Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Fíni oslavujú titul majstrov sveta do 20 rokov, vo finále porazili USA

Hráči fínskej reprezentácie do 20 rokov spievajú hymnu po zisku zlatých medailí na MS20 v Kanade, 5. januára 2019. Foto: TASR/AP

Zámorskí hokejisti však dokázali vyrovnať a keď už sa zdalo, že duel pôjde do predĺženia, rozhodol Kaapo Kakko.

Vancouver 6. januára (TASR) - Hokejisti Fínska triumfovali na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Kanade. Vo finále vo Vancouveri zvíťazili nad USA 3:2, o držiteľovi zlatých medailí rozhodli 86 sekúnd pred koncom duelu.

Fíni viedli po dvoch tretinách 1:0, v tretej pridali druhý gól. Zámorskí hokejisti však dokázali vyrovnať a keď už sa zdalo, že duel pôjde do predĺženia, rozhodol Kaapo Kakko.


Fíni vybojovali na juniorských šampionátoch celkovo svoj piaty titul, okrem toho majú na konte štyri striebra a šesť bronzových kovov. Američania získali strieborné medaily po druhý raz v histórii.


MS do 20 rokov, finále:


USA – Fínsko 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)

Góly:
48. Chmelevski (J. Hughes, Cates), 49. Norris (Chmelevski, Cates) – 32. Ylönen (Laaksonen, Puustinen), 46. Latvala (Heponiemi, Kupari), 59. Kakko (Lundell, Jokiharju). Rozhodcovia: Pražák (ČR), Romasko (Rus.) – Chaput (Kan.), Yletyinen (Švé.), vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 17.206 divákov.

USA: Primeau – Samberg, Anderson, Q. Hughes, Kemp, Samuelsson, Miller, St. Ivany – Farabee, Norris, Robertson – Cates, Barratt, Madden – Cockerill, Poehling, Wahlstrom – Drury, J. Hughes, Chmelevski – O'Brien.

Fínsko: Luukkonen – Utunen, Jokiharju, Vaakanainen, Laaksonen, Honka, Latvala – Heponiemi, Kupari, Talvitie – Tolvanen, Lundell, Kakko – Puustinen, Virtanen, Ylönen – Engberg, Vainionpää, Moilanen – Nyman.



V prvej tretine sa hral výborný hokej, obaja brankári predviedli niekoľko excelentných zákrokov. V 10. minúte sa Američania tešili z gólu, ale ten arbitri po zhliadnutí videa neuznali pre postavenie hráča v bránkovisku. Fíni boli strelecky aktívnejší a miernu prevahu využili v druhej tretine gólom Ylönena v presilovej hre. Tretia časť hry bola najdramatickejšia. Najskôr poslal Latvala Fínov do dvojgólového vedenia, ale v rozmedzí necelých dvoch minút Američania vyrovnali zásluhou Chmelevského a Norrisa. V závere však 86 sekúnd pred koncom duelu rozhodol o titule pre Fínov Kakko.

"V záverečnom zápase na turnaji sme ukázali, prečo sme najlepší na svete. Vyrástli sme spolu ako hráči a ako kolektív. Získali sme zlato, viac otázok netreba," citovala agentúra AP slová fínskeho brankára Luukkonena.

Fíni dali gól aj vďaka zaváhaniu brankára Primeaua, ktorý neudržal puk po strele Lundella a Kakko ho poslal do siete. "V takomto zápase je to o tom, ktorý tím zabráni puku prejsť do bránky. Nám sa to nepodarilo," uviedol americký brankár.

Konečné poradie 43. MS v hokeji do 20 rokov:


1. Fínsko

2. USA

3. Rusko

4. Švajčiarsko

5. Švédsko

6. Kanada

7. Česko

8. SLOVENSKO

9. Kazachstan

10. Dánsko (zostup do A-skupiny I. divízie)