Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Laurinec sa opäť uchádza o kreslo v exekutíve UEFA

František Laurinec Foto: TASR/Tomáš Halász

Voľby sa uskutočnia v rámci Kongresu UEFA 24. mája v Londýne.

Sofia 28. marca (TASR) - Bývalý prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) František Laurinec sa znovu uchádza o miesto vo Výkonnom výbore Európskej futbalovej únie (UEFA). UEFA vo štvrtok zverejnila zoznam deviatich kandidátov na členstvo v exekutíve, medzi ktorými figuruje aj meno niekdajšieho šéfa slovenského futbalu. Voľby sa uskutočnia v rámci Kongresu UEFA 24. mája v Londýne.

Uzávierka prihlášok bola 24. marca, teda dva mesiace pred samotnými voľbami. Ako informovala oficiálna internetová stránka únie, o osem miest v exekutíve UEFA sa uchádza spolu deväť kandidátov, z nich šiesti (Laurinec, Giancarlo Abete z Talianska, Allan Hansen z Dánska, Marios Lefkaritis z Cypru, Avraham Luzon z Izraela a Michael van Praag z Holandska) sú súčasnými členmi výkonného výboru a uchádzajú sa o znovuzvolenie. Prvýkrát sa o členstvo v exekutíve usilujú Angličan David Gill, Fernando Gomes z Portugalska a Wolfgang Niersbach z Nemecka. Počas májových volieb zástupcovia 53 členských zväzov vyberú 8 funkcionárov na štvorročné obdobie.

Laurinec prvýkrát kandidoval na post člena Výkonného výboru UEFA v januári 2007, uspel však až o dva roky neskôr. Šesťdesiatjedenročný rodák z Veľkých Uheriec zastáva v UEFA aj funkciu šéfa Výboru bezpečnosti na štadiónoch a zastupujúceho predsedu Komisie pre Klubový licenčný systém.

Okrem volieb do exekutívy UEFA zverejnil strešný orgán európskeho futbalu aj menoslov kandidátov na členstvo vo Výkonnom výbore Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Štyria súčasní členovia Michel D'Hooghe z Belgicka, Senes Erzik z Turecka, Marios Lefkaritis z Cypru a ruský minister športu Valerij Mutko nemajú v boji o kreslá žiadnych oponentov a tak bude ich znovuzvolenie formalitou. Voľby prebehnú 31. mája v rámci Kongresu FIFA na ostrove Maurícius. UEFA má vo Výkonnom výbore FIFA celkovo osem z 25 kresiel.