Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Európsky šampionát v dráhovej cyklistike sa v Minsku neuskutoční

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska únia a mnohé ďalšie krajiny v pondelok bieloruské úrady ostro odsúdili.

Minsk 27. mája (TASR) - Európsky šampionát v dráhovej cyklistike sa v Minsku neuskutoční. Konať sa mal 23.-27. júna, Európska cyklistická únia (UEC) ho však vzhľadom na súčasnú politickú situáciu v Bielorusku zrušila. Informovala o tom agentúra dpa.

V stredu sa rozhodla zo šampionátu ako prvá odstúpiť nemecká reprezentácia na protest proti zadržaniu Ramana Prataseviča. Bieloruského opozičného žurnalistu a aktivistu i jeho priateľku Sofiu Sapegovú zadržali 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútené pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé.

Európska únia a mnohé ďalšie krajiny v pondelok bieloruské úrady ostro odsúdili. EÚ navyše pohrozila, že voči osobám zodpovedným za tento incident zareaguje sankciami. "Vo svetle súčasnej medzinárodnej situácie sa UEC rozhodla šampionát v dráhovej cyklistike v Minsku zrušiť," uvádza sa v stanovisku strešnej inštitúcie európskej cyklistiky po jej štvrtkovom zasadnutí vo švajčiarskom Lausanne.