tým sa dalo počítať. Súper sa na chvíľu dostal do hry, našťastie nám pomohla chyba jeho brankára a definitívne sme zlomili jeho odpor. Osemdesiat minút sme hrali skvele, celkovo sa nám v tomto ročníku súťaže veľmi darí. Verím, že sme ešte nepovedali posledné slovo," tváril sa Klopp spokojne.
Futbalista Borussie Dortmund Felipe A. Santana (uprostred) strieľa gól v odvete osemfinálového zápasu Ligy majstrov Borussia Dortmund - Šachtar Doneck 5. marca 2013 v Dortmunde.
Foto: TASR/AP

Borussia musela oželieť neúčasť stopéra Matsa Hummelsa, ktorého však perfektne nahradil Brazílčan Santana. Okrem zodpovedného výkonu v defenzívnej línii strelil dôležitý prvý gól zápasu vo vypredanej 65-tisícovej dortmundskej aréne, keď predskočil brániaceho Jaroslava Rakického a loptu po rohu Götzeho poslal hlavou do siete. Zakrátko prišla druhá rana a po zmene strán definitívna z kopačky Blaszczykowského. "Kontrolovali sme priebeh zápasu, súper si nevypracoval počas otvoreného stavu žiadnu šancu. Dva góly v prvom polčase rozhodli, ale zostali sme koncentrovaní, lebo futbal sa niekedy zvykne zvrtnúť na maličkostiach. My však máme dostatočne skúsené mužstvo, aby sme sa vyvarovali poľaveniu. Užijeme si postup, pretože vďaka nemu nás čaká vzrušujúci záver sezóny," povedal obranca Borussie Sebastian Kehl.

Prehra rozdielom triedy bola pre hráčov popredného ukrajinského tímu krutá, ale zaslúžená. Držanie lopty mali domáci síce len o máličko vyššie (54 percent/46 percent) a tiež celkový počet streleckých pokusov bol "len" 15:12 pre Dortmund, opraty zápasu však mali Nemci vo svojich rukách: "Štandardné situácie, to je náš starý známy hlavybôľ. Opäť sme dostali gól po rohovom kope. Dnes sa s hráčmi Dortmundu vo vzduchu nedalo hrať. Opakujem, zápas nám prehrali štandardky," povedal obranca Šachtaru Oleksandr Kučer. "Myslím, že Dortmund postúpil zaslúžene. Prvú polhodinu sme toho súperovi veľa nedovolili, ale akonáhle sme aj my chceli vymyslieť niečo smerom dopredu, tak sme z rohu inkasovali prvý gól. Ten zmenil všetko. Po zmene strán sme si vytvorili šance, ale nepremenili sme ich. Prajem Borussii, aby sa dostala až do finále. Podľa mňa to nie je nereálna méta, lebo má naozaj veľmi silné mužstvo," tvrdil kouč Šachtaru Mircea Lucescu.

Borussia Dortmund si počká na meno štvrťfinálového súpera, ktorého spozná na žrebovaní v piatok 15. marca. Termíny zápasov okteta najlepších tímov LM sú 2. a 3. apríla, odvety sa hrajú 9. a 10. apríla.