Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURO 2020: Taliani nastúpia v zelenom, nové dresy vyvolali diskusiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový vzhľad má symbolizovať renesanciu mužstva, v ktorom má aktuálne 12 hráčov menej ako 25 rokov.

Rím 9. októbra (TASR) - Talianska futbalová reprezentácia nastúpi v sobotňajšom zápase kvalifikácie EURO 2020 proti Grécku (20.45 v Ríme) netradične v zelených dresoch. Nový vzhľad má symbolizovať renesanciu mužstva, v ktorom má aktuálne 12 hráčov menej ako 25 rokov. Správu v utorok zverejnila Talianska futbalová asociácia (FIGC).

Hráči z Apeninského polostrova už zelenú farbu v minulosti obliekli, naposledy vo víťaznom zápase proti Argentíne (2:0) v decembri 1954. Napriek tomu vyvolal nápad nemeckej odevnej spoločnosti mnohé negatívne reakcie. "Pravdepodobne som staromódny, ale uprednostňujem modré alebo biele dresy," povedal tréner talianskej reprezentácie Roberto Mancini.

Zmena sa nepáči ani kapitánovi majstrov sveta z roku 1982 Dinovi Zoffovi. "Od nepamäti je náš dres modrý, veď sa nazývame azúrová squadra," vyhlásil bývalý legendárny brankár.

Téma sa dokonca stala politickou záležitosťou. Zmenu farieb za znesvätenie národných symbolov označila pravicovo-konzervatívna strana Fratelli d'Italia. Ľavicovým stranám sa zase nepáči, že zelená je farbou strany Lega čoraz viac populárneho bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho.

Novú farbu obhajuje napríklad útočník Ciro Immobile. "Naša farba je modrá, ale vždy môžete niečo zmeniť," povedal podľa agentúry SID.