Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

USA tretíkrát vyradili Rusko z MS20, Fíni vo finále po 2-ročnej pauze

Fínski hokejisti brankár Ukko-Pekka Luukkonen (vpravo), Sami Moilanen (uprostred) a Anttoni Honka počas zápasu na MS20 v Kanade. Foto: TASR/AP

Sklamanie ruského tímu najviac reflektoval kapitán Klim Kostin. Pri vyhlasovaní najlepších ruských hráčov na turnaji prevzal cenu s očividnou nevôľou.

Vancouver 5. januára (TASR) - Hokejoví reprezentanti USA a Fínska do 20 rokov sa stretnú vo finále MS tejto vekovej kategórie v Kanade. Američania zdolali v semifinále vo Vancouveri Rusko 2:1, Fíni deklasovali Švajčiarsko 6:1.

Premožiteľov Slovákov vo štvrťfinále Rusov môže prehra mrzieť o to viac, že bola vôbec prvá na turnaji. Hrdinom Američanov bol brankár Cayden Primeau, ktorý zlikvidoval 35 striel. "Snažil som sa koncentrovať, aby sme sa na záver mohli tešiť. Keď hráte proti tímu ako Rusko, musíte počítať, že si vytvoria mnoho šancí a byť poslednou líniou obrany," povedal podľa The Canadian Press Primeau.

Zápas mohol nabrať iný smer, ale videorozhodca neuznal v prvej tretine gól Nikitu Šaškova pre zásah korčuľou. "Mali sme šťastie, že sa to tak odrazilo a rozhodcovia to odvolali. Jednoznačne nás to nabudilo," priznal Primeau.

Sklamanie ruského tímu najviac reflektoval kapitán Klim Kostin. Pri vyhlasovaní najlepších ruských hráčov na turnaji prevzal cenu s očividnou nevôľou a kamery ho zachytili s vulgárnym odkazom. "Nie je čo dodať. Sme smutní po prehre. Čaká nás však posledný zápas a spravíme všetko, aby sme pre Rusko vybojovali aspoň bronz," cituje championat.ru útočníka Vitalija Kravcova. Američanom sa podarilo zdolať Rusov tretíkrát za sebou, vlani ich zdolali v štvrťfinále, rok predtým v zápase o bronz.

Fíni sa vo finále predstavia po dvoch neúspešných rokoch. Vlani stroskotali vo štvrťfinále na Čechoch, rok predtým nepostúpili zo skupiny. O triumfe nad Helvétmi rozhodli už v úvode zápasu. Po siedmich minútach viedli 4:0. "Myslím si, že celý tím hral výborne. Chlapci dali do toho všetko. Boli sme pripravení a nič ako víťazstvo sme si nepripustili," povedal tréner Fínska Jussi Ahokas.

MS do 20 rokov


semifinále:

Rusko - USA 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Góly:
34. Denisenko – 16. Wahlstrom (Cockerill, Samberg), 25. Chmelevski (J. Hughes, M. Anderson)



Fínsko - Švajčiarsko 6:1 (4:1, 2:0, 0:0)

Góly:
1. Ylönen (Virtanen), 3. Talvitie (Kupari, Vaakanainen), 6. Talvitie (Kupari, Heponiemi), 8. Jokiharju (Heponiemi, Puustinen), 28. Heponiemi (Tolvanen, Lundell), 35. Kupari (Kakko, Heponiemi) – 17. Kurashev (Leuenberger, Müller)