Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

KVALIFIKÁCIA MS: Tréner Kozák zverejnil nomináciu na zápas proti Litve

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Kormidelník slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák oznámil v utorok nomináciu na šieste vystúpenie Slovákov v kvalifikačnej F-skupine bez väčších prekvapení.

Bratislava 23. mája (TASR) - Slovenskej futbalovej reprezentácii bude v súboji kvalifikácie o postup na MS 2018 v Litve (10. júna vo Vilniuse) chýbať dvojica Juraj Kucka, Adam Nemec. Obaja nemôžu nastúpiť pre kartové tresty.

Kouč SR Ján Kozák oznámil v utorok nomináciu na šieste vystúpenie Slovákov v kvalifikačnej F-skupine bez väčších prekvapení. Zdravotné problémy má brankár Matúš Kozáčik, z toho dôvodu sú v tíme ďalší traja gólmani Martin Dúbravka, Miloš Volešák a Martin Polaček. V nominácii figuruje ako jediný klasický útočník Michal Ďuriš.

Slováci chcú na Pobaltí predĺžiť víťaznú sériu a nadviazať na trojbodové zisky zo zápasov proti Škótsku, Litve a na Malte. So ziskom deviatich bodov im v tabuľke F-skupiny patrí priebežne druhé miesto. Duel v Litve bude špecifický v tom, že pre viacerých hráčov sa už klubová sezóna skončila. "Berieme to ako realitu a musíme sa s tým vyrovnať. Je to však rovnaké pre všetky mužstvá. Dlhodobejšie pracujeme na tom, aby hráči hlavne v hlavách mali jasno, prečo prišli na zraz. Aby sa na zraze vedeli sústrediť na robotu, vedeli nastaviť, pretože inak sa dá len ťažko podať dobrý výkon. Máme to už vyskúšané, v podobnej situácii sme boli pred súbojom s Macedónskom. Bolo to podobné, aj termín bol taký. Je to náročné hlavne pre tých chlapcov, ktorí sú dlho z domu preč. Tešia sa na rodičov, rodinu či kamarátov a vy ich teraz odtrhnete na kvalifikáciu. Sú však profesionáli a myslím, že tak sa k tomu aj postavia," vravel kouč SR.

Vo Vilniuse čaká Slovákov okrem nepríjemného súpera umelá tráva. Kozák chce dosiahnuť taký výsledok, aby kvalifikačná jeseň bola z pohľadu Slovákov stále zaujímavá. "Mrzia nás prehry z úvodu kvalifikácie, myslím, že aspoň o jeden bod sme mohli mať teraz viac. Potom sme však odohrali dva veľmi dobré zápasy a jeden veľmi dôležitý na Malte. Aj tam sme vyhrali, ale vznikli tam situácie, ktoré majú dopad aj na tento najbližší zápas a treba povedať, že nemuseli byť. Duel v Litve bude dôležitý aj z pohľadu toho, aby kvalifikačná jeseň bola zaujímavá najmä po športovej stránke. Nech je napätie, nech to máme vo svojich rukách, nech na zápas so Slovinskom je trnavský štadión plný. Máme to dobre rozohrané, ale v Litve musíme urobiť dôležitý krok," dodal komidelník SR.

V nominácii figurujú aj viacerí členovia výberu SR do 21 rokov, medzi nimi aj 19-ročný László Bénes z Borussie Mönchengladbach. "László mal po prestupe do Mönchengladbachu v začiatkoch trochu problémy, aj zdravotné. Ale potom začal hrávať. Osobne bol za ním (asistent trénera SR) Štefan Tarkovič. Cíti sa dobre, hrá Bundesligu a preto sme mu dali príležitosť. Myslím, že keď hráč v takom mladom veku hrá takú kvalitnú súťaž, tak si nomináciu do reprezentácie zaslúži. Má výkonnosť a obrovský potenciál do budúcnosti. Chceme ho vidieť v akcii," dodal Kozák.

Slovenskí reprezentanti sa zídu na zraze 31. mája v Šamoríne. Prípravný kemp potrvá do 4. júna, potom budú mať hráči krátke voľno. O dva dni neskôr sa stretnú opäť, tentoraz v Žiline a 9. júna z letiska v Piešťanoch naberú smer Litva.

Nominácia SR na kvalifikačný súboj MS 2018 v Litve (10. júna vo Vilniuse):

brankári: Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň), Martin Dúbravka (FC Slovan Liberec), Miloš Volešák (MŠK Žilina), Martin Polaček (Zaglebie Lubin)
obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Erik Sabo (Beitar Jeruzalem), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul), Milan Škriniar (UC Sampdoria), Ján Ďurica (Trabzonspor AS), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Olympique Marseille), Norbert Gyömbér (FC Terek Groznyj)
stredopoliari: Stanislav Lobotka (FC Nordsjalland), Filip Kiss (FK Haugesund), Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzeň), Ján Greguš (FC Kodaň), László Bénes (Borussia Mönchengladbach), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Hertha Berlín), Róbert Mak (FC Zenit Petrohrad), Albert Rusnák (Real Salt Lake City), Vladimír Weiss (Al-Gharafa SC), Matúš Bero (Trabzonspor AS)
útočník: Michal Ďuriš (FK Orenburg)

Náhradníci:

brankári: Ján Novota (SK Rapid Viedeň), Adam Jakubech (FC Spartak Trnava)
obrancovia: Lukáš Pauschek (FK Mladá Boleslav), Martin Šulek (AS Trenčín)
stredopoliari: Lukáš Štetina (FK Dukla Praha), Jakub Považanec (FK Jablonec), Róbert Pich (WKS Slask Vroclav), Jaroslav Mihalík (MKS Cracovia Krakov)
útočník: Marek Bakoš (FC Viktoria Plzeň)