Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FORTUNA LIGA: Slovan aj DAC v 18. kole vyhrali

Na snímke zľava Vukan Savičevič (Slovan) a Miroslav Káčer (Žilina) v zápase 18. kola futbalovej Fortuna ligy ŠK Slovan Bratislava - MŠK Žilina 8. decembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Do jarnej časti Fortuna ligy 2018/2019 pôjde Slovan Bratislava s náskokom 8 bodov na druhý DAC Dunajská Streda.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Do jarnej časti Fortuna ligy 2018/2019 pôjde Slovan Bratislava s náskokom 8 bodov na druhý DAC Dunajská Streda. Tento rozdiel sa nezmenil ani po záverečnom jesennom 18. kole, keďže "belasí" v zrejme v ich poslednom zápase v "exile" na Pasienkoch deklasovali Žilinu 5:2, resp. DAC vyhral gólom v poslednej minúte v Nitre nad nováčikom zo Serede. Posledné Zlaté Moravce doma padli v derby s Nitrou 0:3 po hetriku mladíka Andreja Fábryho.


ŠK Slovan Bratislava - MŠK žilina 5:2 (4:0)



Góly: 11. Suchockij, 31. Ljubicić, 40. Šporar (z 11 m), 42. Apau, 62. Strelec - 60. Boženik, 86. Kaša. Rozhodovali: Glova - Benko, Bobko, ŽK: Dražić – Káčer, Diaz, 1370 divákov.

Slovan: Greif – Apau, Bajrič, Božikov, Suchockij – Ljubičič (60. Strelec), de Kamps (71. Savičevič)– Čavrič, Dražič (80. Nono), Moha – Šporar

Žilina: Holec – Anang (79. Tomič), Kaša, Šušnjar, Sluka – Káčer, Pečovský (46. Králik), Škvarka – Mihalík (63. Balaj), Boženík, Diarrassouba


V šlágri kola Slovan udrel už v 11. minúte, po rýchlom výpade Apaua po pravej strane Čavričovu prihrávku do priestoru 16-ky poslal Suchockij loptu do siete. V 21. minúte strela Šporara opečiatkovala ľavú žrď bránky hostí. Po polhodine hry po vyšachovaní obrany hostí sa o druhý gól postaral Ljubičič. V 40. minúte po faule na Čavriča z pokutového kopu upravil na 3:0 Šporar a o dve minúty rýchlonohý Apau do prázdnej bránky zvýšil na 4:0.

Na góly bohaté stretnutie pokračovalo aj po zmene strán. Po ďalšej nevyužitej šanci Šporara pridal ďalší presný zásah striedajúci Strelec. Gólu sa dočkali aj hostia, v 68. minúte fauloval v pokutovom uzemí Balaj a ďaľšiu 11-ku premenil na dvakrát Boženík. Napokon po štvrtom rohovom kope hostí v podaní Škvarku upravil na konečných 5:2 Kaša.

HLASY:

Martin Ševela, tréner Slovana: "Na súpera sme sa dobre pripravili a využili sme slabiny, na ktoré som hráčov upozorňoval. Mali sme excelentný prvý polčas. Bola dobrá pohybová činnosť, boli sme efektívni a strelili pekné góly. V druhom polčase po prestriedaní kvalita našej hry trochu upadla, ale výsledok sme si ustrážili. Priestor dostal aj 17-ročný David Strelec, opäť sa výborne zhostil svojej úlohy, postupom času bude dostávať viac a viac šancí. Hráči si zápas užili. Je to pre nás výborný výsledok. Verím, že séria, ktorá s nami išla, pôjde aj po novom roku. Budeme zimovať na prvej priečke a dovolenka, ktorá teraz príde bude zaslúžená."

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: "Slovan vyhral zaslúžene. V prvom polčase bol jednoznačne lepší, strelil pekné góly. Náš výkon nebol dobrý, ale veľmi zlý. Súper nás predčil vo všetkých činnostiach. Po zmene strán sme zmenili základný herný systém, prišlo malé zlepšenie, ale už to nestačilo, aby sme zápas zvrátili. Máme na čom pracovať, aby sme sa zlepšili."

FK Senica - MFK Ružomberok 1:1 (1:1)



Góly: 35. Castaňeda - 1. Takáč. Rozhodovali: Prešinský - Kováč, Poláček, ŽK: Castaňeda, Da Graca (obaja Senica), 375 divákov.

Senica: Taborda – Otrísal, Da Graca, Dias – Kotula, Zezinho (79. Klapan), Petshi, Tesija (78. Krč) – Castaňeda, Deretti (90. Solano), Azankpo

Ružomberok: Macík – Jonec, D. Kružliak, Maslo, Twardzik – Qose, Kochan – Kmeť (89. R. Kružliak), Takáč (81. Mustedanagić), Gál-Andrezly – Gerec



Na posledný zápas jesennej časti Fortuna ligy vycestoval na Záhorie Ružomberok. Seničania úvod zápasu zaspali, hosťom sa z protiútoku podarilo ujať vedenia, keď boli senickí obrancovia iba štatistami. Gerec prihral v 16-ke Takáčovi a ten otvoril skóre. Ružomberčania mali hru v moci, boli aktívni, Seničania sa na ich polovicu dostávali sporadicky. V 19. minúte zakončil prízemnou strelou z vnútra šestnástky Kmeť, Taborda kryl. Postupom času sa do zápasu dostali aj Záhoráci, čoraz viac sa tlačili pred bránku hostí. V 35. minúte im vyšla pekná kombinácia, keď Otrísal poslal loptu do pokutového územia Derettimu, ten loptu pekne poslal pred bránu, kde bol pripravený Castaňeda - 1:1.

Druhý polčas bol vyrovnaný, hralo sa prevažne v strede poľa. Ani jedno mužstvo si nedokázalo vypracovať gólovú možnosť. Strelecké pokusy boli na strane hostí. V 50. minúte Jonecova strela bola stečovaná na roh a o sedem minút neskôr strieľal spoza šestnástky Twardzik, senický gólman ale loptu vyrazil. V druhom polčase sa viac bojovalo ako hralo a mužstvá si zaslúžene rozdelili body.

HLASY:

Frederico Ricardo, tréner Senice: "Začali sme zle, náš súper skóroval v prvej minúte. Hrali sme proti jednému z najlepších tímov v lige. Ružomberok je veľmi dobré mužstvo, po góle mal niekoľko ďalších šancí na zvýšenie náskoku. Po tom čo sme skórovali, bol zápas vyrovnaný. Snažili sme sa vyhrať, predchádzajúce dva zápasy sme prehrali. Nakoniec sme získali bod, s ktorým som šťastný."

David Holoubek, tréner Ružomberka: "Dnes sme si sem prišli po tri body, bohužiaľ odchádzame iba s jedným. Mali sme výborný vstup do zápasu, dali sme prvý gól a mohli sme pridať aj ďalšie. Nestalo sa tak, súper vyrovnal z rýchleho protiútoku, následne nastrelil aj brvno. Druhý polčas sme sa snažili so zápasom niečo urobiť, mali sme aj nejaké šance. Boli sme však málo produktívni a tak odchádzam domov s bodom."


ViOn Zlaté Moravce-Vráble - FC Nitra 0:3 (0:0)



Góly: 46., 75., 84. A. Fábry. Rozhodovali: Smolák - Hancko, Štrbo, ŽK: Karlík, Chren - Križan, Taiwo. 760 divákov

ViOn: Krnáč - Čögley, Práznovský, Banovič, Chren - Karlík (78. Dimitrijevič) - Ľupták (59. Richtárech), Ewerton, Cassado, Brašeň - Švec (46. Urgela)

Nitra: Hroššo - Kunik (60. Guláš), Križan, Farkaš, Chovanec - Charizopulos, Kóňa, Šimončič (84. Niba), Chobot (46. Vestenický) - A. Fábry, Taiwo


Úvodné dejstvo derby zápasu veľa futbalovej krásy neprinieslo. V 13. minúte Chrenov center našiel na malom vápne Ewertona, ale ten koncovku nezvládol. Na opačnej strane Taiwo vybojoval loptu v pokutovom území pre Kóňu, ktorého strele chýbali decimetre. Po polhodine hry si na Fábryho center vyskočil Križan a lopta z jeho hlavy skončila na pravej žrdi Krnáčovej brány. V 39. minúte sa po zákroku na Šveca v šestnástke domáci dožadovali pokutového kopu, ale píšťalka rozhodcu ostala nemá.

Úvod druhého polčasu vyšiel hosťom dokonale. V 46. minúte center striedajúceho Vestenického našiel Fábryho, ktorý hlavičkou otvoril gólový účet zápasu. V 48. minúte priťukol Brašeň Urgelovi, ale pozorný Hroššo si s jeho strelou poradil. V 55. minúte sa mohlo opäť meniť skóre, Taiwo ideálne posunul Vestenickému, ktorého vychytal Krnáč. V 75. minúte Taiwo zobral loptu na vlastnej polovici, prešiel všetkým čo mu stálo v ceste, v pokutovom území prihral Gulášovi, ten posunul do čistej šance Fábryho, ktorý po druhý raz prekonal Krnáča. Na opačnej strane Cassadova ďalekonosná hlavička skončila na brvne Hroššovej brány. V 84. minúte sa do samostatného úniku dostal Fábry, ktorý svojim gólom spečatil čistý hetrik. Domáci mohli streliť aspoň čestný gól v 87. minúte, keď do pokutového územia prenikol Chren, ale z uhla trafil len pravú žrď nitrianskej brány.

HLASY:

Branislav Mráz, tréner Zlatých Moraviec: "Chcem pogratulovať trénerovi hostí k ich dnešnému víťazstvu. V dnešnom zápase sme utrpeli debakel. Keď inkasujeme prvý gól, tak na nás padá deka a nevieme sa už vzchopiť. Súper nás trestal za chyby, nepomohli nám ani striedania."

Ivan Galád, tréner Nitry: "Chcel by som vyjadriť úctu a obdiv hráčom FC Nitra. V druhom polčase predviedli výborný futbal. Veľmi sa teším z hetriku mladého Fábryho."


ŠKF iClinic Sereď - FC DAC 1904 Dunajská Streda 0:1 (0:0)



Gól: 90. Šatka. Rozhodovali: Marhefka - Tomčík, Jenčura, ŽK: Baéz, Gatarič, Michalík, Sus, Morong, Hučko - M. Vida, Davis, Koné, Herc, 1012 divákov.

Sereď: Penksa - Sus, Michalík, Menich, Hučko - Baéz, Ventúra - Gatarić, Pankaričan (80. Bilas), Ulrich (85. Mečiar) - Morong

Dunajská Streda: Jedlička - Šatka, Huk, Koné (73. Koštrna), Davis (61. Šimčák) - Herc (90.+2 Bednár), M. Vida, Kalmár - Tretiakov, K. Vida, Divkovič


V Nitre sa v prvom polčase hralo tvrdo, rozhodcovia udelili až 6 žltých kariet. Ako prvý zahrozil hosťujúci Šatka, dostal až ku brankárovi Penksovi, ale v sklze ho nepretlačil. Absentovali šance, obaja súperi sa snažili pozorne brániť. Až v 37. minúte zaujala Gataričova strela, brankár hostí Jedlička jeho projektil spoza šestnástky vyrazil na roh. O pár okamihov sa neujala ani strela domáceho Ulricha.

Na začiatku druhého polčasu to spoza šestnástky opäť nádejne skúsil Ulricha, ale jedlička jeho strelu k pravej tyčke vyrazil na roh. Po hodine hry napriahol z priameho kopu poriadne štipľavo Hučko, Jedlička sa ale natiahol a opäť loptu vyrazil. V 87. minúte mohol rozhodnúť Hučko, ktorý po chybe v obrane hostí vo veľkej šanci hlavou minul. A tak prišiel trest v 90. minúte, keď K. Vida vrátil center do pokutového územia, kde našiel presne medzi stopérmi Šatku a ten rozhodol o cennej výhre DAC. ten tak prezimuje s osembodovou stratou na lídra Slovan.


HLASY:

Peter Hyballa, tréner Dunajskej Stredy: "Za nami je veľmi náročný zápas, jeden z duelov, v ktorom sme nedokázali hrať náš štýl hry, ktorý sme si predsavzali. Spôsobené to bolo tým, že súper nás dokázal izolovať v strede ihriska. V obrannej fáze hral zase tvrdo, ale tiež dobre. Sme veľmi šťastní za zisk troch bodov. Dnes to bol z našej strany boj, gól sme dali až v poslednej minúte a teda aj so šťastím sme vyhrali, ale urobili sme pre víťazstvo všetko. V strede ihriska sa nám nedarilo hrať tak ako sme si predsavzali, ani prihrávky neboli až tak v poriadku. Preto sme sa ťažko dostávali do finálnej fázy. Na záver by som sa chcel poďakovať novinárom za spoluprácu a zároveň aj celému trénerskému štábu za odvedenú robotu. Získali sme 38 bodov, čo je klubový rekord a sme naň veľmi hrdí. Aj fanúšikovia boli dnes neuveriteľní a fantastickí. Chcel by som vám na záver popriať veselé Vianoce a šťastný Nový rok. Vidíme sa 12. januára, keď sa nám začína zimná príprava."

Karel Stromšík, tréner Serede: "Ako povedal aj tréner Hyballa, tak máme za sebou veľmi náročný zápas. Vedeli sme veľmi dobre, že Dunajská Streda je kvalitné, vyvážené mužstvo. Môžem len kvitovať, že naši hráči bojovali, išli za víťazstvom a myslím si, že dnes sme si nezaslúžili prehrať. Mali sme viac gólových šancí ako Dunajská Streda. Musím povedať, že niektoré verdikty od rozhodcu boli nepochopiteľné, videli ste to aj sami, no tým nech sa zaoberá rozhodcovská komisia. Ďakujem hráčom za obrovské nasadenie a myslím si, že keď to takto bude pokračovať, tak pôjdeme ešte vyššie v tabuľke."


FK Železiarne Podbrezová – MFK Zemplín Michalovce 0:1 (0:0)



Gól: 90. Vaščák. Rozhodovali: Chmura - Pozor, Galo, ŽK: Leško - Danko, Vaščák, Grič, Kurminowski, 402 divákov.

FK Železiarne: Kuciak – Turňa, Bartoš, Podstavek, Mojžiš – Viazanko, Mikuš (62. Magda), Sedláček – Leško, Bernadina (73. Voško), Breznaník

MFK Zemplín: Kira – Nawotka, Kolesár, Carrillo, Beskorovajny – Danko, Grič, Turík, Vojtko – Vaščák, Sulley (46. Kurminowski)


V Podbrezovej museli pred zápasom odpratať sneh z hracej plochy, hralo sa v chladnom počasí, futbal v prvom polčase nepriniesol veľa vzruchu. Najprv hrozili hostia, ale Carrillovu hlavičku v šestnástke dobre prečítal brankár Kuciak a Vojtko z hranice veľkého vápna mieril nepresne. Podbrezovčania mali prvú vážnejšiu príležitosť po rohovom kope, v päťke hlavičkoval Bartoš, no nad brvno. V 39. minúte sa v malom vápne presadil domáci Bernadina a rozvlnil sieť, no predtým nedovolene odtlačil Carrilla, takže gól platiť nemohol.

Po zmene strán mal dve veľké šance Vaščák. Už po minúte prudko zakončoval z rohu pokutového územia do vinkla, ale Kuciak skvele vyrazil a podobný zákrok predviedol aj po hlavičke tohto michalovského útočníka, keď loptu tentoraz vytlačil spod brvna. 'Železiari' pohrozili po rohovom kope, Bernadina hlavičkoval chrbtom otočený k bránke, Kira však dobre zasiahol. Stále sa hral vyrovnaný futbal, ale bez výraznejších šancí. V závere zaujali iba nepresná strela aktívneho útočníka Podbrezovej Breznaníka a dlhý pas na opačnej strane pre striedajúceho Kurminowskiho, ale pri lopte bol o niečo skôr Kuciak. Ten však napokon kapituloval v poslednej minúte. Center Danka totiž riešil sklzom, trafil pred ním stojaceho Vaščáka, od ktorého sa lopta odrazila do bránky. V nadstavenom čase mohol vyrovnať Leško, pálil z hranice päťky, no tečovaná lopta smerovala tesne vedľa žrde.

HLASY:

Gergely Geri, tréner Podbrezovej: "Bol to naozaj skôr bojovný zápas, chceli sme eliminovať silné stránky súpera, vedeli sme, že je rozbehnutý, má rýchly prechod, technických hráčov. My sme neboli takí živí, dôrazní, agresívni smerom dopredu. Prvý polčas sme sa len hľadali, druhý začal súper lepšie a Kuciak chytil dve šance. V závere sme sa nadýchli k tlaku, ale väčšie šance sme si nevypracovali. Dúfali sme, že budeme zahrávať aj nejakú štandardku, no bohužiaľ, futbal je raz taký, zatúlaná lopta, zlý odkop a tri body putujú na východ. Sme z toho smutní."

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: "Videli sme bojovný futbal, tej krásy veľa nebolo. My sme v defenzíve podali dobrý výkon, súpera sme až na dve strely a hlavičku po štandardnej situácii do vážnejších situácií nepustili. To sme chceli, no chceli sme byť aktívnejší aj v útoku, a to sa nám nedarilo. Prvý polčas takmer vôbec, prechod do ofenzívy nebol taký, aký sme chceli, po zmene strán sme mali dve čisté šance a Kuciak to dobre chytil. Boli sme trošku nebezpečnejší, ale robili sme aj ľahké chyby v prechode, čo nás stálo veľa síl. Plynulosť hry z našej strany trpela, nebolo to ono, ale šťastie sa v závere priklonilo k nám a odvážame si tri body."


FC Spartak Trnava – AS Trenčín 3:1 (2:1)



Góly: 5. a 83. Yilmaz, 29. Grendel – 24. Corryn. ŽK: Godál, Yilmaz, Oravec – El Mahdioui. Rozhodovali: P. Hrčka - Mókoš, Žákech, 1321 divákov

Trnava: Chudý – Lupták, Tóth (75. Schirtladze), Godál, Oravec – Greššák, Grendel – Jirka, Yilmaz (87. Horvát), Čanturišvili – Bakoš (57. Kulhánek)

Trenčín: Hrdlička – Šulek, Mašovič, Van Arnhem, Skovajsa – El Mahdioui – Bukari (75. Kvocera), Ubbink, Paur (66. Zubairu), Corryn – Mance (84. Čatakovič)

V 18. kole Fortuna ligy 2018/2019 zvíťazili futbalisti úradujúceho majstra Spartaka Trnava nad AS Trenčín 3:1 a prezimujú na ôsmom mieste tabuľky s trojbodovou stratou na prvú šestku. Trenčania, ktorí natiahli ligovú sériu bez výhry na desať zápasov, figurujú po jeseni na 9. priečke.

Trnavu ešte čaká posledný zápas v tomto kalendárnom roku, vo štvrtok 13. decembra o 21.00 h privíta v rámci 6. kola D-skupiny Európskej ligy UEFA turecký klub Fenerbahce Istanbul. Ligová jar sa v prípade priaznivého počasia začne 16. februára, v základnej časti odohrajú mužstvá ešte štyri zápasy.

HLASY:

Radoslav Látal, tréner Trnavy: "Na začiatku sme dali gól, ale nehrali sme dobre, 15-20 minút nebolo z našej strany dobrých. Po 20 minútach sme prešli na hru s tromi obrancami, dali sme druhý gól a mužstvo sa ukľudnilo. V druhom polčase sme bránili v zóne a čakali sme na kontru. Yilmaz mal šancu ešte v prvom polčase a vyšiel mu aj brejk a dal tretí gól, čím definitívne rozhodol. Podarilo sa nám vyhrať a pripraviť sa na rozlúčkový zápas s Fenerbahce, ktorý bude u nás vo štvrtok."

Vladimír Cifranič, tréner Trenčína: "Inkasovali sme z prvej akcie v 5. minúte, podarilo sa nám vyrovnať, ale po priamom kope domácich sme v polčase prehrávali. V druhom polčase mi chýbala väčšia agresivita, väčšie chcenie o lepší výsledok. Nevytvorili sme si však šance, domáci využili kontru a zaslúžene vyhrali."


tabuľka po 18. kole:



1. ŠK Slovan Bratislava 18 14 4 0 47:17 46

2. FC DAC 1904 Dunajská Streda 18 11 5 2 38:22 38

3. MŠK Žilina 18 10 4 4 33:21 34

4. MFK Ružomberok 18 7 7 4 29:20 28

5. ŠKF iClinic Sereď 18 7 4 7 22:26 25

6. FC Nitra 18 7 3 8 26:25 24

7. MFK Zemplín Michalovce 18 7 3 8 24:31 24

8. FC Spartak Trnava 18 6 3 9 23:21 21

9. AS Trenčín 18 5 3 10 23:32 18

10. FK Železiarne Podbrezová 18 5 2 11 18:30 17

11. FK Senica 18 3 6 9 19:36 15

12. ViOn Zlaté Moravce-Vráble 18 3 2 13 14:35 11