Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Lesniak svoj debut v Premier League okorenil prihrávkou na gól

Filip Lesniak, archívna snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vnuk reprezentačného trénera SR Jána Kozáka sa stal historicky 15. Slovákom v najvyššej anglickej súťaži.

Londýn 19. mája (TASR) - Anglický futbalový klub Tottenham Hotspur potvrdil svoju najlepšiu ligovú sezónu za uplynulých vyše 50 rokov štvrtkovým debaklom na pôde Leicestru City 6:1. Ten mal aj slovenskú pečať, keďže svoj debut v A-tíme Spurs si odkrútil dvadsaťjedenročný defenzívny stredopoliar Filip Lesniak. Do duelu naskočil v 86. minúte a počas svojho krátkeho pobytu na ihrisku stihol prihrať na gól hrdinovi stretnutia Harrymu Kaneovi.

Mládežnícky reprezentant SR prebral loptu v 89. minúte v stredovom kruhu, posunul ju doľava na Kanea a ten strelou pomedzi nohy obrancu skompletizoval hetrik. Vnuk reprezentačného trénera SR Jána Kozáka sa tak stal historicky 15. Slovákom v najvyššej anglickej súťaži a vyslúžil si pochvalu od fanúšikov klubu. "Nehral ani desať minút a už má na konte asistenciu," napísal jeden z nich na twitteri. "Z jeho výkonu som nadšený," pridal sa ďalší. "Felipe Lesniak má na konte už rovnako asistencii v Premier League ako Henrik Mchitarjan," zavtipkoval iný.



Trénerovi Spurs Mauriciovi Pochettinovi chýbalo viacero hráčov z riadneho tímu a tak povolal aj Lesniaka, ktorý hráva za juniorský tím. Lesniak začal na lavičke a v 86. minúte prišiel na plochu King Power Stadium za vystriedaného Belgičana Moussu Dembeleho. V Tottenhame pôsobí od januára 2012, keď tam prestúpil z VSS Košice. Vlani na jeseň hosťoval v Slovane Liberec.

Hrdinom duelu bol kanonier Kane, ktorý dosiahol dokopy až štyri góly a poistil si čelnú pozíciu v tabuľke najlepších strelcov Premier League. Na konte má 26 presných zásahov, o dva menej si pripísal Romelu Lukaku z Evertonu. "Som na vedúcej pozícii, no ešte stále zostáva jedno kolo. Verím, že to zvládnem, že vyhrám Zlatú kopačku a Hugo Lloris Zlatú rukavicu pre najlepšieho brankára sezóny. Verím, že v poslednom zápase sezóny proti Hull City si udrží čisté konto," povedal kanonier.

Ďalšie dva presné zásahy pridal reprezentant Kórejskej republiky Son Heung Min. Boli to pre neho už 20. a 21. ligový gól v sezóne, čím sa stal rekordným strelcom z tejto ázijskej krajiny v elitných európskych súťažiach. Prekonal slávneho krajana Cha Bum-kuna, ktorý v sezóne 1985/86 v drese nemeckého Bayeru Leverkusen strelil 19 gólov.

Tottenham figuruje na druhom mieste v tabuľke, ktoré mu zaručuje účasť v skupinovej fáze nasledujúcej sezóny Ligy majstrov. To mal isté už pred zápasom, keďže kolo pred koncom sezóny je o osem bodov pred tretím Manchestrom City, majstrovská londýnska Chelsea vedie o sedem bodov.

"Som veľmi spokojný s výkonom aj s postojom hráčov. Boli fantastickí. Jediný spôsob, ako zlepšiť našu mentalitu, je hrať každý zápas takýmto spôsobom. Je super takto zakončiť sezónu, bol to vynikajúci výkon. V nedeľu v Hulle nás čaká posledný duel. Harry Kane bol neuveriteľný, je jeden z najlepších útočníkov. Neviem, čo viac mám povedať, teším sa za neho," dodal Pochettino pre oficiálnu stránku klubu.

Premier League - dohrávka 34. kola:

Leicester City - Tottenham Hotspur 1:6 (0:2)
Góly: 59. Chilwell - 25., 63. 89. a 90.+2 Kane, 36. a 71. Son Heung-min, 31.351 divákov.
/F. Lesniak (Tottenham) nastúpil v 86. min./

Slováci v Premier League:

Vladimír Kinder - FC Middlesbrough
Stanislav Varga - AFC Sunderland (aj hosťovanie vo West Bromwich Albion)
Igor Bališ - West Bromwich Albion
Szilárd Németh - FC Middlesbrough
Vladimír Labant - West Ham United
Vratislav Greško - Blackburn Rovers
Ján Kozák ml. - West Bromwich Albion
Ľubomír Michalík - Bolton Wanderers
Martin Škrtel - FC Liverpool
Marek Čech - West Bromwich Albion
Miroslav Stoch - FC Chelsea
Vladimír Weiss ml. - Manchester City (aj hosťovanie v Boltone Wanderers)
Ján Mucha ml. - FC Everton
Dionatan Teixeira - Stoke City
Filip Lesniak - Tottenham Hotspur