Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

FORTUNA LIGA: Nováčik z Nitry prekvapil majstrovskú Žilinu

Radosť hráčov Nitry po úvodnom góle v zápase 1. kola futbalovej Fortuna ligy medzi FC Nitra - MšK Žilina 22. júla 2017 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zverenci trénera Ivana Galáda rozhodli o zisku cenných troch bodov už v 15. minúte po exportnej strele útočníka Filipa Baleja.


Nitra 22. júla (TASR) - V sobotu odštartoval nový, už 25. ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Fortuna ligy 2017/2018, v prvom zápase 1. kola nováčik z Nitry doma zdolal majstrovskú Žilinu 1:0.

Nitra sa medzi slovenskú elitu vrátila po troch rokoch. Zverenci trénera Ivana Galáda rozhodli o zisku cenných troch bodov už v 15. minúte po exportnej strele útočníka Filipa Baleja. Slovenský majster pod vedením kouča Adriána Guľu si nenapravil chuť po vypadnutí z Ligy majstrov s dánskym šampiónom FC Kodaň. Toho síce v stredu v odvete 2. predkola na jeho pôde zdolal 2:1, ale "šošonov" eliminovala z prestížnej súťaže domáca prehra 1:3.

Pred zaplneným hľadiskom privítal na úvod súťažného ročníka nováčik ligy FC Nitra úradujúce majstra zo Žiliny. Ako prví sa dostali do nebezpečnej situácie favorizovaní hostia. Po priamom kope Švarku bol v permanencii Hroššo. Futbalisti spod Dubňa mali aj v ďalšom priebehu územnú prevahu, ale paradoxne ako prví skórovali domáci. Po prihrávke Kóňu sa zvnútra šestnástky oprel do lopty Balaj a bolo 1:0. Žilina mohla odpovedať v 26. minúte, no po chybe domáceho bra nkára Jankauskas a ani Diaz loptu za brankovú čiaru nedotlačili. O desať minút neskôr pohrozila opäť Nitra. Po centri Kóňu nebezpečne hlavičkoval Šimončič. V ďalšom priebehu prvého polčasu majster zatlačil súpera na jeho polovicu, ale do prestávky sa aj napriek snahe už vyrovnania nedočkal.

Druhé dejstvo otvorila nepresná strela Olaitana. Nitra následne odpovedala peknou krídelnou akciou. Center Valentu z pravej strany zakončil Ivančík z dobrej pozície nedôraznou hlavičkou do stredu brány, kde stál pripravený Mandous. V 53. minúte Káčer pekne nabil striedajúcemu Šejdajevovi, ktorý následnou strelou bez prípravy zvnútra šestnástky vyprášil Hroššovi rukavice. Po hodine hry sa krásnou strelou spoza šestnástky prezentoval Škvarka. Jeho pokus len tesne minul ľavú žrď domácej brány. Žilina mala síce v druhom polčase viac z hry, ale proti dobre organizovanej obrane súpera sa jej presadiť nedarilo. Vykúpenie nepriniesla ani 86. minúta a priamy kop Švarku z 18-tich metrov, ktorý Hroššo zo šibenice bravúrne vytlačil na rohový kop. V nervóznom závere si už obetavo hrajúca Nitra svoj tesný náskok udržala a po trojročnej pauze medzi elitou si pripísala hneď v prvom kole Fortuna ligy cenný skalp majstra.
FC Nitra - MŠK Žilina 1:0
Gól: 14. Balaj. ŽK: Šimončič, Kóňa – Švarka, Vavro. Rozhodovali: Glova – Benko, Hrčka, 3500 divákov.

zostavy a striedania:
Nitra: Hroššo – Kuník, Križan, Niba, Chovanec – Šimončič – Valenta, Fábry (51. Kotrík), Kóňa, Ivančík (61. Ngeyitala)- Balaj (88. Charizopulos)

Žilina: Mandous – Chvátal (46. Šejdajev), Vavro, Králik, Mazáň – Káčer (63. Polievka), Diaz – Špalek, Škvarka, Jankauskas (40. Mráz), Olaitan
.

Povedali po zápase
Ivan Galád, tréner Nitry:
"Dnes sa stretli tri pozitívne komponenty. Vynikajúci súper, entuziazmus a chlapci zvládli takticky zápas. Môžeme len skromne a pomaly pok račovať v našej práci, ktorá bola dnes odmenená. Chceme to robiť pre ľudí a dnes sa hralo pre ľudí, čo je náš cieľ."

Adrián Guľa, tréner Žiliny:
"Chlapcom nemôžem nič vyčítať. Hlavne za druhú časť, pretože šľapali. Po návrate sme absolvovali len jeden tréning, takže fyzicky sme to zvládli fantasticky. Súper hral veľmi oduševnene, s nasadením a s entuziazmom. Navyše bol podporený fantastickými fanúš ikmi. Snažili sme sa nájsť medzery, no to sa nám nepodarilo. Chýbal nám pokoj vo finálnej časti. Kvalitné mužstvo ako sme my, by malo premeniť viaceré šance. Gratulujem súperovi. Moji chlapci musia dať hlavy hore, pretože predviedli solídny výkon. Chýbala nám síce produktivita, ale chlapci si zaslúžia malú pochvalu."

Na snímke vpravo hráč Trnavy Štefan Pekár a kapitán Michaloviec Igor Žofčák v zápase 1. kola Fortuna ligy FC Spartak Trnava - MFK Zemplín Michalovce v Trnave v sobotu 22. júla 2017.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
.

Spartak Trnava - MFK Michalovce 1:0

Trnava 22. júla (TASR) - V Trnave sa hral obojstranne útočný futbal a na radosť divákov sa domáci už v 5. minúte ujali vedenia, keď po odrazenej lopte sa pred bránkou ocitli Pekár a Egho a prvý menovaný, nová akvizícia Spartaka z Baníka Ostrava, nekompromisne poslal loptu do siete. Hostia sa snažili odpovedať, ale proti domácej obrane sa ťažko presadzovali. V 13. minúte strelu Koscelníka kryl Jakubech a od dve minúty na opačnej strane strieľal vedľa Pehlivan. V 22. minúte po priamom kope Pekára nezakončil gólom Čanturišvili a následne ani Tóth. O tri minúty neskôr bombu Egha vyboxoval gólman Zemplína na roh. Hostia mali ešte jednu dobrú príležitosť minútu pred koncom polčasu, keď po centri zľava, na šťastie pre domácich, hlavička Božoka smerovala vedľa.

V druhom polčase už v 48. minúte išiel sám na bránku Čanturišvili, no vystrelil tesne nad. O štyri minúty po akcii Pekára s Greššákom strelu Čanturišviliho vyrazil hosťujúci brankár na roh. Po sérii nebezpečných centrov do trnavskej 16-ky sa stav nezmenil a to platilo až do konca zápasu, napriek enormnej snahe hráčov Zemplína. Domáci sa nedokázali druhýkrát gólovo presadiť. Najväčšou šancu mal po hodine hry po priamom kope Egho, hlavičkoval však vedľa a o chvíľu na to po rýchlej kontre prestrelil. V závere zápasu privítali domáci na hracej ploche Kamerunčana Tambého, ktorý sa prezentoval strelou z diaľky, no brankár hostí v páde jeho loptu vyrazil.
Spartak Trnava - MFK Zemplín Michalovce 1:0 (1:0)
Gól: 5. Pekár. Rozhodovali: Marhefka - Slyško, Žákech, ŽK: Godál - Bragin, Božok, Koscelník, Turík, 2134 divákov.

zostavy a striedania:
Spartak: Jakubech - Kadlec, Tóth, Godál, Čonka - Pehlivan, Greššák - Jirka (75. Mihálik), Pekár (90.+ Hladík), Čanturišvili - Egho (83. També)

MFK Zemplín: Bieszczad - Sviarčinskij, Kavka, Šosták, Šimčák - Žofčák, Grič - Koscelník, Danko (68. Turik), Božok (74. Antonov) - Bragin


Povedali po zápase
Nestor El Maestro, tréner Trnavy:
"Góly menia zápasy. My sme vstúpili do zápasu dobre, na začiatok Jakubech skvele zasiahol a onedlho sme dali gól. Do druhého polčasu sme pridali na agresivite, škoda, že sme nedali druhý gól. Posledných 20 minút som bol nervózny, pretože hrozilo vyrovnanie. Michalovce hrali dobre, kontrolovali hru, napriek tomu myslím, že sme si zaslúžili vyhrať."

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: "Odchádzame smutní, pretože sme siahali na bod. Škoda úvodnej nevyužitej šance, po ktorej nás súper potrestal. V ďalšom priebehu sme sa ťažko presadzovali, ľahko sme strácali lopty, keď chceme uspieť musíme tieto chyby odstrániť."