Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FLORBAL: Slovenky prehrali vo štvrťfinále MS. O medaile nezabojujú

Na snímke v popredí vpravo Jana Trošková (Slovensko) a vľavo Mia Karjalainenová (Fínsko) vo štvrťfinále play off na MS vo florbale Fínsko - Slovensko 7. decembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Úradujúcim vicemajsterkám sveta z Fínska podľahli 2:6.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Slovenské florbalistky prehrali vo štvrťfinále MS v Bratislave s úradujúcimi vicemajsterkami sveta Fínkami 2:6. Na šampionáte budú hrať o 5. - 8. miesto, v piatok o 13.00 h nastúpia proti Nórsku, ktoré prehralo so Švajčiarskom.

Zverenky Michala Jedličku síce utrpeli vo štvrtok na domácich MS prvú prehru, proti favoritkám turnaja však predviedli heroický výkon a až do 48. minúty hrali s ašpirantkami na zlato otvorenú partiu. Fínky definitívne rozhodli o svojom triumfe až tromi gólmi v záverečných 12 minútach. Štvrtkový súboj v Aréne Ondreja Nepelu sledovalo 3856 divákov, čo je historicky najvyššia návšteva na zápase slovenskej ženskej florbalovej reprezentácie.

Fínky sa podľa očakávania od úvodu chopili dirigentskej taktovky, Slovenky boli nútené stiahnuť sa na vlastnú polovicu a vykrývať priestor pred brankárkou Krištofovou. Tá niekoľkými skvelými zákrokmi podržala svoje družstvo, v 7. minúte jej po strele Rantalovej pomohla aj horná žrď. Domáce hráčky sa spoliehali na rýchle brejky. V 8. minúte im jeden vyšiel, po skvelom uvoľnení Košturiakovej a prihrávke Ferenčíkovej skórovala P. Hudáková. Následne však v oslabení prišla chyba Šponiarovej, ktorej zobrala Rantalová loptičku a blafákom vyrovnala. Slovenky to nezlomilo, ďalší vydarený protiútok predviedla Cupráková, ktorá si položila fínsku brankárku Vuorelovú a rozradostila tribúny. V hre 5 na 5 nepúšťali domáce hráčky favorita do koncovky, ale často ich vylučovali. Na konci prvej tretiny išli dokonca aj do troch, už vo štvorici inkasovali po strele Sipiläinenovej - 2:2.

Strhujúce divadlo v skvelej atmosfére pokračovalo aj v druhej tretine. Slovenky, verné pozornej hre z defenzívy, vyčkávali na každú možnosť bleskovo zaútočiť. V 25. minúte po akcii Košturiaková mala šancu poslať svoj tím do vedenia Ferenčíková, ale tiesnená nedokázala doraziť loptičku do odkrytej siete. Fínky mali naďalej hernú prevahu, Krištofová mala aj kusisko šťastia, keď súperky nedokázali z ideálnej pozície dvakrát trafiť prázdnu bránku. Skórovať sa podarilo až Saariovej, ktorá sa presadila svojím dôrazom - 3:2. V 38. minúte mala vyrovnanie na hokejke Šponiarová, Vuorelaová však dokázala skvelým spôsobom jej strelu vyraziť.

Rozdiel jedného gólu dával Slovenkám stále nádej na dobrý výsledok. Fínky, zaskočené tesným vývojom, museli tuho bojovať o každú loptičku. Svoj tím držala nad vodou fantastická Krištofová, v 43. minúte bravúrnym zákrokom proti Rantalovej napravila zaváhanie Ďuríkovej. Otvorený stav držali domáce hráčky až do 48. minúty. V nej sa presadila nekrytá Alanková a gólom na 4:2 vliala do fínskych radov pokoj. Severanky už potom dokázali ľahšie kombinovať, piaty gól pridala V. Kauppiová. Tréner SR Jedlička v snahe zdramatizovať vývoj skúsil v závere hru bez brankárky, Slovenky v šestici hnané publikom zatlačili súpera, ale hra vabank im gól nepriniesla. Fínky osem sekúnd pred koncom ešte zvýraznili svoj triumf presným zásahom Alankovej.


MS vo florbale žien v Bratislave

štvrťfinále:

Fínsko - Slovensko 6:2 (2:2, 1:0, 3:0)
Góly: 10. Rantalová, 16. Sipiläinenová (Rantalová), 24. Saariová (V. Kauppiová), 48. Alanková (Rantalová), 52. V. Kauppiová (Kippilová), 60. Alanková (Kalliová) - 8. P. Hudáková (Ferenčíková), 11. Cupráková (Klapitová). Rozhodovali: Reichelt, Kostínek (obaja ČR), vylúčené: 1:4, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 3856 divákov

zostavy:

Fínsko: Vuorelová - Nieminenová, Kalliová, Kippiläová, Karjalainenová, Manninenová, Kujalová, Eskelinenová - Alanková, Sipiläinenová, Rantalová - O. Kauppiová, Wickmanová, V. Kauppiová - Kujalová, Luomaniemiová, Kauppilová - Saariová

SR: Krištofová - Ďuríková, Šponiarová, Trošková, Robová, Kocurová, Grossová - Ferenčíková, Košturiaková, P. Hudáková - Cupráková, Šidlová, Klapitová - Boľová, Bobotová, Kvasková - K. Hudáková, Dzurinová, Pintérová

Hlasy po zápase:

Michal Jedlička, tréner SR: "Nemali sme ďaleko do splnenia nášho sna. Podali sme veľmi dobrý výkon, dievčatá tam nechali všetko. Pocity mám zmiešané, ak by sme premenili niektoré šance, mohlo to dopadnúť ináč. Na keby sa však nehrá. Fínky boli lepšie, ale my sme výborne bránili, podnikali sme nebezpečné protiútoky, v druhej tretine sme mali niekoľko prečíslení, z ktorých sme mohli dať gól. V tretej tretine sme už držali loptičku, no neboli sme nebezpečné. Hrali sme na dve formácie a už nám v závere chýbali sily, skúšali sme hrať v šestici, súpera sme zatlačili v power play, mali sme v nej dve stopercentné šance. Všetko je o skúsenostiach. Pre výsledok zápasu bola kľúčová už prvá tretina, v ktorej sme mali štyri vylúčené hráčky, rozhodla naša premotivovanosť a nedisciplinovanosť v osobných súbojoch. V druhej tretine sme sa snažili dievčatá upokojiť, hovorili sme im, aby naše fauly boli viac nenápadné. Musím pochváliť brankárku, bola fantastická, držala nás celý zápas v hre. Všetky hráčky dali do toho maximum. Do ďalších zápasov pôjdeme s tým, že budeme hrať na tri päťky."

Paulína Hudáková, autorka prvého gólu SR: "Vedeli sme, že Fínky patria medzi svetovú špičku a že to bude ťažký zápas. Hrali sme naplno, vydržali sme v tempe až do konca zápasu, v tretej tretine nám však dali súperky tri góly, čo sa proti Fínsku už ťažko doháňa. Po mojom góle to bol úžasný pocit. Kaja (brankárka Karolína Krištofová, pozn. red.) sa asi dobre vyspala, bola úžasná a podržala nás. Fínky sa nás trochu aj báli. Diváci nás neustále hnali dopredu, ďakujeme im za podporu. Keby mi niekto pred pár rokmi povedal, že budeme hrať s Fínkami do 48. minúty otvorenú partiu, asi by som sa v duchu zasmiala. Vidno, že naša práca pomaly prináša výsledky a že sme sa za uplynulé roky niekam posunuli. Ak budeme hrať takto, tak piate miesto je naše. Verím, že na ďalšom šampionáte potrápime aj najsilnejšie súperky."

Karolína Krištofová, brankárka SR: "Z môjho pohľadu bola najťažšia prvá tretina, mali sme v nej štyri vylúčenia. Ďalšie dve tretiny už neboli také náročné. Bol to úplne iný duel ako vo štvrťfinále so Švédkami pred dvoma rokmi. Myslím si, že Fínky sa v tretej tretine báli a fanúšikovia ich vypískali, že poriadne nehrali. Som spokojná s výkonom, ak budeme hrať takto, tak 5. miesto je naše."



Alžbeta Ďuríková, hráčka SR: "Podali sme životný výkon. Bolo to niečo neskutočné, každá jedna z nás tam nechala srdce. Nervozitu sme nechali v šatni, hrali sme obetavo, chýbalo nám iba trochu k lepšiemu výsledku. Išli sme do toho naplno, aj za cenu faulov, z čoho vyplynuli naše vylúčenia. Bol to výkon na dvesto percent, viac sa už nedalo, možno len premeniť viac šancí a hrať s pokojom. V hale bola neskutočná atmosféra, prišlo veľmi veľa divákov, za čo sme rady. Diváci boli náš šiesty hráč. Verím, že o dva roky sa o kúsok posunieme a budeme bojovať o medaily."

Ďalší výsledok:

štvrťfinále:

Švajčiarsko - Nórsko 10:1 (2:1, 4:0, 4:0)