Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

ŽREB Európskej ligy: Plzeň proti Partizanu Belehrad, Neapol má Lipsko

Na snímke hráči Plzne. Foto: TASR/AP

Žrebovalo sa z dvoch košov - dvanásť víťazov skupín EL a štyria najlepší na tretích miestach v LM boli medzi nasadenými, tieto tímy budú mať výhodu domáceho prostredia v odvete.

Nyon 11. decembra (TASR) - Futbalisti Viktorie Plzeň sa v jarnom šestnásťfinále Európskej ligy UEFA 2017/18 stretnú so srbským Partizanom Belehrad. Rozhodol o tom pondelňajší žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone. V kádri českého klubu, ktorý začne na ihrisku súpera, sú aj slovenskí futbalisti Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský a Marek Bakoš.

Taliansky SSC Neapol s Marekom Hamšíkom odštartuje boj o postup do osemfinále doma proti Lipsku. Rovnako ako nemecký klub prešiel Neapol do EL z Ligy majstrov z tretieho miesta v skupine. Dánsky majster FC Kodaň s Denisom Vavrom a Jánom Gregušom dostal Atletico Madrid.

Plzeň si zahrá vo vyraďovacej fáze EL opäť po štyroch rokoch. Dostala srbského majstra, ktorý je momentálne v lige druhý za rivalom CZ Belehrad. ten si zahrá s CSKA Moskva.

Londýnsky Arsenal pôjde najprv do Švédska, žreb mu určil tamojší Östersunds FK. Sedemnásobný európsky šampión AC Miláno začne na pôde bulharského Ludogorca Razgrad.

Žrebovalo sa z dvoch košov - dvanásť víťazov skupín EL a štyria najlepší na tretích miestach v LM boli medzi nasadenými, tieto tímy budú mať výhodu domáceho prostredia v odvete. Nemohli sa stretnúť kluby z jednej základnej skupiny ani rovnakej krajiny, neprípustná bola tiež konfrontácia ruského a ukrajinského zástupcu.

Prvé zápasy šestnásťfinále sú na programe vo štvrtok 15. februára, odvety sa odohrajú o týždeň neskôr. Finále sa bude hrať 16. mája v Lyone.

Reakcie na žreb:

David Limberský, obranca Plzne: "Nie je to atraktívny súper, ale prijateľný. Všetci cítime, že máme kvalitu a môžeme postúpiť. Šanca je veľká."

Graham Potter, tréner Östersundsu: "Fantastický žreb. Chcel som, aby sme dostali naozaj veľký klub. Je super, že pôjdem domov do Anglicka a budem čeliť jednému z najlepších mužstiev v Premier League. Sme jasný outsider."

Javier Calleja, tréner Villarrealu: "Jeden z najťažších súperov, akých sme mohli dostať. Nechceli sme ich, ale ak chceme vyhrať súťaž, musíme zdolať každého. Je dobré, že odvetu hráme doma. V Lyone skúsime streliť gól a potom doma odohrať dobrý zápas."

Manolo Jimenez, tréner AEK Atény: "Aby som bol úprimný, Kyjev som nechcel. Možno nemajú takú povesť ako Arsenal alebo Atletico Madrid, ale sú podľa mňa rovnako silní. Ukrajinské kluby majú vysoké rozpočty a kádre plné kvality. Tiež bude ťažké hrať na Ukrajine v zime. Sú favorit, ale my budeme bojovať."

Clemente Villaverde, zástupca Atletica Madrid: "Kodaň dobre poznáme, už sme s nimi hrali. Môžu nám spôsobiť problémy."

Žreb šestnásťfinále EL 2017/18:

Borussia Dortmund - Atalanta Bergamo
OGC Nice - Lokomotiv Moskva
FC Kodaň - Atletico Madrid
Spartak Moskva - Athletic Bilbao
AEK Atény - Dynamo Kyjev
Celtic Glasgow - Zenit Petrohrad
SSC Neapol - RB Lipsko
Crvena Zvezda Belehrad - CSKA Moskva
Olympique Lyon - FC Villarreal
Real Sociedad San Sebastian - RB Salzburg
Partizan Belehrad - Viktoria Plzeň
FCSB - Lazio Rím
Ludogorec Razgrad - AC Miláno
FC Astana - Sporting Lisabon
Östersunds FK - Arsenal Londýn
Olympique Marseille - Sporting Braga

Kalendár žrebov EL 2017/18:

23. februára 2018: žreb osemfinále (Nyon)
16. marca: žreb štvrťfinále (Nyon)
13. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

Zápasový kalendár EL 2017/18:

15. februára 2018: 1. zápasy šestnásťfinále
22. februára: odvety šestnásťfinále
8. marca: 1. zápasy osemfinále
15. marca: odvety osemfinále
5. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
12. apríla: odvety štvrťfinále
26. apríla: 1. zápasy semifinále
3. mája: odvety semifinále
16. mája: finále (Lyon)